Bukspyttkjertel kreft

Aldri før har så mange dødd av denne kreftformen

Antallet som dør av kreft i bukspyttkjertelen har aldri vært høyere. I 2022 døde 963 personer av bukspyttkjertelkreft, en kreftform som særlig rammer eldre. Kun 15 prosent overlever.

KREFT I BUKSPYTTKJERTELEN: Magesmerter er et av symptomene på bukspyttkjertelkreft. I tillegg til gulsott, er dette ofte det symptomet som gjør at pasienten oppsøker lege, ifølge Kreftforeningen. Foto: NTB/Shutterstock
KREFT I BUKSPYTTKJERTELEN: Magesmerter er et av symptomene på bukspyttkjertelkreft. I tillegg til gulsott, er dette ofte det symptomet som gjør at pasienten oppsøker lege, ifølge Kreftforeningen. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er Kreftregisteret som melder om det historisk høye antallet døde av kreft i bukspyttkjertelen, der de viser til nye tall fra Dødsårsaksregisteret.

Kreftregisteret beskriver økningen som betydelig, sammenliknet med åra før 2022:

  • I 2022 døde 963 personer av bukspyttkjertelkreft
  • I 2021 var det 834 dødsfall, og i åra før det igjen har antall døde ligget rundt 800

Samtidig har forekomsten, antall personer som får diagnosen, holdt seg forholdsvis stabil. Antall nye tilfeller ligger rundt 1000 i året – og 1026 nye tilfeller i 2022, ifølge Kreftregisteret.

Bukspyttkjertelkreft en av de mest dødelige kreftsykdommene. Kun rundt 15 prosent overlever og mange dør kort tid etter diagnose, fordi sykdommen ofte har klart å spre seg før den oppdages og det er da begrenset muligheter for behandling.

– Helsemyndighetene må vise vilje

Giske Ursin, direktør i Kreftregisteret, understreker at det høye antallet kan være tilfeldig – men sier at både de og fagmiljøet følger nøye med på utviklingen og vurderer om det er muligheter for å forbedre kvaliteten på behandlingen med den kunnskapen som finnes så langt om sykdommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.