INNEHOLDER MUK: Alle produktene på dette bildet inneholder MUK, også kjent som mekanisk utbeinet kjøtt.  Foto: Produsentene
INNEHOLDER MUK: Alle produktene på dette bildet inneholder MUK, også kjent som mekanisk utbeinet kjøtt. Foto: Produsentene Vis mer

Muk

Alle disse matvarene inneholder MUK

... som er en rosa kjøttdeiglignende masse.

Publisert

Kyllingboller, kyllingpølser, spaghetti a la napoli, kalkunkorv og kjøttboller – alle disse godsakene har en ting til felles, og det er ikke at de er lettvinte å lage. Fellesnevneren er at de inneholder MUK - også kjent som mekanisk utbeinet kjøtt eller seperasjonskjøtt. (Pssst. Vet du egentlig hva som er best av fisk, kjøtt eller kylling, næringsmessig?)

- MUK er masse som lages ved at bein og annet restekjøtt fra slaktede griser, kylling eller kalkun sendes gjennom en spesiell maskin. MUK hadde tidligere et dårlig rykte fordi maskinene som ble brukt var dårligere, som blant annet førte til at mye bein ble overført i prosessen, forteller Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring hos Grete Roede, og legger til: 

- I dag brukes imidlertid andre maskiner slik at man kan utnytte mesteparten av kjøttet uten å få med beinrester. Dette kjøttet er akkurat det samme som finnes i resten av for eksempel kyllingen, og er ernæringsmessig dermed helt ok – likevel skal produktet omtales som MUK. (Du kan se MUK-innholdet til produktene på bildet nederst i saken). 

LES OGSÅ: Slik blir kylling trygt å spise

Matvarer inneholder MUK er ofte usunne

Hva er dine tanker om MUK, er det greit å spise?

- Det er ikke noe problem å spise mat som inneholder MUK, fordi det er ikke selve MUKen som er hovedproblemet. Men ofte er det slik at mat som inneholder MUK også inneholder andre ting vi bør kutte ned på, som for eksempel salt, mettet fett og mye kalorier. 

- Og som oftest spiser man denne typen mat sammen med andre ting som ikke er så ernæringsmessig gunstig. Derfor er det selvsagt best å bytte ut produkter som inneholder MUK med rene kjøttvarer, sier Steenbuch Lied.  

Hvis du er usikker på om produktet du står med i hånden inneholder MUK, kan du sjekke dette på pakningen.

- Ta en titt på ingredienslisten til kjøttproduktet dersom du ønsker å vite om det du spiser er kjøtt eller MUK – det skal alltid stå oppgitt. 

KYLLINGKJØTTDEIG: Kyllingkjøttdeig inneholder ikke MUK, forteller eksperten.  Foto: KK.no
KYLLINGKJØTTDEIG: Kyllingkjøttdeig inneholder ikke MUK, forteller eksperten. Foto: KK.no Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du saftig kyllingfilet hver gang

Kyllingkjøttdeig er ikke laget med MUK  

Ofte inneholder ferdige kyllingprodukter MUK, og dermed er det lett å tro at det samme gjelder for kyllingkjøttdeig. Det gjør det ikke, har Eli Strand, som er Informasjonssjef hos Nortura, tidligere fortalt. 

Faktisk inneholder kyllingkjøttdeig hele 97 prosent kyllinglårkjøtt og 1 prosent vann og salt. 

- Kyllingkjøttdeig inneholder ikke MUK. Det er ikke tillat å bruke MUK i produkter som ikke varmebehandles av produsenten. I tillegg er det ikke lov å bruke det uten å deklarere dette i ingredienslisten på produktet, har hun fortalt. 

Produktenes MUK-innhold

Prior Ostegrill av kylling og kalkun: 62 prosent kylling- og kalkun-MUK.
Terina Kylling og skinke: 31 prosent kylling- og kalkun-MUK.
Trondhjems Kyllingboller i kraft: 63 prosent kylling-MUK.
Spaghetti a la Napoli fra Rieber & Søn: 61 prosent kylling-MUK. 
Prior Grillpølser Kylling og kalkun: 47 prosent kylling- og kalkun-MUK. 
Prior Kalkunkorv: 25 prosent kylling- og kalkun-MUK. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer