Pollenallergi

Allergisk mot pollen? Dette kan være løsningen

Er du allergisk mot pollen og plages av kløende øyne, rennende nese og nysing store deler av sommerhalvåret? Stadig mer forskning tyder på at problemet - og løsningen - ikke sitter i luftveiene, men i magen.

YOGHURT OG BIOLA MOT POLLENALLERGI: Stadig mer forskning tyder på at det er en sammenheng mellom tarmbakterier og pollenallergi. Blant annet kan melkesyrebakterier bidra til å dempe symptomer som kløe, tett nese og nysing. Foto: NTB
YOGHURT OG BIOLA MOT POLLENALLERGI: Stadig mer forskning tyder på at det er en sammenheng mellom tarmbakterier og pollenallergi. Blant annet kan melkesyrebakterier bidra til å dempe symptomer som kløe, tett nese og nysing. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Pollensesongen er i gang for fullt, og omtrent en million nordmenn kan se fram til å tilbringe de nærmeste ukene eller månedene med kløende øyne, rennende nese og nyseanfall.

Allergimedisiner i form av tabletter, øyedråper og nesespray kan hjelpe, men stadig mer forskning peker på at løsningen på plagene kan finnes et helt annet sted: I tarmen.

Bakterier viktig for immunforsvaret

Studier har nemlig vist at personer med pollenallergi har en mindre mangfoldig tarmflora enn personer som ikke er allergiske, skriver det internasjonale forskningsnettstedet The Conversation.

Tarmen vår inneholder flere bakterier enn vi har celler i kroppen. Og i motsetning til hva man tidligere trodde - nemlig at bakterier gjorde oss syke - er et stort mangfold av tarmbakterier ikke bare ufarlig, men også helt avgjørende for at vi skal ha et godt immunforsvar. Et redusert mangfold av bakterier i tarmen kan føre til ubalanse i tarmfloraen, dårligere immunforsvar og økt inflammasjon i kroppen - noe som igjen kan påvirke kroppens reaksjon på allergener. Som pollen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer