Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Blomkålsuppe med pinjekjerner og sprø grønnsakchips. FOTO: Winnie Methmann
Blomkålsuppe med pinjekjerner og sprø grønnsakchips. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Blomkålsuppe med pinjekjerner og sprø grønnsakchips

4 porsjoner
Tid: 35 min

Ingredienser
1 blomkål (ca. 400 g)
1 stor potet
1 løk
2 ss olivenolje til steking
8 dl grønnsakbuljong
5 dl helmelk
saft av ¼ sitron
salt og nykvernet pepper

Grønnkålchips
125 g hakket frisk grønnkål
1 ss olivenolje
salt

Servering
50 g pinjekjerner
grovt brød

1. Rens blomkål, og skjær i små buketter. Skrell poteter, og skjær i terninger. Skrell og hakk løk. Stek blomkål, poteter og løk i olje i en gryte på middels varme i 2–3 minutter. Hell på buljong og melk, og kok opp. Skru ned varmen, og la alt småkoke i ca. 20 minutter.
2. Kjør suppen glatt med en stavmikser rett i gryten. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
3. Sett ovnen på 150°. Skyll og tørk grønnkålen. Bland den med olivenolje og litt salt, og fordel den ut på en stekeplate med bakepapir. Stek grønnkålen midt i ovnen i ca. 15 minutter, til den er sprø. Hold øye med den under ­ veis. Kålen skal skifte farge til vissengrønn, men ikke bli for mørk.
4. Rist pinjekjerner gylne i en tørr panne. Anrett den varme suppen i 4 porsjons skåler, og topp med grønnkålchips og pinjekjerner. Server med brød.

Suppen er rik på gode grønnsaker, og den blir ekstra sunn når du topper den med grønnkålchips. Tips! Ved å bruke potet i suppen får den en fin jevnet konsistens. FOTO: Winnie Methmann
Suppen er rik på gode grønnsaker, og den blir ekstra sunn når du topper den med grønnkålchips. Tips! Ved å bruke potet i suppen får den en fin jevnet konsistens. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Purre- og medister kaker med gulrøtter

4 porsjoner
Tid: 60 min

Ingredienser
500 g medisterdeig
salt
nykvernet pepper
1 løk
1 egg
1 dl helmelk
1/2 dl hvetemel
3 purreløk
griljermel
smør og olje til steking

Bakte gulrøtter med brunet smør
50 g smør
600 g gulrøtter
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
50 g hasselnøtter

Tilbehør
800 g små poteter
1/2 bunt persille

1. Ha salt og pepper i medister deigen. Skrell og riv løken, og bland i farsen. Tilsett så egg, melk og mel, og rør sammen.
2. Sett en kjele med lettsaltet vann til koking. Rens purreløk, og skjær hver purre i 3 avlange biter, så du får i alt 9 biter. Legg purrebitene i det kokende vannet i ca. 5 minutter, og la dem trekke til de blir møre.
3. La purrebitene renne av, og tørk dem i et håndkle. Del farsen i 9 porsjoner. Form hver porsjon farse som en rull rundt en bit purreløk, og vend rullen i griljermel. Stek så rullen i smør og olje i en panne.
4. Smelt smør i en liten gryte, og la det bli langsomt brunt. Ta gryten av varmen, og la bunnfallet synke. Sett ovnen på 200°. Skrell gulrøtter, og skjær i staver. Vend stavene med olje, salt og pepper. Fordel dem på en stekeplate kledd med bakepapir, og stek i ca. 20 minutter, til de er møre.
5. Rist hasselnøtter i 5 minutter i en tørr panne. Gni skallet av i et håndkle, og grovhakk nøttene.
6. Skrell poteter, og kok dem møre i lettsaltet vann.
7. Anrett bakte gulrøtter på et fat. Ta det klarede, brunede smøret opp med en skje, og drypp det over gulrøttene. Dryss med hasselnøtter og finhakket persille. Strø på salt og pepper. Server gulrøttene som tilbehør til de farserte purreløkene sammen med kokte poteter.

Medisterkakene gjemmer en bit purre løk, som gjør dem ekstra gode. Tips! Denne retten er litt tidkrevende, men det er verdt det.
Medisterkakene gjemmer en bit purre løk, som gjør dem ekstra gode. Tips! Denne retten er litt tidkrevende, men det er verdt det. Vis mer

Onsdag: Grønnkålpai med laks, purre og bacon

4 porsjoner
Tid: 60 min

Ingredienser
1 1/2 dl hvetemel
1 dl speltmel
1 ts salt
75 g kaldt smør
1 eggeplomme
2–3 ss kaldt vann

Fyll
2 laksefileter (225 g)
1 purreløk
125 g friskhakket grønnkål
150 g bacon i terninger
olje til steking
salt og nykvernet pepper
3 egg
200 g cottage cheese
1 dl helmelk
50 g hasselnøtter

1. Bland mel og salt i en bolle. Skjær smør i små terninger, og smuldre med melet til en grynete masse. Rør deigen raskt sammen med en eggeplomme og vann.
2. Kjevle deigen ut med litt mel. Smør en paiform, og dekk med deigen. Sett paideigen kjølig.
3. Rens og vask purreløk, og skjær i tynne skiver. Skyll og rist vannet av grønnkålen. Stek bacon lett i olje i en panne. Tilsett purre og grønnkål, og stek i ca. 5 minutter, til kålen faller sammen. Krydre med salt og pepper. Sett ovnen på 200°.
4. Skyll og tørk laksen, og skjær den i terninger. Fordel i pai ­bunnen. Hell grønnsakblandingen over. Pisk egg, cottage cheese og melk sammen, og krydre med salt og pepper.
5. Hell eggemassen over fyllet. Grovhakk hasselnøttene, og dryss dem over paien. Stek paien midt i ovnen i ca. 30 minutter.

Laks og purre er alltid en god match. Her får de selskap av bacon, som gjør det hele enda bedre. Tips! Grønnkål er en suveren grønnsak som også passer godt å bruke i en pai. FOTO: WInnie Methmann
Laks og purre er alltid en god match. Her får de selskap av bacon, som gjør det hele enda bedre. Tips! Grønnkål er en suveren grønnsak som også passer godt å bruke i en pai. FOTO: WInnie Methmann Vis mer

Torsdag: Burgere i rød paprikasaus med persille og salatost

4 porsjoner
Tid: 45 min

Ingredienser
600 g karbonadedeig
1 1/2 ss grov sennep
1 bunt persille
salt og nykvernet pepper
olje til steking

Rød paprikasaus
1 liten løk
1 rød paprika
100 g bacon i terninger
1 ss hvetemel eller maisenna
1 liten boks tomatpuré (70 g)
1 ts grov sennep
1 ts tørket rosmarin
1 ss paprikapulver
1/2 ts røkt paprikapulver
2 1/2 dl matfløte
2 dl melk
1 ts sukker
salt og nykvernet pepper

Tilbehør
4 dl fullkornsris

Til servering
1 rød paprika
1/2 bunt persille
100 g salatost i terninger

1. Kok ris etter anvisning på pakken. Bland sennep og finhakket persille sammen med kjøttet. Krydre med salt og pepper. Form kjøttet til 4 store eller 6 mindre burgere, og stek dem godt i litt olje i en dyp panne ved sterk varme. Ta biffene ut av pannen, og la dem hvile på en tallerken mens du lager sausen.
2. Skrell og grovhakk løk. Rens paprika, og skjær i små terninger. Varm opp i en dyp panne, og stek baconterningene lett gylne. Tilsett løk og paprika, og stek i 1–2 minutter.
3. Rør mel, tomatpuré, sennep og krydder i baconblandingen, og tilsett fløte og melk. Kok opp sausen, og la den småkoke i 5 minutter, til sausen tykner. Smak til med sukker, salt og pepper.
4. Legg burgerne i sausen, og la den småkoke under lokk på svak varme i ca. 10 minutter.
5. Rens paprika, skjær i strimler, og bland i sausen like før servering. Server retten direkte fra pannen, dryss over hakket persille og smuldret salatost. Server med kokt ris.

Legg burgere i en smaksrik saus. Røkt paprika er en god smaksforsterker.
Legg burgere i en smaksrik saus. Røkt paprika er en god smaksforsterker. Vis mer

Fredag: Gratinerte spinatpannekaker med krydret kylling

4 porsjoner
Tid: 55 min

Ingredienser
75 g frisk spinat
3 egg
4 dl helmelk
150 g hvetemel
salt og nykvernet pepper
smør til steking

Krydret kylling
450 g kyllingfilet
olje til steking
1 løk
1 grønn paprika
200 g gulrøtter
salt og nykvernet pepper
1 1/2 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
1/2 ts røkt paprikapulver
1 liten boks maiskorn (140 g)
200 g cottage cheese
100 g revet cheddar

Til servering
2 modne avokadoer
1 frisk rød chili
100 g salatost i terninger
1 potte frisk koriander

1. Skyll spinaten, og kjør den til en deig i en blender sammen med egg, melk, mel, salt og pepper.
2. Stek pannekaker, én om gangen, i smør i en panne slik at du får 8 stk.
3. Rens og skjær løk i tynne båter. Rens paprika, og skjær i tynne strimler. Skrell og riv gulrøtter. Skyll, tørk og skjær kyllingfiletene i tynne strimler, og stek i olje i en panne et par minutter. Krydre med salt og pepper.
4. Tilsett løk, paprika og krydder, og stek videre i 2–3 minutter, til kjøttet er gjennomstekt. Ta pannen av varmen, og bland i revne gulrøtter, mais og cottage cheese til fyllet.
5. Sett ovnen på 215°. Fordel fyllet over 8 pannekaker. Brett pannekakene stramt sammen rundt fyllet, og legg dem tett inntil hverandre i en ildfast form. Dryss cheddar over pannekakene, og stek dem midt i ovnen i ca. 10 minutter, til osten smelter og blir gyllen.
6. Del avokado i to, ta ut steinen, og skjær avokadokjøttet i terninger. Rens og finsnitt chili. Dryss avokado, smuldret salatost, koriander og chili over panne kakene.

I stedet for salatost kan du bruke både fetaost og chèvre som topping på pannekakene. FOTO: Winnie Methmann
I stedet for salatost kan du bruke både fetaost og chèvre som topping på pannekakene. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer