HPV-vaksinen:

Alt du trenger å vite om HPV-vaksinen

- Den vanligste misforståelsen er at det bare er 12 år gamle jenter som har nytte av HPV-vaksinen, sier ekspert.

HPV-VAKSINEN: Lurer du på om du bør ta HPV-vaksinen? Her er alt du trenger å vite. FOTO: NTB Scanpix
HPV-VAKSINEN: Lurer du på om du bør ta HPV-vaksinen? Her er alt du trenger å vite. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste kvinner har vel blitt ganske bevisste på at de bør ta regelmessige celleprøver for å redusere risikoen for livmorhalskreft. Men hva med HPV-vaksinen da, har du tatt den?

Ifølge Sveinung Wergeland Sørbye, som er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og blant Norges fremste HPV-eksperter, er det noen misforståelser ute og går når det gjelder HPV og HPV-vaksinen.

- Ja. Mange er ikke klar over at HPV er årsak til celleforandringer og kreft. En unormal celleprøve vil i de fleste tilfeller bety at man har en pågående HPV-infeksjon, men også kvinner med normal celleprøve kan ha HPV uten å vite om det, forteller han til KK.no.

Men hvem bør egentlig ta vaksinen? Er det noen bivirkninger? Og hvor god beskyttelse gir den? For å oppklare alle misforståelser har vi spurt ekspertene om alt det vi lurer på om HPV-vaksinen.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om livmorhalskreft

Hvor mange typer av HPV finnes det, og er det noen symptomer på en HPV-infeksjon?

Det finnes over 200 typer av HPV. Noen typer gir vorter på hender og føtter, noen typer forårsaker kjønnsvorter og noen kan gi celleforandringer og kreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer