Livsstilsendring

Allerede som 9-åring begynte Malin Sofie å føle seg annerledes

Malin Sofie Westby Haugen (29) fra Bamble vokste opp og var større enn de fleste barna både i vekt og høyde. Slik startet en ond sirkel som var vanskelig å bryte.

AKTIV: Trening er blitt mestring og de to hundene er Malin Sofies beste turvenner. FOTO: Privat
AKTIV: Trening er blitt mestring og de to hundene er Malin Sofies beste turvenner. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Malin Sofie var ei matglad jente som likte musikk og kreativitet, langt mer enn grønnsaker og fysisk aktivitet. Det neste måltidet var alltid i hennes tanker. Malin Sofie var høyere og større enn gjennomsnittet for sin alder, og familien ble derfor oppfordret til en årlig undersøkelse av lege for å følge med på vekstkurven.

De årlige legekontrollene ble svært ubehagelig da hun alltid måtte veie seg med beskjed om at hun trengte å gå ned i vekt. Det ga henne ekstremt dårlig selvtillit.

I dag forstår hun at helsevesenet ikke hadde så mye kunnskap om ernæring og kosthold den gange. Moren hennes ville alltid hennes beste og prøvde å oppmuntre til gode matvaner og aktiviteter.

- Jeg fant heller ikke klær i de samme butikkene som klassekameratene mine, men måtte handle i butikker for voksne damer. Jeg hatet alt som het aktivitet og spesielt gym på skolen. Fordi jeg ikke var i form og syntes det var ubehagelig å vise hvor sliten jeg ble, sier Malin Sofie.

Bilder i magasiner og ukeblader som var fylt med slanke jenter med flate mager slo mot henne. Hun trodde at det var slik hun måtte se ut for å bli godtatt og være god nok. Malin Sofie husker sin familie med vanlig husmanskost på hverdagen og godteri på lørdagskvelden.

Hovedproblemet hennes var porsjonskontroll. Men det var først når hun ble eldre og kunne være alene hjemme, og gå på butikken etter skolen at vekten økte drastisk.

- Jeg hatet å vise folk hvor mye jeg spiste. Gjennom ungdomsårene vekslet jeg mellom streng «slankemat» og overspising i skjul. Det var helt normalt for meg å gå opp og ned 10 kg gjentatte ganger, forteller Malin Sofie.

Sorgen griper tak

Da Malin Sofie fyller 20 år, har hun nettopp slanket seg 20 kg. Det er første gang hun føler hun er nær en normal vekt. Brått og uventet dør faren hennes, og sorgen tar tak i henne.

- Jeg tviholdt på treningen og matvanene mine så lenge jeg kunne for å distrahere meg. Til slutt gikk det ikke lenger. Jeg sluttet å bry meg om meg selv, og druknet vonde tanker i store mengder sjokolade og bakverk, sier Malin Sofie.

Hjemme med moren spiste hun vanlig sunn mat, men når hun var alene overspiste hun på grunn av sorg. På det tyngste klarte hun ikke å være alene i 5 minutter uten å føle trengsel til å spise noe. Vekten økte raskt, og brått hadde hun lagt på seg 40 kg. Hun var nå på et punkt i livet hvor hun var blitt skadelig overvektig.

- Alt var tungt og jeg var rett og slett redd for hva jeg hadde gjort mot meg selv, sier hun.

FRI: - Det ble viktig for meg å ikke føle meg begrenset av min egen kropp. FOTO: Privat
FRI: - Det ble viktig for meg å ikke føle meg begrenset av min egen kropp. FOTO: Privat Vis mer

Tar tilbake livet

Via et tv-program forstår hun at det er trøstespising hun drev med, og innser at hun først og fremt må ta tak i tankene sine. Det var en lang vei å gå for å snu den mentale tankegangen og de tunge mønstrene hun hadde båret på over lang tid. Motivasjon fant Malin Sofie ved å tenke på sin far og på drømmen om et liv uten begrensninger.

- Jeg ville leve et friskt liv hvor jeg ikke spiste som svar på følelser. Det ble viktig for meg å ikke føle meg begrenset av min egen kropp, og mitt store ønske var å gjøre meg selv og pappa stolt. Pappa var flink til å nyte og leve livet, og det var en viktig påminnelse oppi alt, sier Malin Sofie.

Hun starter med å fortelle forloveden sin hva hun sliter med. Han blir hennes viktigste støttespiller sammen med moren som har ekstra stort pågangsmot. Malin Sofie opplever at hun ikke trenger å stå alene, og har mennesker som er glad i henne og som blir hennes største heiagjeng på veien mot målet.

Team jeg liker

Fra mai til september 2017 deltar Malin Sofie i «Team jeg liker». Dette er nå et onlinekurs startet i privat regi, hvor man går på diett sammen med andre i åtte uker. I en lukket gruppe får man snakket med andre i samme prosess, og hjelp til å konfrontere problemene sine med trøstespising og overspising. Da Malin Sofie deltok, møttes de fysisk.

Fokuset blir flyttet over på mat som gjør kroppen hennes godt på lang sikt. I tillegg får hun mer kunnskap om trening, mat og personlig utvikling.

- Det var langt utenfor min komfortsone, og bare det å dra inn til team samlinger var skremmende for meg. Jeg vokste mye og lærte så utrolig mye om meg selv, og ikke minst om trening og ernæring. Jeg fikk troen på meg selv, sier Malin Sofie.

Hundene hennes Simba og Mario er også gode treningsvenner på korte og lengre turer. Samtidig melder hun seg inn på et treningssenter. Hun blir bevisst på hvor viktig det er å snakke godt om seg selv. I dag vet Malin Sofie at tankene ligger i hennes makt og hun kan få til det hun vil, om hun er villig til å legge inn arbeidet som kreves.

- Jeg har lært at jeg er sterk, og at jeg kommer meg gjennom vanskelige tider. Jeg har vært på bunnen, men jeg kommer meg opp og ut, sterkere enn noen gang, sier hun.

Bryllupskjolen

Malin Sofie og drømmemannen har vært forlovet siden 2012. Hele livet har hun drømt om å gifte seg. På grunn av overvekten og dårlig selvtillit, har bryllupet blitt utsatt gang på gang.

- 4. september 2020 kunne jeg endelig ta på meg brudekjolen og gifte meg med mannen i mitt liv. Det var helt fantastisk, og på mange måter en bekreftelse på hva jeg har klart å jobbe meg igjennom de siste årene, smiler hun.

BRUDEKJOLEN: For Malin Sofie var bryllupet prikken over i-en i kampen mot kiloene. FOTO: Privat
BRUDEKJOLEN: For Malin Sofie var bryllupet prikken over i-en i kampen mot kiloene. FOTO: Privat Vis mer

Maten er fortsatt en kamp men i mye mindre grad. Hun liker å gjøre mat man ofte ser på som usunn om til noe sunt, og elsker for eksempel pizza med havrebunn. Hun ser nå på trening som frihet, mestring og et friminutt i hverdagen. Maten som var hennes hennes terapi er erstattet med trening og bevegelse.

Inspirasjon og sosiale medier

Malin Sofie synes at sosiale medier kan påvirke både positivt og negativt. Hun mener det er viktig å være kritisk til hvem man følger og hvordan det påvirker mottakeren. Hennes råd er å fylle feeden sin med mennesker som gir glede, motivasjon, nyttig informasjon og inspirasjon.

- Vi kan ikke styre hva folk deler, men vi kan styre om vi følger med på det eller ikke, sier hun.

Instagram er blitt en stor inspirasjon. Hun startet en egen profil for å hjelpe seg selv. Lite viste hun at hun også skulle bli en stor inspirasjon for andre, noe som har ført til mange heiarop og meldinger fra mennesker med samme utfordringer.

- Jeg hadde ikke mange i min omgangskrets med samme interesse. Derfor ville jeg finne andre å dele erfaringene min med, i håp om at vi kunne heie hverandre frem. Aldri hadde jeg trodd at jeg skulle dele så mye personlig om min egen reise, men jeg fikk så mye støtte at det ble helt naturlig, forteller hun.

MOTIVASJON: - Når de tunge dagene kommer, spør deg selv om hva som var ditt «hvorfor»? FOTO: Privat
MOTIVASJON: - Når de tunge dagene kommer, spør deg selv om hva som var ditt «hvorfor»? FOTO: Privat Vis mer

Gode råd

I dag har Malin Sofie gått ned 50 kg. Når hun løper, får hun luftet hodet, og når hun trener styrke gir det henne mestring. Hun er blitt mye flinkere til å fokusere på rett mengde næringsrik mat fordi kunnskapen hennes har økt, i tillegg til at hun har fått gode rutiner i hverdagen.

- Det aller viktigste er å gi kroppen min den maten den trenger for å fungere godt og holde seg frisk, samtidig som den smaker godt, sier hun.

Det rådet hun ønsker å gi andre er å begynne med det mentale, og være ærlig ovenfor seg selv. Hun anbefaler å starte med å finne ut hva som er utfordringen i kostholdet. Samt forstå viktigheten med å alliere seg med familie og venner, da man ikke trenger å stå alene i kampen. Skriv ned hvorfor du ønsker en endring og hvordan du ville elske å leve.

- Når de tunge dagene kommer, spør deg selv om hva som var ditt «hvorfor»? For min del var det på et tidspunkt så mørkt og tungt å leve, så når jeg møtte motstand i målet mot et bedre liv, husket jeg på mitt «hvorfor». Da ble det tydelig at det aldri var noe alternativ å gi opp, avslutter Malin Sofie.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer