Munnbind:

Alt du bør vite om bruk av munnbind

- Det er viktig å huske at det å holde en avstand på én meter gir 80 prosent risikoreduksjon og munnbind brukt i befolkningen gir 40 prosent risikoreduksjon, sier Hanne Eriksen-Volle, seksjonsleder ved FHI.

MUNNBIND: Ikke bare skal det sitte rett, men det skal håndteres på en viss måte og lages av rette materialer. Foto: NTB Scanpix
MUNNBIND: Ikke bare skal det sitte rett, men det skal håndteres på en viss måte og lages av rette materialer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I midten av august 2020 ble det kjent at regjeringen nå anbefaler de som reiser med kollektivtrafikken i Oslo og Indre Østfold å bruke munnbind.

Nå, noen måneder senere, ser dette helt annerledes ut. Nå er det påbudt med munnbind flere steder - både på kollektiv transport og i butikk. I restauranter må du også ha på deg munnbind når du går til og fra bordet ditt.

Etterspørselen på munnbind har økt kraftig, og en rekke designere har startet å produsere sine egne munnbind. Du har kanskje også sett at en rekke kreative mennesker har laget sine egne hjemme i stua si.

HJEMMELAGET: Flere lager munnbind hjemme i sin egen stue, men husk at det må gjøres på en viss måte. Foto: NTB Scanpix
HJEMMELAGET: Flere lager munnbind hjemme i sin egen stue, men husk at det må gjøres på en viss måte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er jo fantastisk om vi faktisk kan gjøre noe slikt hjemme, men sannheten er jo at munnbind må lages på en viss måte av et visst materiale for at det skal fungere. I tillegg er det også viktig hvordan du håndterer munnbindet når du er utendørs.

Vi har mange spørsmål og tok derfor kontakt med Hanne Eriksen-Volle, seksjonsleder ved FHI, for å få svar.

Eksperten svarer

Hvilket munnbind er egentlig best?
- Det er viktig at munnbind har tilstrekkelig høy filtreringsevne (og at denne er kjent), samtidig som de ikke må være så tette at det blir problematisk å puste i dem. I befolkningen anbefaler vi at filtreringsevnen er høyere enn 70 prosent. De munnbind som anbefales i helsetjenesten har filtreringsevne på over 98 prosent, sier Eriksen-Volle.

Hvordan skal man håndtere et munnbind?
- Det er viktig at munnbind benyttes korrekt. På hjemmesiden til Folkehelseinstituttet og på Helsenorge.no finnes informasjon om korrekt bruk av munnbind. Dette bør en se på før en bruker munnbind.

IKKE GJØR DETTE: For at munnbindet og tøymunnbindet skal ha optimal effekt, må det sitte tett rundt hele omkretsen (munn, nese og hake) i hele perioden du bruker det. Ikke ha det nedenfor nesen eller på haken, eller flytt det opp og ned. Foto: NTB Scanpix
IKKE GJØR DETTE: For at munnbindet og tøymunnbindet skal ha optimal effekt, må det sitte tett rundt hele omkretsen (munn, nese og hake) i hele perioden du bruker det. Ikke ha det nedenfor nesen eller på haken, eller flytt det opp og ned. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Når man har tatt det på – kan man ta det av og på igjen?
- Munnbind som er tatt av bør ikke brukes igjen. Engangsmunnbind kastes i søppel, brukte tøymunnbind kan oppbevares i en lukket pose til de puttes i vaskemaskinen. Er det best med engangsbind eller et du vasker? Begge kan være et godt alternativ, så lenge filtreringsevnen er tilstrekkelig høy.

Hvis man skal kjøpe et munnbind fra et merke, hva bør man se etter?
- Det er viktig å ha munnbind som sitter tett rundt ansiktet og dekker nese og munn. I tillegg må det ha tilstrekkelig høy filtreringsevne.

Er det lurt å lage et munnbind hjemme? Hva bør man tenke på i så fall?
- Når en lager munnbind hjemme er det ekstra viktig å bruke riktig materiale og følge oppskrifter som sikrer tilstrekkelig høy filtrering. På FHI sine hjemmesider finnes informasjon fra WHO om hvordan en kan gå frem. Men, da en ofte ikke kjenner filtreringsevnen av de en lager selv, så vil det være en usikkerhet om effekten av disse.

Gjør vi noen munnbind-feil?
- Det er flere feil en kan gjøre, f.eks. det at man ikke påser at munnbindet dekker munn og nese fullstendig, at de ikke sitter tett på ansiktet eller at en berører munnbind og ikke gjennomfører håndhygiene etterpå.

Illustrasjon: NTB Scanpix
Illustrasjon: NTB Scanpix Vis mer

Helsedirektoratet skriver følgende på nettsiden sin: «Generell bruk av munnbind er ikke anbefalt, bortsett fra i gitte situasjoner der det ikke er mulig å holde én meters avstand til andre personer». Mener dere det samme?
- Både FHI og Helsedirektoratet har anbefalt at gitt økt smittepress så kan det være aktuelt å anbefale munnbind i gitte situasjoner. Per i dag er rådet å bruke munnbind på offentlig transport dersom det ikke er mulig å opprettholde én meter avstand i stor-Oslo og Indre Østfold, sier Eriksen-Volle og fortsetter:

- Det er viktig å huske at det å holde en avstand på én meter gir 80 prosent risikoreduksjon og munnbind brukt i befolkningen gir 40 prosent risikoreduksjon. Munnbind kan således ikke erstatte enmeteresregelen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer