Østers:

Alt du lurer på om østers

Hvor sunt er det? Og stemmer det at østersen er et afrodisiakum?

SUNN DELIKATESSE: Østers er rik på sink. FOTO: NTB
SUNN DELIKATESSE: Østers er rik på sink. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Friske østers er en delikatesse, men mange er litt skeptiske til å prøve. Konsistensen og lukten av sjø kan kanskje virke litt avskrekkende for noen.

For noen er østers det aller beste de kan få servert - andre sier at det bare smaker saltvann.

Kanskje du planlegger å prøve østers for første gang i sommer? Vi har hørt med en ernæringsfysiolog og en kokk om det du kanskje lurer på om østers. Er det sunt? Skal den tygges? Og hvordan spiser man den?

SUNN: Østersen er proteinrik, inneholder omega-3 og er svært rik på sink. FOTO: NTB
SUNN: Østersen er proteinrik, inneholder omega-3 og er svært rik på sink. FOTO: NTB Vis mer

Rik på sink

Sjømat er ofte proppfull av sunne næringsstoffer. Og østers er intet unntak:

- Østers, ja. En lekkerbisken. Som både er proteinrik, inneholder noe omega-3, og ikke minst: Den er rik på sink, forteller ernæringsfysiolog, kvinnehelseveileder og forfatter, Gunn Helene Arsky, til KK.

Spiser du 3 stykker a 10 gram (innmaten er jo ikke så stor at det gjør noe), så får du i deg mer enn 100 prosent av ditt daglige sinkbehov.

Et afrodisiakum?

Ikke bare er den sunn - østers har et rykte på seg for å gi økt sexlyst. Østers og sjampanje er et eksklusivt valg for en date - men ifølge ernæringsfysiologen kan vi ikke lene oss på østersen for å øke libidoen.

Arsky påpeker at sink er viktig for sædcelleproduksjonen og hvor mobile sædcellene er, men at sink ikke øker lysten.

- Noen forskere har studert et stoff i skall- og bløtdyr som kanskje kan øke produksjonen av testosteron hos sedate menn. Men østers var ikke med i studien, selv om mange feilaktig hevder det. Og selve resultatene var ikke entydige heller, forklarer hun.

Dette kan være med på å forklare hvorfor østers ses på som et afrodisiakum, påpeker Arsky, men det er altså ingen grunn til å bruke østers og sjampanje som et slags forspill på date med kjæresten.

- Om man skal nyte østers med sjampanje, så ikke drikk for mye! Alkohol øker sexlysten, men man blir dårligere på gjennomføring ...

TILBEHØR: Sitron og tabasco er vanlige tilbehør til østers. FOTO: NTB
TILBEHØR: Sitron og tabasco er vanlige tilbehør til østers. FOTO: NTB Vis mer

Hvordan spiser man den, egentlig?

Og så var det dette med teknikken. Dersom du ikke har spist østers før, kan det hende du er litt skeptisk. Ikke bare kan selve østersen virke litt skremmende - det er ikke akkurat dagligdags for de fleste av oss å spise rå sjømat - men også hvordan vi spiser den kan virke litt utfordrende. (PS: Du kan også spise grillet østers, dersom du ikke vil ha den rå!)

Vi hører med kokk og matredaktør i Aller Media, Christopher Sjuve. Han mener at det ikke finnes en bedre måte å starte et måltid på, enn tre østers og et glass Champagne.

Dersom du vil bli en østersspiser, får du Sjuves beste tips her.

Når du skal prøve østers for første gang, anbefaler han at du spiser tre stykker:

- Første gangen handler det om hvor skummelt det er. Den andre gangen er det litt mindre frykt. Og på tredje forsøk vil du tørre å smake og se hva det handler om. Det er ikke før du har spist den tredje at du vet om du liker det eller ikke, sier han, og legger spøkefullt til at de som sier at de liker den første østersen de smaker, bare tøffer seg.

Dersom du er litt skeptisk, råder Sjuve deg til å lene deg på tilbehøret, for å gjøre det litt mindre skummelt.

- Det som gjør det lettere for mange, er å ha tilbehør av et eller annet slag, for eksempel sitron og tabasco. Tilbehøret kan være en teknikk for å komme ut «på den andre siden».

Selv har Sjuve aldri noe som helst på østersen.

- Så vidt jeg vet, er østers det beste naturen har å by på, som er helt naturell. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med en østers for at den skal smake bedre.

- Men det er en tilvenningssak for de fleste?

- Absolutt. Hvis du skal bli en del av det kule østermiljøet - kjøp tre østers, hver lørdag, tre lørdager på rad. Da sitter den. Og kjøp de minste. Stillehavsøsters, de som vi har i fjorden, ofte store. Start heller med de minste franske - Fine de Claire, tipser Sjuve.

TYGG: Christopher Sjuve er klar på at østersen skal tygges. FOTO: NTB
TYGG: Christopher Sjuve er klar på at østersen skal tygges. FOTO: NTB Vis mer

Er du litt usikker på hvordan du skal spise østers? Her får du veiledning fra kokken, så du vet nøyaktig hva du skal gjøre. (Med forutsetning om at de allerede er åpnet - det er de som regel hvis du bestiller østers på en restaurant)

- Løsne østersen helt forsiktig med en liten gaffel. Ikke hell av vannet, det skal være med. Når den er løsna, pass på at det ikke er noen skallrester i, og løft den opp til munnen og hell bakover, eller dytt den inn med gaffelen, forklarer Sjuve.

Kanskje du har hørt at man ikke skal tygge østers? Vi hører med Sjuve:

- Tygg, tygg, tygg. Alt annet er galskap. Som all annen mat skal den tygges, sier han.

Han forklarer at myten om å ikke tygge østersen, kom fra nyrike amerikanere på 80-tallet. De kom på «fancy» fester og visste ikke hva de skulle gjøre med østersen de fikk servert, så de bare svelget den.

- Det er litt som å lure på om man skal tygge en banan, påpeker Sjuve.

Dette kan du drikke til

Når vi først har en kokk på tråden, må vi nesten spørre om hva vi bør velge å drikke til østers. Champagne er en selvfølgelig anbefaling - men ikke noe must, forklarer Sjuve.

- Champagne og østers er født for hverandre, men du trenger ikke jåle deg med en 400-kroners flaske. Det går fint med andre bobler. Også Chablis passer - mye rimeligere, men det er ikke bobler. Folk drikker også Guinness til østers, men også lyst øl passer.

Han tipser også om et mer «moderne» og trendy valg som passer godt til østers - den musserende vintypen Pét nat.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer