Frikort og egenandeler

Advarer om frikort og medisiner: - En gedigen misforståelse

Mange hamstrer medisiner før nyttår på grunn av frikortgrensa og tror at disse er «gratis». – En gedigen misforståelse som ikke gagner noen, advarer apotek.

EGENANDEL PÅ MEDISINER: Mange ønsker å hente ut ekstra reseptmedisiner før nyttår, og skylder på at de har lagt igjen medisinene på hytta eller har andre forklaringer på det plutselige ekstra behovet. Bakgrunnen til økningen tror apotekene kan ligge i egenandelene og frikortgrensa. Foto: NTB
EGENANDEL PÅ MEDISINER: Mange ønsker å hente ut ekstra reseptmedisiner før nyttår, og skylder på at de har lagt igjen medisinene på hytta eller har andre forklaringer på det plutselige ekstra behovet. Bakgrunnen til økningen tror apotekene kan ligge i egenandelene og frikortgrensa. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1,3 millioner nordmenn har i dag frikort for helsetjenester – en ordning som skal sørge for at du ikke må betale mer enn et maksbeløp i egenandeler for medisiner og legebesøk per år.

I dag er egenandelstaket 2460 kroner. Fra nyttår økes dette til 2921 kroner.

Nå advarer farmasøyt og driftsdirektør Stig Henning Pedersen i nettapoteket Farmasiet om hamstring av legemidler før nyttår.

Pedersen tror hamstringen skyldes at mange misforstår frikortordningen.

- Enkelte kan bli fristet til å hamstre ekstra mye medisiner mot slutten av året, da oppfatningen er at disse er «gratis» dersom man da passerer frikortgrensa. Men det er en gedigen misforståelse som ikke gagner noen, Pedersen.

- Misforståelsen her er at det tar tilsvarende lengre tid før du oppnår frikort neste år, så vinningen går opp i spinningen, sier han.

Også Apotekforeningen og andre apotek bekrefter at økt salg inn mot nyttår er et kjent fenomen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.