Intoleranse

Allergier og intoleranser går utover middagskosen: - Det er trist at mat for mange har blitt et problem

Ifølge en ny undersøkelse synes hele 1 av 3 at det er krevende å invitere venner til middag på grunn av allergier og intoleranser. Dette mener ekspertene!

INTOLERANSER: En ny undersøkelse viser at mange syns at intoleranser og allergier påvirker middagskosen. Foto: Shutterstock / g-stockstudio
INTOLERANSER: En ny undersøkelse viser at mange syns at intoleranser og allergier påvirker middagskosen. Foto: Shutterstock / g-stockstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke til å legge skjul på at allergier og intoleranser er et dagligdags tema som vi sjeldent slipper unna. Enten det er snakk om jobblunsjer, hotellfrokoster, feiringer eller familiemiddager. I den sammenheng har også uttrykk som: Jeg tåler ikke ditten, og jeg tåler ikke datten har så å si blitt den nye normalen. 

For det er nemlig få som ikke har valgt å ekskludere diverse matvarer fra kostholdet sitt - noen frivillig på grunn av sunnhetens skyld, andre fordi de faktisk må. Men til og med de som faktisk er nødt til å kutte for eksempel produkter som inneholder laktose, vet ikke alltid hva de kan spise. Og ofte er det mer enn dem tror ifølge en ny undersøkelse rundt kunnskap om laktoseintoleranse utført av TINE. 

- Vi ser at det er mye usikkerhet knyttet til laktoseintoleranse. Hvilke produkter kan man spise, hvilke kan man ikke spise, og det er nettopp derfor vi utførte undersøkelsen. Veldig mange velger bort produkter fordi de er usikre, og de velger da ofte bort produkter de egentlig kan spise, forteller Karl Georg Raastad, senior merkevaresjef for TINE.

LES OGSÅ: Du kan være allergisk uten å vite det

-Det er trist at mat for mange har blitt et problem

I undersøkelsen kommer det også frem at hele 1 av 3 i alderen 18 til 29 år synes det er krevende å invitere venner til måltid på grunn av allergier og intoleranser, og at 20 prosent av de spurte sier at allergier og intoleranser tar vekk noe av gleden ved å invitere folk hjem til mat. Kanskje ikke så rart når antallet som vet hva det faktisk vil si å være laktoseintolerant er skremmende. 

TÅLER IKKE MEIERIPRODUKTER?: Mange som har allergier og intoleranser vet ikke hvilke typer meieriprodukter de kan og ikke kan spise. Foto: Shutterstock / Albina Glisic
TÅLER IKKE MEIERIPRODUKTER?: Mange som har allergier og intoleranser vet ikke hvilke typer meieriprodukter de kan og ikke kan spise. Foto: Shutterstock / Albina Glisic Vis mer

- Hele 62 prosent av befolkningen tror ikke at man kan få i seg noen som helst meieriprodukter dersom man er laktoseintolerant, forteller Raastad og fortsetter:

- Mange basic produkter blir derfor fjernet fra kostholdet. Dette vil jo selvsagt kunne påvirke hvilket forhold man har til å invitere hjem på middag. Det er derfor viktig for oss å informere om dette.

Det er trist at mat for mange har blitt et problem 

Raastad for støtte fra ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen, som også forteller at det er viktig å informere om intoleranser og hva det faktisk innebærer. Ikke bare på grunn av selskaper og så videre, men også på grunn av de som faktisk er intolerante og allergiske. (Pssst: Mistenker du at du har laktoseintoleranse?)

- Det er trist at mat for mange har blitt et problem. For dem som har en reell allergi eller intoleranse er det også et problem at det har blitt så mange som sier de ikke tåler forskjellig mat, fordi de kanskje ikke blir tatt på alvor for eksempel når de er ute og spiser, sier Glemminge Arnesen og fortsetter:

- Det en mange flere som tar forbehold i kostholdet og som kutter matvarer fra kostholdet sitt enn de som har en reell allergi og intoleranse, og ofte er det heller et livsstilsvalg enn et reelt problem. Det er trist at dette skal påvirke vennskap og om man ønsker å invitere venner på besøk.

LES OGSÅ: Laktoseintoleranse - her er de vanligste symptomene

Allergier og intoleranser kan gå utover gleden ved å samles rundt et måltid

Glemminge Arnesen forteller at det er viktig å ha en god dialog og åpenhet om temaet der begge parter tar ansvar for både å spørre om og si ifra om det er noe man ikke tåler, så man får avdekket om det om det er snakk om en allergi, en intoleranse eller et livsstilsvalg som personen har tatt - slik at det ikke skal gå ut over det sosiale.

- Det er viktig å skille mellom de som har en reell allergi og intoleranse, og de som av ulike livsstilshensyn velger å kutte ut matvarer fra kostholdet sitt. Allergier og intoleranser må tas på alvor. Jeg synes det er leit at vi skal ha så lange lister over hva vi ikke kan spise at det går ut over det sosiale og gleden ved å samles rundt et måltid.

Det er leit at vi skal ha så lange lister over hva vi ikke kan spise at det går ut over det sosiale og gleden ved å samles rundt et måltid.

- Får matallergier og intoleranser for mye oppmerksomhet i samfunnet i dag?

- Ja, det har vært en stor økning i oppmerksomheten rundt fri for-dietter de senere årene. Utviklingen av nye produkter innenfor denne kategorien, og salget av nye produkter fri for gluten, laktose, tilsetningsstoffer også videre har økt veldig. Det er urovekkende med denne økningen når vi vet at den reelle forekomsten av allergier ikke er økende, sier Glemminge Arnesen.

Hun får støtte fra Kari Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede, som også forteller at det er en økende trend å kutte ut diverse produkter i kostholdene sine. 

- Sett i lys av statistikken over antall personer med allergi så er det mye fokus på dette i media, blant folk og i matvareutvalget i butikken. Det har jo vært en enorm økning i salg av laktosefrie og glutenfrie produkter, og det er særlig de yngre som hopper på denne trenden. Det kan føre til en overopptatthet av mat og næringsinnhold i mat som kan ødelegge for matgleden. 

LES OGSÅ: Noen allergier har sterk sammenheng med enkelte matvarer

VANSKELIG Å INVITERE TIL MIDDAG: - Det er leit at vi skal ha så lange lister over hva vi ikke kan spise at det går ut over det sosiale og gleden ved å samles rundt et måltid, sier ernæringsfysiolog.  Foto: Shutterstock / g-stockstudio
VANSKELIG Å INVITERE TIL MIDDAG: - Det er leit at vi skal ha så lange lister over hva vi ikke kan spise at det går ut over det sosiale og gleden ved å samles rundt et måltid, sier ernæringsfysiolog. Foto: Shutterstock / g-stockstudio Vis mer

Hvordan gjør man det dersom man skal i et selskap og er intolerant?

Men til tross for at det kan se ut til at det har blitt populært å være intolerant, er det faktisk en stor andel av befolkningen som har diverse allergier og intoleranser som må bli tatt på alvor. Og hvordan går man frem dersom man har en intoleranse/allergi og skal i et selskap, men ikke ønsker å lage bry? 

Ifølge ekspertene finnes det ingen fasit, men det første en bør gjøre er selvsagt å finne ut om man faktisk er allergisk eller har en intoleranse. Utenom det er det selvsagt en god ide å informere venner og familie om allergien/intoleransen, slik at de er klar over det og kan ta hensyn - for det må nemlig ikke være krevende å tilberede allergi/intoleranse vennlige retter!

LES OGSÅ: Derfor får du allergier i voksen alder

- Om det ikke er for komplekse allergier kan det faktisk bidra til at man tenker litt nytt og får spennende retter på bordet. For eksempel en wok rik på grønnsaker fremfor en pizza. Eller at man utfordres til å bake med nye ingredienser. Søtpotet kan faktisk erstatte hvetemel i brownies! Tilleggsgevinster er at søtpotet gir såpass mye søtsmak at sukkermengden kan reduseres noe og du får litt ekstra vitaminer og mineraler i desserten, forteller Bugge.  

- Men er det som vert greit å be de personene som eventuelt er på en spesiell diett eller har diverse intoleranser om å ta med mat selv? 

- Når man inviterer gjester så ønsker man at gjestene skal kose seg med maten som serveres. Det blir derfor viktig å finn en gyllen middelvei. Som vert kan man gjøre nødvendige tilpasninger ovenfor de som har mer alvorlige allergi, mens gjesten kan tilpasse seg der det er snakk om en intoleranse og hvor de selv kan begrense mengden, sier Bugge og utdyper:

- Som gjest kan man jo også spørre hva menyen er og eventuelt tilby seg å ta med en rett som kan supplere måltidet. Det kan være en glutenfri pai dersom pai står på menyen eller en sorbet av frukt dersom desserten består av fløteis. Det må jo også være lov å tipse verten om gode allergivennlige alternativer til «vanlig» mat, forteller Bugge og får støtte fra Glemminge Arnesen:

- Det er ingen gode fasitsvar på akkurat dette, og det kommer an på hvilke matvarer personen ikke kan spise, og kanskje hvor godt du kjenner personen. Kjenner man gjesten godt kan man jo ha en dialog på hva man tenker servere. Har man en allergi eller intoleranse som det må tas hensyn til ved servering av mat tenker jeg at det er naturlig at gjesten informerer verten om og kanskje tilbyr å ta med seg litt mat, så får det være opp til verten å avgjøre om de vil lage allergivennlig mat eller takke ja til tilbudet.

Til info: Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer