Brannfare ved håndsprit

– All bruk av åpen flamme med spritede hender kan gi store brannskader

Skal du tenne lys eller fyre i peisen? Da er det viktig å huske på dette.

BRANNFARE: Nyspritede hender og levende lys kan være en farlig kombinasjon. FOTO: NTB
BRANNFARE: Nyspritede hender og levende lys kan være en farlig kombinasjon. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å sprite hendene er blitt en del av våre daglige smittevernrutiner. Ikke bare daglig. Hver gang vi går inn eller ut av en butikk eller et lokale, tar vi en sprut i hendene, og i veska har vi alltid en flaske tilgjengelig.

Ifølge Folkehelseinstitutter er både håndvask og spriting av hendene gode metoder og viktig for å hindre smittespredning. Ved hånddesinfisering er rådet er å ta en god slump sprit og fordele på alle områder av hendene, inkludert håndbakene, og siden vente til hendene er tørre. Dette er uten tvil viktige retningslinjer som alle bør ta på alvor for å stanse smitten.

Samtidig er det noen viktige forholdsregler ved håndsprit, som mange kanskje ikke er klar over: etter at du har spritet hendene er de nemlig lett antennelige og brannfarlige i hele to minutter!

Kjolen tar fyr

Se for deg følgende scenario: Du skal tenne lys i adventsstaken til familiestunden, og siden du nettopp var på butikken for å hastekjøpe gløgg, tar du en kjapp runde med håndsprit før dere alle skal forsyne dere av pepperkakefatet. Det er da det skjer.

Mens du fyrer av fyrstikken antennes spriten på hånden. I et forsøk på å slukke, slår du hånda mot duken, med det resultat av at det syntetiske stoffet antennes. Eller enda verre, du forsøker å slukke flammene ved å klappen hånden mot blusen, som nå tar fyr eller smelter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer