Alkohol og eldre

Alarm om alkoholbruk hos eldre: - Bør umiddelbart få topp prioritet

Kombinasjonen flere eldre og høyt alkoholforbruk er en farlig utvikling som kan medføre alvorlige helsemessige og sosiale lidelser og store økonomiske kostnader, sier forsker. – Å håndtere alkoholforbruk blant eldre, bør umiddelbart få topp prioritet i dagens samfunn, mener hun.

NÅR ER DET FOR MYE ALKOHOL? Kombinasjonen av stadig flere eldre og høyt alkoholforbruk er en farlig utvikling som kan føre til alvorlige helsemessige og sosiale lidelser og store økonomiske kostnader, mener forsker Siv Skarstein ved OsloMet. Hun etterlyser handling før det blir enda flere eldre med helseskader fra alkoholbruk. Foto: NTB/Shutterstock
NÅR ER DET FOR MYE ALKOHOL? Kombinasjonen av stadig flere eldre og høyt alkoholforbruk er en farlig utvikling som kan føre til alvorlige helsemessige og sosiale lidelser og store økonomiske kostnader, mener forsker Siv Skarstein ved OsloMet. Hun etterlyser handling før det blir enda flere eldre med helseskader fra alkoholbruk. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Levealderen øker og eldre utgjør en stadig større andel av befolkningen, noe som fører til økende utfordringer for velferdssamfunnet. Det er mangel på leger og helsepersonell til å ta vare på den aldrende befolkningen med omsorgsbehov. Ved norske sykehjem har det blitt vanlig å utelate helse- og omsorgshjelp, arbeidstakerorganisasjoner krever opprydning i eldreomsorgen – og helseminister Kjerkol sier den enkelte må gjøre mer for å planlegge for egen alderdom.

Kombinasjonen aldrende befolkning, høy alkoholbruk blant voksne og utfordringer for velferdssamfunnet, er særdeles uheldig, sier Siv Skarstein, forsker ved OsloMet, psykiatrisk spesialsykepleier og spesialist innen rusbehandling.

Hun har forsket på sammenhengen mellom somatiske sykdommer og høy alkoholbruk, og konkluderer blant annet slik:

Det er klare sammenhenger mellom alkoholbruk, psykiske lidelser, flere typer kreft, hjerte- og karsykdommer, nevrologiske lidelser og alvorlige metabolske tilstander.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer