HPV-vaksinen:

Alt du trenger å vite om HPV-vaksinen

- Den vanligste misforståelsen er at det bare er 12 år gamle jenter som har nytte av HPV-vaksinen, sier ekspert.

HPV-VAKSINEN: Lurer du på om du bør ta HPV-vaksinen? Her er alt du trenger å vite. FOTO: NTB Scanpix
HPV-VAKSINEN: Lurer du på om du bør ta HPV-vaksinen? Her er alt du trenger å vite. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste kvinner har vel blitt ganske bevisste på at de bør ta regelmessige celleprøver for å redusere risikoen for livmorhalskreft. Men hva med HPV-vaksinen da, har du tatt den?

Ifølge Sveinung Wergeland Sørbye, som er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og blant Norges fremste HPV-eksperter, er det noen misforståelser ute og går når det gjelder HPV og HPV-vaksinen.

- Ja. Mange er ikke klar over at HPV er årsak til celleforandringer og kreft. En unormal celleprøve vil i de fleste tilfeller bety at man har en pågående HPV-infeksjon, men også kvinner med normal celleprøve kan ha HPV uten å vite om det, forteller han til KK.no.

Men hvem bør egentlig ta vaksinen? Er det noen bivirkninger? Og hvor god beskyttelse gir den? For å oppklare alle misforståelser har vi spurt ekspertene om alt det vi lurer på om HPV-vaksinen.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om livmorhalskreft

Hvor mange typer av HPV finnes det, og er det noen symptomer på en HPV-infeksjon?

Det finnes over 200 typer av HPV. Noen typer gir vorter på hender og føtter, noen typer forårsaker kjønnsvorter og noen kan gi celleforandringer og kreft.

– De fleste HPV-infeksjoner gir ingen symptomer og forsvinner uten at man merker at man har vært smittet. Vorter på hender er vanlig hos barn. Fotvorter rammer alle aldersgrupper. Det er 1 av 10 kvinner og menn som får kjønnsvorter før 45 års alder, sier Sørbye.

Det er HPV-typene 16 og 18 som oftest gir livmorhalskreft, de er ansvarlig for hele 70 prosent av tilfellene.

– Celleforandringer gir vanligvis ingen symptomer før utvikling av kreft. Det er derfor viktig at kvinner tar celleprøve hvert tredje år når de er i aldersgruppen 25-69 år, påpeker han.

LES OGSÅ: 4 kjønnssykdommer du kan få i munnen

Hvis man har gjennomgått HPV-infeksjon har man da noe beskyttelse mot senere infeksjoner?

– HPV-smitte er svært vanlig og immunforsvaret tar vanligvis knekken på infeksjonen i løpet av to år. En naturlig gjennomgått HPV-infeksjon gir lite immunrespons og beskytter i liten grad mot senere infeksjoner, forteller Sørbye.

Det betyr altså at du kan bli smittet av samme HPV-type flere ganger.

– I et parforhold vil man smitte hverandre gjentatte ganger inntil HPV-infeksjonen har gått over hos begge to, legger han til.

SMITTE: Selv om du er i et fast forhold kan vaksinen være nyttig for deg, du kan nemlig bli smittet av samme HPV-type flere ganger.
SMITTE: Selv om du er i et fast forhold kan vaksinen være nyttig for deg, du kan nemlig bli smittet av samme HPV-type flere ganger. Vis mer

Hvem bør ta vaksinen?

Smitterisiko for HPV er omtrent 10 prosent for hver ny partner, og 70-80 prosent av alle kvinner og menn vil bli smittet en eller flere ganger i løpet av livet. HPV-vaksinen er viktigst for personer under 45 år siden mange har flest partnere som ung, men også de som er eldre kan ha nytte av vaksinen siden den forebygger senere HPV-smitte.

– Den vanligste misforståelsen er at det bare er 12 år gamle jenter som har nytte av HPV-vaksinen, og at det er for sent å ta vaksinen dersom man har hatt sex. Studier med kvinner opp til 45 år viser god forebyggende effekt av HPV-vaksinen og det er vist god immunrespons av vaksinen også hos 55 år gamle kvinner, forteller Sørbye og legger til:

– En annen misforståelse er at gutter ikke har nytte av HPV-vaksine. Det er hvert år rundt 100 menn som får kreft som skyldes HPV. Hos menn er det vanligst med kreft i munnhule og svelg, men HPV er også årsak til peniskreft og analkreft.

Det er omtrent 6 prosent av kvinner i alderen 34-69 år som har en pågående HPV-infeksjon. 1 av 10 kvinner må få behandling for celleforandringer og 1 av 100 kvinner får livmorhalskreft før 75 års alder. Det er 1 av 300 menn som får kreft som skyldes HPV før 75 års alder.

LES OGSÅ: - Da jeg fikk svaret, visste jeg det allerede. Jeg forstod intuitivt at noe var galt

Finnes det ulike varianter av vaksinen, og hva koster det?

I Norge finnes det tre vaksiner fra to ulike produsenter; Gardasil, Gardasil 9, og Cervarix. Alle tre beskytter mot de HPV- typene som hyppigst fører til kreft. I tillegg beskytter Gardasil og Gardasil 9 også mot de vanligste HPV-typene som kan føre til kjønnsvorter.

– HPV-vaksinen har blitt en permanent del av barnevaksinasjonsprogammet, og gis til jenter i 7. klasse. Unge kvinner som er født i 1991 eller senere får også vaksinen gratis ut 2018. Nå er gutter også inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet, og dette starter høsten 2018. Det er derimot ikke planlagt noen ettervaksinering av gutter – det er fordi det er kvinner som er mest utsatt for kreft forårsaket av HPV. For hver mann som får kreft på grunn av HPV er det fire kvinner som rammes.

Dette sier Margrethe Greve-Isdahl, som er overlege ved Folkehelseinstituttet, til KK.no.

Generelt kan hvem som helst gå til legen og få vaksinen på resept og da kan man velge hvilken vaksine man ønsker. Men hvis man er en del av vaksinasjonsprogrammet vil man få Cervarix.

– Den er gratis for de som hører til i programmet, men for de andre koster det 1200-1300 kr per dose. Hvis man er over 15 år trenger man tre doser, og dosene skal helst tas i løpet av et år, forteller hun.

LES OGSÅ: -Vi håper HPV-vaksinen kan redusere tilfellene av livmorhalskreft med 90 prosent

UANSETT ALDER: Gutt, jente, ung, voksen - alle kan ha god nytte av å ta HPV-vaksinen. Foto: Scanpix.
UANSETT ALDER: Gutt, jente, ung, voksen - alle kan ha god nytte av å ta HPV-vaksinen. Foto: Scanpix. Vis mer

Hvor stor beskyttelse gir vaksinen mot kreft og hvor mange krefttyper beskytter den mot?

– Vaksinen beskytter mot HPV type 16 og 18 som er årsak til 70 prosent av livmorhalskreft, og 80 prosent av kreft som skyldes HPV i vagina, vulva, penis, anus, munnhule og svelg, forklarer Sørbye.

To av vaksinene beskytter i tillegg mot HPV-type 6 og 11 som er årsak til 90 prosent av kjønnsvorter.

– Den nyeste vaksinen beskytter mot ni ulike HPV-typer som er årsak til 90 prosent av kjønnsvorter og 90 prosent av kreft som skyldes HPV, forteller han.

Men ifølge Greve-Isdahl har det vist seg at også Cervarix kan gi 90 prosent beskyttelse mot alvorlige forstadier til livmorhalskreft. Dette er fordi vaksinen gir en bredere beskyttelse, som kalles kryssbeskyttelse, også mot HPV-typer1 som ikke inngår i vaksinen.

Hvor henvender man seg for å få vaksinen?

– De som ikke er i vaksineprogrammet må gå til fastlegen. Der får man en resept på vaksinen som man så henter ut, så drar man tilbake til legen som setter vaksinen for deg. I vaksineprogrammet er det en annen organisering, sier Greve-Isdahl.

Jenter i 7. klasse får tilbudet gjennom skolehelsetjenesten, men er du født i 91 eller senere kan du sjekke Folkehelseinstituttets hjemmesider for å finne ut hvor du kan ta HPV-vaksinen i din kommune.

Har vaksinen noen bivirkninger?

Alle vaksiner kan ha noen bivirkninger, men som oftest er de kortvarige og ufarlige.

– De bivirkninger som er kjent er milde og forbigående. Dette kan for eksempel være plager som hodepine, vondt i armen der vaksinen ble satt og kvalme. Det folk er opptatt av er om det er økt risiko for kroniske sykdommer. Det er gjort undersøkelser for dette for en rekke kroniske og autoimmune sykdommer, og det er ikke påvist noen økt risiko for å få slike sykdommer ved å ta vaksinen, forteller Greve-Isdahl

LES OGSÅ: Livmorhalskreft - Inngrepet stadig flere kvinner må gjøre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer