Ibux - ibuprofen

Alder er en risikofaktor

Bruk av ibuprofen og andre smertestillende medisiner av samme type gir økt risiko for potensielt dødelige bivirkninger. Og risikoen er økende med økende alder.

BRUKER DU IBUX ELLER IBUPROFEN? Risikoen for alvorlige bivirkninger øker med økende alder - selv om de kan oppstå for alle aldersgrupper. Paracet (paracetamol) bør være førstevalget, ifølge Legemiddelverket. Foto: Kristin Sørdal
BRUKER DU IBUX ELLER IBUPROFEN? Risikoen for alvorlige bivirkninger øker med økende alder - selv om de kan oppstå for alle aldersgrupper. Paracet (paracetamol) bør være førstevalget, ifølge Legemiddelverket. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

SSFølg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er stor risikoforskjell ved bruk av paracetamol eller ibuprofen som smertestillende. Men det er det mange som ikke vet: I en tidligere artikkel har Vi.no avslørt at hele 2 av 5 ikke kjenner til risikoforskjellene.

Ibuprofen, som er virkestoffet i blant annet Ibux, er et av flere smertestillende produkter av gruppen «NSAIDs». Naproksen er et annet virkestoff i samme gruppe.

- Bruk av NSAIDs gir økt risiko for potensielt dødelige bivirkninger i form av blødninger i GI-traktus, akutt iskemisk karsykdom og akutt nyresvikt i alle aldersgrupper. Risikoen for NSAID-utløste alvorlige hendelser og dødsfall er likevel økende med økende alder, skriver Relis i en fersk utredning. Relis jobber med uavhengig legemiddelinformasjon.

De sier at det er god grunn til å være tilbakeholden med bruk av NSAIDs uansett alder - men poengterer at alder er en risikofaktor.

Advarsel om bruk for aldersgruppen over 50 år er også noe Morten Finckenhagen, overlege ved enhet for riktig bruk av legemidler i Statens legemiddelverk, tidligere har uttalt:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer