Kosmetikk:

Advarer om kosmetikk- og pleieprodukter: - Les bakpå!

Hvert tredje produkt inneholder problematisk kjemi, advarer eksperter.

Kosmetikk: Vet du egentlig hva det er i alle kropps- og pleieproduktene du utsetter kroppen din for daglig? Det vil det danske Forbrukerrådet Tænk at vi skal vite mer om. FOTO: NTB
Kosmetikk: Vet du egentlig hva det er i alle kropps- og pleieproduktene du utsetter kroppen din for daglig? Det vil det danske Forbrukerrådet Tænk at vi skal vite mer om. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi er nå i den tiden av året hvor det for mange er høysesong for tørr hud og vanskelig hår. Tørr hud kan også være et generelt problem for kvinner i overgangsalderen.

Så ja, vi forsøker å bøte på problemet med kremer. Kanskje også med såper eller kroppsvask med oljer. I tillegg bruker vi deodoranter mot svette og lukt, vi vasker hendene våre mange ganger hver dag - og innimellom må vi også vaske håret.

Men vet du egentlig hva det er i alle kropps- og pleieproduktene du utsetter kroppen din for daglig? Det vil det danske Forbrukerrådet Tænk at vi skal vite mer om. De vil rett og slett at vi skal lese på pakken og tenke litt mer på hva det er vi velger å påføre kropp og helse. Og bakgrunnen for dette er nedslående resultater blant forbrukere.

Det handler altså om stoffer som finnes i kosmetikk- og pleieprodukter, som er mistenkt å ha negative effekter for helsa eller for miljøet.

BAKTERIEBOMBE: De populære sminkesvampene er i følge hudlege en sopp og bakterie-bombe. likevel bruker mange den skittene svampen i ansiktet, hver dag. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

11 000 registreringer hver dag

Bakgrunnen for at de kan hevde at så mange produkter inneholder potensielt skadelige stoffer, er registreringer som forbrukere gjør via en dansk app, Kemiluppen. Der kan forbrukere skanne produkter i butikkene - og få svar på om de inneholder potensielt skadelige stoffer eller ikke.

Det gjøres 11 000 skanninger hver dag - og det er 670 000 som har lastet den ned til telefonen sin. Per i dag er det rundt 16 500 kosmetikk- og pleieprodukter som er registrert i appen.

På bakgrunn av disse registreringene har Forbrukerrådet Tænk funnet ut at hvert tredje kosmetikk- og pleieprodukt inneholder problematiske kjemiske stoffer. De advarer om at flere kosmetikk- og pleieprodukter inneholder stoffer som for eksempel er allergifremkaldende eller mistenkt hormonforstyrrende.

- Registreringene fra Kemiluppen viser at det er utbredt med uønskede stoffer i de produktene vi finner i butikkene. Så når vi smører oss med fuktighetskrem, vasker håret med sjampo eller tar på oss sminke, er det en risiko for at vi utsetter oss for stoffer som potensielt kan ha konsekvenser for helsa, som for eksempel livsvarig allergi eller hormonforstyrrelser, sier Anja Philip, direktør i Forbrukerrådet Tænk.

Appen finnes også i Sverige - men ikke i Norge. Forbrukerrådet i Norge hadde appen Hormonsjekk, lansert i 2011 - men ifølge Forbrukerrådet ble den nedlagt fordi det var for ressurskrevende å holde den oppdatert.

BAKTERIER I ULLPLEDD: Vi tok med oss to ullpledd til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Der gjorde vi noen overraskende funn. Video: Embla Hjort-Larsen / Sofie Persdatter Sangnæs. Vis mer

Det handler om cocktaileffekten

Det er viktig å være klar over at det ikke her er snakk om forbudte stoffer - for det er det regler for som kosmetikkprodusenter og forhandlere i EU har en plikt til å følge.

Philip understreker at det ikke er en akutt helsefare ved å bli utsatt for de mistenkt uønskede stoffene - men at det er den samlede mengden fra mange ulike produkter over tid, den såkalte cocktaileffekten, som er bekymringsfull.

Også det norske Forbrukerrådet har etterlyst strengere regulering og mer informasjon til forbruker om konsekvenser av eksponering over tid. Både i EU og i Norge er det et økende fokus på dette.

Tænk anbefaler å velge produkter med miljø- og allergimerkene, for å unngå uønsket kjemi.

- Strenge regler

Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) har tidligere understreket at kosmetikkregelverket setter strenge regler for hvilke ingredienser som kan brukes i produktene og i hvilke konsentrasjoner. Også hvilken og hvor stor del av kroppen man bruker produktet på, spiller inn.

- Kosmetiske produkter skal sikkerhetsvurderes før de selges og denne vurderingen tar hensyn til konsentrasjon av ingrediensene som blir brukt, og eksponeringen - hvor og hvor mye - forbrukeren utsettes for, sier Rasmussen her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer