Helsekost

Advarer om ulovlig helsekost: - Innebærer en helserisiko for brukeren

Tolletaten stopper stadig mer helsekost som hevdes å hjelpe med blant annet slanking, trening, prestasjoner og mot prostataproblemer.

POTENS OG APETITT: Dette er noen av de ulovlige helsekostproduktene som er stanset. Det er mye piller, kapsler og pulver som forsøkes innført ulovlig. Og det er mye produkter som selges som slankemidler, beroligende og mot potensproblemer. Foto: Miljødirektoratet/Tollvesenet
POTENS OG APETITT: Dette er noen av de ulovlige helsekostproduktene som er stanset. Det er mye piller, kapsler og pulver som forsøkes innført ulovlig. Og det er mye produkter som selges som slankemidler, beroligende og mot potensproblemer. Foto: Miljødirektoratet/Tollvesenet Vis mer
Publisert

Ulovlig helsekost er blant beslagene etter en større, internasjonal kontrollaksjon med Tolletaten og Miljødirektoratet.

- Vi snakker om pulver, piller, kapsler, som inneholder ulike truede arter, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for varetilsynet i Miljødirektoratet.

Helsekostproduktene er en av flere andre produktgrupper som også er beslaglagt i samme aksjon. Det handler altså om produkter av truede plante- og dyrearter som er regulert i et eget regelverk (CITES) som skal beskytte truede arter mot utryddelse. Det gjelder både dyr og planter.

- Tolletaten ser en trend hvor privatpersoner innfører kosttilskudd og produkter av truede plante- og dyrearter som er CITES-regulert. Dette kan være kosttilskudd i pulverform som reklamerer med at de skal gi energi og utholdenhet i trening, studier, utelivet, eller til slanking. Noen av disse kosttilskuddene inneholder pulver fra en utrydningstruet orkide-art, Dendrobium. Andre inneholder Hoodia, som er en CITES-regulert sukkulent, sier Elisabeth C. Nettum, seniorrådgiver i Tolletaten.

Disse produktene trenger tillatelse fra Miljødirektoratet før innførsel til Norge.

- I tillegg inneholder en del av kosttilskuddene legemidler, og de er da forbudt innført uten tillatelse for dette. Disse produktene kjøpes på nett, og de innebærer en helserisiko for brukeren, advarer hun.

Om de beslaglagte helsekostproduktene spesielt, forteller Veulemans at det handler om blant annet midler rettet mot prostataproblemer, sult og beroligende.

Dette er eksempler på beslag innenfor helsekost:

  • Prunus africana (Pygeum africanum) som selges mot prostataproblemer
  • Dendrobium som brukes i tradisjonell kinesisk medisin
  • Hoodia gordonii som selges som appetittdempende
  • Panax quinquefolius som påstås å ha kjølende og beroligende effekter
  • Pterncarpus santalinus, som visstnok er ment til å dempe ulike betennelser

Smugling og uvitenhet

Aksjonen som Miljødirektoratet og Tolletaten har deltatt i, er en del av en internasjonal kontrollaksjon, Thunder 2022, i regi av Interpol og Verdens tollorganisasjon.

- Hvorfor er disse helsekostproduktene ulovlige?

- Disse artene kan bli utrydningstruet, om ikke handelen med disse er strengt regulert. Derfor er det krav om at eksportør har en utførselstillatelse og at Miljødirektoratet gir en innførselstillatelse til importøren. Uten disse dokumentene er produktene ulovlige, må beslaglegges og inndras, forteller Veulemans.

Om beslagene av helsekostproduktene sier han at det både er snakk om manglende tillatelser eller at man ikke kjenner regelverket - og det er bevisst smugling.

- Mange overtredelser skyldes tydelig uvitenhet om regelverket. I noen tilfeller er det mye som tyder på smugling, ut fra størrelsen av import, type aktør, mm, sier Veulemans.

Ni forsendelser med truede arter ble stanset av Tolletaten ulike steder i landet, blant annet på Gardermoen, Ørje, Kristiansand og Østlandsterminalen. Beslagene er utført i forbindelse med kontroll av reisende, biler og postpakker.

- Tolletaten opplever at det smugles CITES-regulerte arter både som produkter sendt i posten, men også som varer i reisendes bagasje og som varesendinger. Netthandelen fikk et stort oppsving i 2020-2021, og vi ser at det er enkelt å kjøpe eksotiske produkter fra utlandet på nett. Disse varene ankommer Norge i post- og fraktsendinger, forteller Nettum.

- Ulovlig handel med truede arter øker internasjonalt. Kontroll og samarbeid med Tolletaten og andre europeiske tollmyndigheter er viktig for å bekjempe denne typen miljøkriminalitet. Når flere land samarbeider over grensene, gir det gode resultater, sier Veulemans i Miljødirektoratet.

Risiko ved netthandel

Myndighetene har også tidligere ropt varsko om uvitenhet blant befolkningen, når det kommer til ulovlig helsekost. Kjøper du ulovlig helsekost, blir du politianmeldt og du kan få bot.

Et annet aspekt ved netthandel av denne typen produkter, er også det helsemessige:

– Med alle disse beslagene stopper vi potensielt farlige produkter fra å nå forbrukerne. Å handle slike produkter over internett medfører risiko for at du ikke får det forventede produktet, har Tollvesenet uttalt til Vi.no tidligere.

Dette er også noe Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, understreker, samtidig med at det er flere andre grunner til at han mener man må være forsiktig.

Strengt regulert

Handel med truede arter er strengt regulert gjennom den internasjonale miljøkonvensjonen CITES. For arter oppført i forskriftens liste A og B er det krav ved grensepassering om utførselstillatelse fra avsenderlandet og innførselstillatelse utstedt av Miljødirektoratet.

Eksempler på produkter som har vært importert uten nødvendige tillatelser, er produkter av slange-, alligator- og krokodilleskinn, produkter med truede treslag, elfenben, reptiler, papegøyer og helsekostprodukter.

Papegøyer, helsekostprodukter og størkaviar var blant beslagene i den nylige kontrollaksjonen.

- Vi stanser jevnlig forsendelser til privatpersoner og firmaer med truede arter. Det er importøren sitt ansvar å kontrollere restriksjoner som kan være knyttet til varen, sier seniorrådgiver Elisabeth C. Nettum i Tolletaten.

Ulovlig handel med arter som er utrydningstruet blir anmeldt.

For ulovlig handel med liste B-arter er det aktuelt å ilegge overtredelsesgebyr. Det omfatter arter som ikke nødvendigvis er truet av utryddelse nå, men som kan bli det dersom handelen med artene ikke reguleres og overvåkes.

-

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer