Brannfare ved håndsprit

– All bruk av åpen flamme med spritede hender kan gi store brannskader

Skal du tenne lys eller fyre i peisen? Da er det viktig å huske på dette.

BRANNFARE: Nyspritede hender og levende lys kan være en farlig kombinasjon. FOTO: NTB
BRANNFARE: Nyspritede hender og levende lys kan være en farlig kombinasjon. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å sprite hendene er blitt en del av våre daglige smittevernrutiner. Ikke bare daglig. Hver gang vi går inn eller ut av en butikk eller et lokale, tar vi en sprut i hendene, og i veska har vi alltid en flaske tilgjengelig.

Ifølge Folkehelseinstitutter er både håndvask og spriting av hendene gode metoder og viktig for å hindre smittespredning. Ved hånddesinfisering er rådet er å ta en god slump sprit og fordele på alle områder av hendene, inkludert håndbakene, og siden vente til hendene er tørre. Dette er uten tvil viktige retningslinjer som alle bør ta på alvor for å stanse smitten.

VIKTIG: Å desinfisere hendene er viktig for å stanse smittespredningen. Men unngå åpen flamme! FOTO: NTB
VIKTIG: Å desinfisere hendene er viktig for å stanse smittespredningen. Men unngå åpen flamme! FOTO: NTB Vis mer

Samtidig er det noen viktige forholdsregler ved håndsprit, som mange kanskje ikke er klar over: etter at du har spritet hendene er de nemlig lett antennelige og brannfarlige i hele to minutter!

Kjolen tar fyr

Se for deg følgende scenario: Du skal tenne lys i adventsstaken til familiestunden, og siden du nettopp var på butikken for å hastekjøpe gløgg, tar du en kjapp runde med håndsprit før dere alle skal forsyne dere av pepperkakefatet. Det er da det skjer.

Mens du fyrer av fyrstikken antennes spriten på hånden. I et forsøk på å slukke, slår du hånda mot duken, med det resultat av at det syntetiske stoffet antennes. Eller enda verre, du forsøker å slukke flammene ved å klappen hånden mot blusen, som nå tar fyr eller smelter.

DÅRLIG KOMBINASJON: Levende lys og håndsprit kan skape farlige sistuasjoner. FOTO: NTB
DÅRLIG KOMBINASJON: Levende lys og håndsprit kan skape farlige sistuasjoner. FOTO: NTB Vis mer

– All bruk av åpen flamme med spritede hender kan være meget brannfarlig og gi store brannskader, sier Jarle Samdal fra Teknisk Industrivern, i en video publisert av forsikringsselskapet Tryg og Teknisk Industrivern.

I videoen sammenlignes alkoholbasert håndsprit med rødsprit. Begge tilføres åpen flamme, og man ser tydelig hvordan håndsprit antenner omtrent like lett som den ellers brannfarlige rødspriten. Videre viser videoen hvordan en testperson tar håndsprit på hansken, og at hansken i neste øyeblikk tar fyr når en åpen flamme holdes nær.

BRANNFARE: Visste du at håndsprit kan være brannfarlig opptil to minutter etter at du har smurt det på hendene? Video: Tryg forsikring. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Hånden tok fyr

Dagbladet skrev i april om en ansatt i en norsk bedrift som fikk brannskader på hånden etter å ha brukt håndsprit. Vedkommende hadde spritet hendene med alkoholbasert desinfeksjonsmiddel, og siden tatt i et dørhåndtak. Statisk elektrisitet skal så ha fått hånden til å antenne med en nærmest usynlig flamme.

Ifølge videoen fra Tryg vil det være varierende grad av brannfare ved håndsprit. Hovedregelen er at jo mer flytende en håndsprit er, jo høyere er alkoholprosenten og jo større også brannfaren.

Hold spriten unna barn

Der vi ellers ville oppbevart både rødsprit og tennvæske på forsvarlig avstand fra barn, har vi gjerne håndsprit både i veska og på spisebordet. Giftinformasjonen til Folkehelseinstituttet fikk våren 2020 i en rekke henvendelser fra familier der små barn hadde drukket håndsprit eller skadet øynene etter å ha fått sprit i øynene.

I disse juletider, hvor vi omgir oss med levende lys og samles foran peisen, er det viktig å minne også om brannfaren ved håndsprit.

Tryg og Teknisk Industrivern advarer i videoen mot å oppbevare håndsprit på steder hvor den kan bli varm eller utsettes for gnist eller flammer. Videre understrekes viktigheten av å ikke håndtere flammer, fyrstikker eller lighter på minimum to minutter etter at man har spritet hendene.

– Røyker du, skal du fyre i peisen eller bål, all bruk av åpen ild med spritede hender kan være meget brannfarlig, så vær forsiktig, oppfordrer Samdal i videoen.

Håndsprit og brannfare

Til tross for brannfaren bør ingen slutte å bruke håndsprit. Det er kun snakk om å utvise forsiktighet og være oppmerksom på faren.

Forsikringsselskapet har følgende råd:

  • Oppbevar håndsprit like varsomt som du ville gjort med en flaske rødsprit eller tennvæske.
  • Ikke håndter flammer, fyrstikker eller lighter på minimum to minutter etter at du har spritet hendene dine.
  • Håndsprit har høy alkoholprosent og bør oppbevares utilgjengelig for barn

Kilde: Tryg forsikring

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer