Fisk til middag

Alle aldersgrupper bør øke fiskeinntaket

Helsefordelene av å spise mer fisk - opptil to - tre måltider i uken, oppveier risikoen for negative helseeffekter av mulige miljøgifter fra fisk, slås det fast i en ny rapport.

MER FISK: Alle aldersgrupper kan med fordel øke fiskeinntaket, som gir flere helsefordeler til tross for økt inntak av miljøgifter, slår VKM fast. Foto: NTB
MER FISK: Alle aldersgrupper kan med fordel øke fiskeinntaket, som gir flere helsefordeler til tross for økt inntak av miljøgifter, slår VKM fast. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) konkluderer i en ny nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold at det er gunstig for helsa å øke det ukentlige fiskeinntaket.

Deres rapport, som de har gjort på oppdrag fra Mattilsynet, slår også fast at samtlige aldersgrupper bør spise mer fisk i uka, ettersom et økt inntak kan bidra til å forebygge en rekke sykdommer.

Fra før er det spesielt den eldste aldersgruppen som spiser mest fisk.

Eldre flinkest i klassen

Alt tyder på at det er de eldre som fra før spiser mest fisk i den norske befolkningen: Helsedirektoratets rapport «Utviklingen i norsk kosthold» fra 2020 viser en kraftig nedgang i bruken av fisk på norske middagsbord, men at andelen som spiser fisk eller fiskemat til middag minst tre ganger i uka er lavere blant yngre enn blant eldre aldersgrupper, ifølge Norske Spisefakta.

SSBs Levekårsundersøkelse for 2019 viste samtidig at andelen som daglig spiste fisk økte med alder og var betydelig lavere i befolkningen generelt (6 prosent) enn i aldersgruppen 80 år eller eldre (12 prosent).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.