Kostråd

Alt om de nye kostholdsrådene

Mer grønt og mindre kjøtt er hovedbudskapet i forslaget til nye fellesnordiske kostråd som nå er sendt på høring. Og ja, ikke minst: Unngå alkohol. Selv om helse er hovedfokus, er klima, miljø og bærekraft vektlagt i de nye anbefalingene.

KOSTRÅD: De norske kostholdsrådene skal oppdateres - og da vil de nordiske anbefalingene som nå er ute på første høring være viktige. Mer frukt, grønt og belgfrukter - og mindre rødt kjøtt, er hovedbudskapet. Men vi bør likevel ikke spise mer hvitt kjøtt selv om vi kutter det røde. Da er det heller en helt annen matvare du bør putte inn i menyen: Belgfrukter. Foto: NTB/Shutterstock
KOSTRÅD: De norske kostholdsrådene skal oppdateres - og da vil de nordiske anbefalingene som nå er ute på første høring være viktige. Mer frukt, grønt og belgfrukter - og mindre rødt kjøtt, er hovedbudskapet. Men vi bør likevel ikke spise mer hvitt kjøtt selv om vi kutter det røde. Da er det heller en helt annen matvare du bør putte inn i menyen: Belgfrukter. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dagens norske kostråd, altså myndighetenes anbefalinger om hva vi bør spise, er basert på nordiske anbefalinger fra 2014. Disse anbefalingene oppdateres med jevne mellomrom og nå er førsteutkastet til nye nordiske råd klare - og sendt på første offentlige høring.

Det som er helt nytt med disse nye kostholdsanbefalingene er at bærekraftsaspektet i kosthold også skal spille inn.

Dermed er det ikke kun menneskets helse og næringsbehov som vektlegges i de nye anbefalingene, men hvordan vi bør spise for å holde oss friske - uten å påvirke klima og miljø unødvendig.

Og det betyr mindre kjøtt og mer grønt:

– Forskningen er tydelig på at det beste for klima og miljø er å minske kjøttforbruket og i stedet spise mer belgvekster, grønnsaker og fullkornsprodukter. Det vil også være det beste for helsa, sier Hanna Eneroth, ernæringsfysiolog på Livsmedelsverket, som er tilsvarende det norske Mattilsynet.

Eneroth er også med i arbeidsgruppen som jobber med de nye fellesnordiske anbefalingene. Det er Norge som leder arbeidet hvor mer enn 350 eksperter innenfor ernæring, helse og klima/miljø deltar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer