Treningsmål

Aldri mer treningslei

Bedre kondis eller sterkere kropp? Her er tipsene som gjør at du når målet ditt.

Foto: 6PA/MAXPPP
Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Uansett hvilke treningsmål du har satt deg vil sannsynligvis disse rådene hjelpe deg å nå dem.

Ute av trening?

Bærer formen preg av at det er lenge siden du har trent? Gjør en avtale med en venn om en dato dere skal begynne. Bestem dere for en fast treningsdag i uka, og hold den. Forskning viser at hvis du har en treningsvenninne er sjansen mindre for at du skulker unna, skriver Prevention.com

- Den må beskrive eksakt hva og når du skal trene – og eventuelt sammen med hvem. Om noe kommer i veien for treningsavtalen din skal du umiddelbart finne et alternativt tidspunkt samme uke, og skrive det ned, er rådet fra kks treningsekspert Jill Jahrmann.

Kjøp fine treningsklær

Hvem kan vel bli motivert til å vise seg fram i en utvaska Roxette-t-skjorte og en slaksete joggebukse? Invester heller i treningstøy som du føler deg fin i, og som du har lyst til å bruke.

Ikke bli for sulten

Spis gjerne litt et par timer før du skal trene. Er du for sulten, vil den lille, late stemmen som bor langt bak i hodet fortelle deg at her er det nødvendig å spare på kreftene og kaloriene, og komme opp med mange gode grunner til at du like gjerne kan trene en annen dag.
 • Maten som brenner fett

 • Få nok jern

  Spiser du for lite og for ensidig mat, kan du fort få jernamangel. Har du for lave jernlagre vil du føle deg slapp og tiltaksløs, og trening vil føles som et ork. De viktigste kostkildene for jern er kjøtt, innmat, grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, skriver Prevention.com. Viktig er det også å få i seg nok c-vitaminer, som gjør at kroppen lettere tar opp jern fra maten.
 • Snarveien til flat mage, stram rumpe og lekre lår.

 • Den magiske treningsformelen

  Forskning viser at de som klarer å koble trening med flukt, sosial omgang og lykke, er de som er ivrigst til å trene. Prøv å se på trening som avkobling fra bekymringer og stress, og som din private tid. Hvis du kan møte andre mennesker gjennom en sporstlig aktivitet som fotball, dans eller klatring, er det ekstra positivt. Jevnlig trening vil også øke utskillelsen av kroppens egne lykkehormoner. Ifølge kks treningsekspert Jill Jahrmann vil all kondisjonstrening virke positivt på humøret.
 • De morsomme tingene som brenner fett

 • Lær av feilene


  Har du vært i god form tidligere, men av en eller annen grunn kommet ut av de gode vanene? Tenk på hvordan du følte deg før du gikk på trenings-smellen, og hva det var som gjorde det. Ble du skadet, lei eller strakk tiden bare ikke til? Har du et bevisst forhold til hva som skjedde, øker du sjansen for å klare målene dine denne gangen.

  Start med store måltider

  Spiser du en god frokost og en solid lunsj, er du bedre rustet til både å unngå blodsukkerfall og småspising i løpet av ettermiddagen. Det vil da også bli lettere å være aktiv i løpet av dagen, og kanskje legge inn en treningsøkt før middag.

  Fordi du fortjener det

  Å ha en sterk kropp som virker er belønning nok for å komme i god form. Men veien fram mot målet kan av og til virke lang og uoverkommelig. Det kan derfor være smart å gi deg selv premier for de små treningsmålene du når. Si for eksempel til deg selv at hvis du klarer å trene tre ganger i uka i tre uker, kan du kjøpe den fine genseren du har siklet på.
 • Ta testen: Hvor mange kalorier forbrenner du i løpet av en dag?

 • Ikke slutt å drikke

  Væskemangel kan gjøre at du lett får høy puls og generelt nedsatt prestasjonsevne når du trener. Pass derfor på å drikke nok vann i løpet dagen, så vil økta gå lettere. Tilpass drikkingen til treningsform- og intensitet. Spør gjerne en instruktør på treningssenteret om hvor mye du bør drikke.

  Tren etter humøret

  Ha en plan for hvilken treningsform du trenger etter hvilket humør du er i. Sint? Prøv løping, en boksetime eller hard aerobic-time. Er du søvnløs og stresset, prøv svømming eller en lang skogstur. Er du glad, gå på en morsom dansetime. Slik blir det ikke så lett å danne seg egne unnskyldninger til å droppe treningen.
 • Det er ikke likegyldig hvilket treningssenter du velger

 • Prøv noe nytt

  Hvis du stadig jogger den samme gamle løypa hver uke, er det ikke så rart du mister motet. Tenk at du skal prøve noe nytt hver eneste uke. Trener du på treningssenter, kan du gå på en treningstime du ikke har testet før, eller innføre en ny øvelse eller apparat. Andre aktiviteter det kan være verdt å variere med er kanopadling, skitur eller bare en skogsløype du ikke har gått før.
 • Her bør du ikke trene

 • Fete låter brenner fett


  Kjøp en iPod eller annen Mp3-spiller som er liten nok til at du kan feste den til kroppen når du trener, og lag en lang og god spilleliste. Forskning viser at vi blir mer utholdende når vi hører på musikk, opplever treningen som mer lystbetont, og virker muskelavslappende slik at blodomløpet blir bedre.

  Prøv intervaller

  Ikke et vondt ord om trening med jevn intensitet. Men intervalltrening, som for eksempel spinning og løping kan gjøre at du får et større treningsutbytte både på kort og lang sikt. Og føler du at du får mer ut av treningen din, er det mindre sjanse for at du slutter.

  Tren hele kroppen

  Er du bevisst på å trene både kondisjon, styrke og fleksibilitet, er dette det beste både for forbrenning og energinivå. Du vil også være mer beskyttet mot ulike treningsskader.

  Gå retro

  Studier viser at alle de arbeidsbesparende hjelpemidlene vi har fått inn i hverdagen i løpet av de siste femti årene gjør at vi trenger 800 færre kalorier om dagen enn våre bestemødre gjorde, skriver Prevention.com. Kanskje det er på tide å gjøre hverdagen litt mer tungvint og litt mer aktiv? Plukk din egen sopp i skogen, bak brød, sykle til jobben i stedet for å ta bussen, og heng klesvasken på tørkestativet i stedet for å putte den i tørketrommelen, så vil hverdagen straks bli litt sprekere.

  Spis glad mat

  Tenk på kroppen din som det viktigste du har, og at den fortjener bedre enn å være en søppelkasse for alskens dårlig mat. Kjøp heller friske og gode råvarer, og lær deg et repertoar av raske retter du faktisk har lyst på. Denne holdningen til kroppen, sammen med den sunne maten, vil gjøre det lettere å holde aktivitetsnivået oppe.

  Sjekk forventningene

  Er du helt utrent, men har tanker om å komme i maratonform i løpet av en måned, er det ikke rart du mister motet. Sett deg realistiske delmål som du faktisk kan nå, og vit at etter hver treningsøkt er du litt nærmere det store målet.
 • Ditt mål: Få en mer definert kropp
 • Ditt mål: Gå ned i vekt
 • Ditt mål: Bli sunnere og få mer overskudd

 • Sov nok

  Mange kvinner blir nedstemte og slappe av å sove for lite. Og lett blues og trøtthet er ikke det beste utgangspunktet for å motivere seg selv til trening. Sørg for at du får så mye søvn du trenger, og treningen vil gå lettere. Jevnlig kondisjonstrening kan også være med på å forbedre søvnkvaliteten, så her snakker vi om en god, gammeldags positiv spiral.

  Prøv personlig trening

  Enten du har trent lenge og trenger en motivasjonsdytt eller du er helt utrent, kan det være smart å investere i en time med personlig trening eller treningsveiledning. Da vil du få et treningsopplegg tilpasset din form og din kropp, og mange gode råd for hvordan du kan nå målene dine.
 • Nøkkelen til flat mage
 • Slik gjør du det: Flat mage på rekordtid

 • Få gode hverdagsvaner

  Gå gjennom hverdagsvanene dine, og tenk etter hvordan du kan gjøre små endringer for å få mer aktivitet i hverdagen. Vi har hørt rådet om å «ta heisen i stedet for trappa» sikkert 8953 ganger, men det gjør det ikke mindre gyldig. Benytt deg av alle små muligheter til bevegelse og korte økter. Hent kaffe til kollegaene dine, bruk handlekurv i stedet for handlevogn, hjelp en venninne å flytte, eller rusle til kinoen i stedet for å bli hjemme og se på dvd.
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer