«Nugattimannen»

– Alle spør om jeg fortsatt spiser Nugatti

Syv år etter deltagelsen i «Hellstrøm ordner opp hjemme», har Øystein Engen lagt fra seg skammen over matvanene sine.

RIKSKJENDIS OVER NATTA: Episoden hvor Eyvind Hellstrøm ba Øystein velge mellom kona og Nugatti, ble i 2014 nominert til Årets tv-øyeblikk. FOTO: Viaplay/TV3
RIKSKJENDIS OVER NATTA: Episoden hvor Eyvind Hellstrøm ba Øystein velge mellom kona og Nugatti, ble i 2014 nominert til Årets tv-øyeblikk. FOTO: Viaplay/TV3 Vis mer
Publisert

Selv om navnet Øystein Engen kanskje ikke sier deg så mye, er sjansene store for at du har hørt om ham. I 2014 ble Øystein mer eller mindre rikskjendis over natta, da han stilte opp i TV3-programmet «Hellstrøm ordner opp hjemme».

I programmet fikk vi vite at Øysteins ektefelle Astrid ønsket å få bukt med Nugattivanene hans. Øystein, som den gangen var 31 år gammel, spiste nemlig brødskiver med Nugatti til alle dagens måltider - og lite annet.

Flere av scenene fra programmet har blitt rene tv-klassikere, som da programleder Eyvind Hellstrøm sier Øystein må velge mellom kona og Nugatti. Et klipp som faktisk ble nominert til Årets tv-øyeblikk i 2014.

En annen kommentar mange trolig husker fra programmet, var da Hellstrøm sammenlignet Øysteins Nugattivaner med narkomani. «Du er narkoman!» tordnet programlederen.

– Det var ikke gøy, men det er jo ikke veldig langt unna sannheten. Om man kun har spist sukker hele livet og ikke klarer å legge det fra seg uten hjelp, skjønner jeg sammenligningen, sier Øystein i dag.

Syv år etter deltagelsen i programmet, husker han godt den dagen en fysisk test skulle avsløre hvordan 20 år med Nugattispising hadde påvirket ham.

– På forhånd visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg fikk bare beskjed om å møte opp på treningsstudio, så jeg var ganske nervøs. Her måtte jeg gjennom løpstester, blodprøver og hele pakka, før det ble avsluttet med en solid dose kjeft.

– Når jeg ser tilbake på tv-programmet var det selvfølgelig veldig gøy og lærerikt å være med, men midt oppi det hele var det mange inntrykk og ganske slitsomt. Dagen jeg gjorde den fysiske testen, var nok den mest slitsomme, både for meg og kona. Hun likte ikke at jeg ble kjefta på og det var veldig ubehagelig å få beskjed om at den fysiske alderen min var 72 år. Det toppet seg litt for oss begge den dagen, sier han.

Bekymret for at det ville påvirke barna

Øystein er fortsatt bosatt i Vikersund med ektefellen Astrid, som hadde meldt ham på programmet uten å si ifra. Astrid har to barn fra tidligere forhold, som var 14 og 8 år da programmet ble spilt inn.

Øystein forteller at hun nok var litt bekymret for hvordan Nugattivanene hans kunne påvirke dem.

– Hun har alltid vært opptatt av at ungene skal spise sunt og selv om de var skeptiske til enkelte matretter, fikk de ikke gå fra bordet før de i det minste hadde smakt på maten. Hvis jeg ikke måtte spise middag, kunne jo de også si at de ikke ville. Jeg var den største ungen sånn sett.

– Hun kjente til Nugattivanene mine helt fra vi ble sammen og stusset nok, men fant seg i det. Men det ble nok mye mer ekstremt enn det hun trodde og etter hvert ble det et irritasjonsmoment. Noe som er forståelig, når jeg ser tilbake. Det var blant annet vanskelig når vi skulle ut og spise sammen. Hun spiser hva som helst, men for meg gikk det mest i pizza uten noe grønt.

– Hun hadde vært lei en god stund, så da jeg fikk tilbud om hjelp gjennom tv-programmet var det lett å si ja. Jeg fikk det sparket jeg trengte for å få gjort noe med det.

SPISTE IKKE MIDDAG: Mens resten av familien spiste middag, satt Øystein alene med Nugattiskivene sine. FOTO: Viaplay/TV3
SPISTE IKKE MIDDAG: Mens resten av familien spiste middag, satt Øystein alene med Nugattiskivene sine. FOTO: Viaplay/TV3 Vis mer

Flaut å gå i bursdager

Brødskiver med Nugatti var kostholdet gjennom hele barndommen og langt inn i voksenlivet. Øystein er usikker på når det hele egentlig startet.

– Det må ha vært mens jeg var utrolig liten. Jeg fikk nok smaken på det og så slapp jeg å smake noe annet, så ble det bare verre og verre jo eldre jeg var.

– Jeg husker spesielt godt barnebursdager. Det var alltid pinlig å komme på unnskyldninger for hvorfor jeg ikke ville spise det som ble servert. Fordi jeg hverken hadde lyst eller behov for å smake noe annet, satte det seg veldig og fortsatt inn i ungdoms- og voksenalderen.

Øystein er veldig takknemlig for den hjelpen han fikk gjennom tv-programmet. Det at noen fra utsiden kom for å bedømme situasjonen, fikk ham til å innse at det var på tide med en forandring.

– Flere sa at det var det rareste de noensinne hadde hørt om, og trodde ikke helt på at det var sant. Da skjønte jeg at matvanene mine var mer enn bare irritasjon hos de jeg bor med og at det kanskje var så gærent som de sa.

– Av ekspertene fikk jeg råd om å starte med ingredienser som var sunne, men som ikke smakte så veldig mye. Dette fordi jeg måtte tilvenne smaksløkene mine, som bare var innkjørte på en ting. Det var som å lære et barn å spise og etter hvert vente jeg meg gradvis til å spise nye ting.

Elsker å lage ny mat

Den første tiden etter programmet var han fortsatt veldig skeptisk til å prøve ny mat, men etter hvert ble det spennende å prøve seg frem. I dag er det overraskende nok Øystein som står for mye av middagslagingen og bakingen på hjemmebane, og han har både gått til innkjøp av ny stekeovn og kjeler.

– Selv om jeg ikke alltid har tid til å stå lenge om gangen, har matlaging blitt en hobby og jeg elsker å søke på nettet etter ulike oppskrifter. Om jeg finner noe jeg synes ser godt ut, får jeg lyst til å prøve det med en gang og drar rett på butikken for å kjøpe inn det jeg trenger. Vi er veldig glade i mye smak, så det blir gjerne indisk eller andre krydrete middagsretter, i stedet for de mer tradisjonelle norske rettene.

– Hva tenker du om at du mer eller mindre ble rikskjendis etter deltagelsen i Hellstrøm og at du fikk kallenavnet «Nugattimannen»?

– Jeg regnet med at det ville bli lagt merke til i den lille bygda vi bor i, men det ble mye mer enn jeg hadde trodd. Det å bli nominert til Gullruten for årets tv-øyeblikk, var veldig gøy, men det har vært mye skriverier på nett. Folk mener jo noe om alt. Jeg har ikke søkt det opp selv, men får stadig tilsendt fra andre hva folk har skrevet.

– Det var ekstra gøy å høre at de nevnte Nugattimannen i en episode av «Neste sommer», det virker som at det har blitt en referanse folk bruker. Jeg ble gjenkjent i ganske mange år etterpå, både av kjendiser og vanlige folk. Alle spør om jeg fortsatt spiser Nugatti, ler han.

Og for deg som lurer, her kommer svaret:

– Det gikk to år uten at jeg smakte på hverken Nugatti eller sjokolade. Jeg hadde fått det for meg at jeg nå bare skulle være sunn. Men etter hvert fant jeg ut at poenget ikke var å bli supersunn over natta, men å skjerpe seg og spise variert. Så kan man også spise noen usunne ting, så lenge man spiser med moderasjon og bare innimellom.

– Så ja, jeg har spist det igjen etterpå, men nå er det ikke bare jeg som spiser det. Hvis jeg spiser Nugatti, spiser jeg det sammen med Astrid. Det er ikke lenger noe hemmelighetshold eller irritasjon rundt det.

– Men smaker Nugatti like godt som før da?

– Det smaker faktisk mye mer. Tidligere var smaksløkene mine helt døde, fordi de bare var vant til å få en ting. Nå kommer smaken sjeldnere og da blir den kraftigere. Men det kommer med en liten bismak da, fordi jeg fortsatt har i bakhodet hva jeg var gjennom og hvordan det var før. Så slik sett smaker det ikke like godt.

SPISER GJERNE PÅ RESTAURANT: Tidligere var det langt mellom de romantiske middagene, men nå gruer Øystein seg ikke lenger for å invitere Astrid ut på middag. Favorittmaten er indisk og andre godt krydrede retter. FOTO: Privat
SPISER GJERNE PÅ RESTAURANT: Tidligere var det langt mellom de romantiske middagene, men nå gruer Øystein seg ikke lenger for å invitere Astrid ut på middag. Favorittmaten er indisk og andre godt krydrede retter. FOTO: Privat Vis mer

Godt å legge fra seg skammen

Etter at han la om kostholdet opplever Øystein at han har det bedre fysisk, noe han har fått bevis på gjennom blodprøver hos legen. Men det han kanskje merker mest i hverdagen, er hvordan det å kunne spise alt mulig påvirker ham psykisk.

– Det er en stor trygghet i å vite at man kan dra til et nytt sted og tørre spise det man får servert. Fra jeg var liten har jeg alltid vært veldig flau over matvanene mine, uten at det var nok til at jeg klarte å gjøre noe med det. Det har også vært en skam, da folk ler og synes det er rart og teit. Det er derfor veldig godt å legge fra seg den skammen, sier han.

– Hvis jeg hadde fortsatt i samme spor, spørs det om Astrid hadde holdt ut. Jeg tror hun var ganske på bristepunktet da hun kontaktet tv-selskapet, det er det veldig skummelt å tenke på. Jeg kan heller ikke se for meg at jeg skulle klart å gjøre en større forandring på egenhånd. Selv om det var veldig utleverende, synes jeg derfor at den hjelpen jeg fikk veide opp for alt.

Imponerende fremskritt

Klinisk ernæringsfysiolog Anna Bakka synes det er skikkelig imponerende at Øystein har klart å legge om livsstilen såpass mye og at han nå prøver ulike typer mat.

Det er et stort skritt når man kun har spist noen få matvarer hele livet, sier hun.

– Med Nugatti og brødskiver som eneste næringskilde over tid, vil ikke kroppen få alt den trenger av proteiner, vitaminer og mineraler, eksempelvis vitamin A, C og D, kalsium og jod. Over tid vil man altså kunne få mangelsykdommer.

Nugatti består av cirka 60 prosent sukker og 30 prosent fett, og ellers lite proteiner, vitaminer og mineraler som kroppen trenger daglig. Pålegget er spesielt populært blant barn, men fordi de har mye mindre kropper enn oss voksne skal det ifølge Bakka ikke mye sukker til, før det går på bekostning av andre nødvendige næringsstoffer.

– To brødskiver med Nugatti gir 16 gram tilsatt sukker, som for et barn gir omtrent halvparten av maks anbefalt mengde tilsatt sukker. Samtidig går barnet glipp av en mulighet til å fylle brødskiva med næringsrike pålegg som ost, skinke, leverpostei, peanøttsmør, frukt og grønt. Som hovedregel er derfor Nugattien fin å spare til lørdager, sier hun.

IMPONERT: Klinisk ernæringsfysiolog Anna Bakka synes Øystein har gjort en imponerende jobb med å snu matvanene sine. FOTO: Privat
IMPONERT: Klinisk ernæringsfysiolog Anna Bakka synes Øystein har gjort en imponerende jobb med å snu matvanene sine. FOTO: Privat Vis mer

Hvis man er ute etter en lignende smak, finnes det ifølge ernæringsfysiologen flere sunnere alternativer.

– Man kan for eksempel lage hjemmelaget sjokoladepålegg av ristede hasselnøtter, kakao og litt sukker. Dette vil være et mer nyttig alternativ enn Nugatti. Ellers vil peanøttsmør med bananskiver eller lettsyltetøy oppå også være noe lignende, men mer næringsrikt.

– En fascinerende ting med smaksløkene våre, er at de er tilpasningsdyktige. Det betyr at man vil kunne like nye smaker mer og mer, etterhvert som man spiser det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer