Homofili

- Alle du møter antar at du er heterofil

Orlando-hendelsen setter ting i perspektiv for Lisa Dillan, Linda Eide og Ingvild Endestad: - Pride-feiringen har aldri vært viktigere.

PREGET: Linda Eide, Ingvild Endestad og Lisa Dillan om Orlando-hendelsen og Pride-feiring. Foto: Privat, Foreningen FRI, Geir Dillan.
PREGET: Linda Eide, Ingvild Endestad og Lisa Dillan om Orlando-hendelsen og Pride-feiring. Foto: Privat, Foreningen FRI, Geir Dillan. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som en nattklubb for homofile i Orlando ble angrepet natt til søndag, er det Pride-måned for LHBT-personer. Å feire mangfold har aldri vært viktigere, mener Lisa Dillan, Linda Eide og Ingvild Endestad, som alle er åpne lesbiske. 

- Hendelsen i Orlando er helt ufattelig brutal. Så brutal som du kan få det. Men jeg tenker også at det er det vi stadig har Pride-feiringen for i Norge. Det er en fest, men også mye diskusjoner om at ting ikke er plettfritt for LHBT-personer, sier artist Lisa Dillan (47).

Selv kom Dillan ut av skapet som 22-åring. Da hadde hun visst at hun var lesbisk i flere år. - Jeg skjønte det da jeg ble forelsket i gymlærerinnen min! Så gikk det fire år før jeg kom ut. Det tvang seg fram. Det går ikke an å gå med slike følelser inne i seg. Så det var fire tøffe år, forteller hun. 

LES OGSÅ: Er jeg egentlig lesbisk?

Foreldrene hennes tok det fint, og hun føler seg heldig som har hatt det lett som åpen lesbisk. Men hun har også opplevd diskriminering. Hun husker en kveld for mange år siden, da hun og hennes daværende kjæreste fikk to forespørsler i løpet av samme kveld: 

- De lurte på om vi skulle ta inn på et hotellrom for trekant, sier Dillan. 

Men, det er først og fremst på utenlandsturer med kona at hun merker at hun kan bli sett på som annerledes. Noen gir dem et ekstra blikk, men hun kan også merke «vibber» med aggressivitet fra forbipasserende, særlig en lørdag kveld i sentrum. 

LES OGSÅ: Viktig huskeregel hvis du havner i en terrorsituasjon 

- Mer hets i dag

Dillan opplever at hets og diskriminering på noen måter har økt her i Norge, til tross for at åpenheten og aksepten for LHBT-personer har blitt større. Hun peker på internett, og en del av ordskiftet på politisk toppnivå som grunnen til dette. 

- Terskelen for å slenge dritt er lavere nå enn før. De som har noe vondt å si snakker høyere nå, og føler kanskje det er lov å si mer på nettet. Det tror jeg gjør noe med spesielt unge folk. Det er kjempefarlig, mener hun. 

Men alt i alt mener hun Norge er et godt sted å være LHBT-person. Og hendelsen i Orlando har satt ting i perspektiv - nok en gang. 

- Vi skal ikke sovne bort i kroken her i Norge. Vi skal ikke bli bortskjemte. Vi må alltid ha med oss denne kampen i en større målestokk. Pride-feiringen i dag bør absolutt ha et internasjonalt fortegn, og vi må gå i tog for alle de som ikke kan prate for seg. 

- Vil ikke føle meg privilegert

Journalist og forfatter Linda Eide (47) tror hendelsen i Orlando gjør at mange i LHBT-miljøet føler at de må stå enda hardere på sine rettigheter. 

- Når en minoritetsgruppe blir rammet, kjenner nok de som hører til denne minoritetsgruppa en ekstra redsel. Men også et ansvar for å holde hodet høyt og ikke miste det dyrebare en har vunnet, sier hun. 

Hun understreker at en ikke kan beskytte seg mot en syk manns verk, men at det likevel pågår homohets konstant. Det synes hun er skummelt. Og det er ikke våpen og politi som svar på terror som gjør at Eide føler seg trygg: 

- Den eneste verdifulle responsen er å gjøre som vi mer eller mindre har gjort i Norge. Fra offisielt hold fjerne skillet mellom heterofile og homofile, og lovfeste det. Det er politikeres fordømte plikt å heve seg over fordommer, og ikke vike en centimeter når det gjelder likeverd og menneskerettigheter. 

På den måten mener Eide at fordommer og motstand sakte men sikkert vil dø hen. 

Selv har hun gode erfaringer som åpen lesbisk, og synes nordmenn er flinke til å heie frem personer som står for den de er. Men det er én ting hun drømmer om for framtiden: 

- Det er helt naturlig for meg å holde kona mi i hånda og ellers oppføre meg slik et heterofilt par antakelig ville gjort. Jeg vet jeg er privilegert, men drømmen er jo at jeg en gang ikke trenger å tenke det; at jeg er privilegert. 

En voldsom kontrast

VIKTIG: Leder i FRI, Ingvild Endestad, har den siste tiden opplevd at mange forteller henne at Pride aldri har føltes viktigere.
VIKTIG: Leder i FRI, Ingvild Endestad, har den siste tiden opplevd at mange forteller henne at Pride aldri har føltes viktigere. Vis mer

Ingvild Endestad er leder i FRI - foreningen for kjønns-og seksualitetsmangfold. Hun forteller om såre følelser etter Orlando-skytingen. Dagen før gikk hun i parade i anledning Pride i Bergen. 

- Det var en voldsomt stor kontrast. Den tryggheten vi opplevde da vi gikk i paraden, før vi hørte at 49 av våre var slaktet ned, sier hun. 

Hun forteller at paraden og de ulike Pride-arrangementene er et fristed under Pride-måneden. Nattklubben i Orlando var et slikt sted, og Endestad føler på det. I likhet med Dillan understreker hun at Pride handler om å feire mangfold, men at problemene LHBT-personer opplever kanskje blir enda mer synlig nå. 

- Vi gleder oss til de ukene vi skal være sammen. Og mange sier at Pride aldri har føltes så viktig som nå, sier hun. 

LES OGSÅ: Når mor eller far kommer ut av skapet 

- Du må alltid komme ut av skapet

Endestad understreker at det å være homofil i Norge er ganske trygt. Hun mener det blir gradvis bedre her til lands, men at man fremdeles blir satt i bås. 

- Du må alltid komme ut av skapet. Alle du møter antar at du er heterofil og behandler deg som det. Du må alltid fortelle det selv, for ingen vil spørre deg. 

Hennes drøm er et samfunn der man verdsetter ulikhet og mangfold.

- Vi må bli kvitt de trange boksene som det er å være et menneske. 

LES OGSÅ: Kvinner kan være fleksiseksuelle 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer