Vaksine

Alle vaksinene voksne bør ta - men som mange ikke vet om

Apekopper, flått og korona er kanskje det første du tenker på når det kommer til vaksiner - men det er helt andre vaksiner du faktisk anbefales å ta som voksen, og med jevne mellomrom.

VAKSINE FOR VOKSNE: Det er flere vaksiner som anbefales at voksne tar, både årlig og med jevne mellomrom, men mange vet ikke om det. Foto: NTB/Shutterstock
VAKSINE FOR VOKSNE: Det er flere vaksiner som anbefales at voksne tar, både årlig og med jevne mellomrom, men mange vet ikke om det. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Først og fremst: Veldig mange norske voksne er godt beskyttet mot apekopper gjennom koppevaksinen de fikk som barn. Og veldig mange voksne har også fulgt myndighetenes anbefalinger når det kommer til koronavaksiner - så også der vil mange fremdeles ha en god beskyttelse.

Men hvordan er det egentlig med de øvrige vaksinene dine?

Det er flere vaksiner som anbefales at voksne tar med jevne mellomrom, men som mange ikke tar. Oppfriskning av barnevaksiner er en av dem - og det er det mange som ikke vet:

57 prosent av befolkningen vet ikke at de må friske opp vaksiner i voksen alder.

Dette er ifølge en undersøkelse gjort for Apotekforeningen i vår. Undersøkelsen viser også at det er mennene som har dårligst kjennskap til dette: Kun en av tre menn vet at vaksinene må friskes opp - mens blant kvinnene er det et lite flertall som sier de vet om anbefalingen.

Brita Askeland Winje, seniorforsker ved avdeling for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til Vi.no at det nok er mange som mangler oppfrisking av barnevaksiner, men at de ikke kan si noe om akkurat hvor mange det gjelder fordi registreringen av barnevaksinene i vaksinasjonsregisteret har vært mangelfull i mange år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.