Covid 2023

Alt du må vite om (ny) covid og vaksiner nå

Høsten kommer og en ny covid-variant er under overvåkning. FHI regner med det kommer en koronabølge nå i høst og en til vinteren, men de ser ikke nå noen grunn til at folk skal bekymre seg for den nye covid-varianten.

KORONA, SMITTE OG VAKSINER: Det er ingen grunn til å bekymre seg for den nye koronavarianten per nå, ifølge FHI, men alle over 65 år og flere andre risikogrupper anbefales en boosterdose med vaksine i høst. Illustrasjon: NTB
KORONA, SMITTE OG VAKSINER: Det er ingen grunn til å bekymre seg for den nye koronavarianten per nå, ifølge FHI, men alle over 65 år og flere andre risikogrupper anbefales en boosterdose med vaksine i høst. Illustrasjon: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Både WHO og den amerikanske smittevernetaten CDC overvåker en ny, svært mutert variant av viruset som forårsaker covid-19, som heter BA 2.86. Grunnen til overvåkingen er det store antallet mutasjoner den har. Den har blitt påvist i USA, Danmark og Israel, ifølge CDC.

Men hvor bekymret skal vi egentlig være for den nye varianten? Hvordan er smittetrenden i Norge? Og hva sier FHI om vaksineanbefalinger for høsten?

FHI om ny covid-variant

- Vi regner med en bølge nå i høst og en til vinteren. Vi tror disse bølgene blir mindre enn tidligere bølger. Dette er sånn vi må regne med framover, sier professor Preben Aavitsland, fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI).

Når det gjelder den nye varianten, BA 2.86, er det ifølge FHI ingen grunn til særlig bekymring.

- Nesten alle har nå god beskyttelse mot alvorlig koronasykdom etter at de har vært vaksinert eller smittet eller begge deler flere ganger. Vi ser ikke nå noen grunn til at folk skal bekymre seg for denne varianten, sier Aavitsland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.