Allergisjokk:

- Alt skjedde ekstremt fort

Mina fikk et alvorlig allergisjokk - uten å vite at hun var allergisk mot noe som helst.

ALLERGISJOKK: Mina opplevde en kraftig allergisk reaksjon og måtte tilkalle ambulansen. Hun er overrasket over fort det gikk fra de første symptomene til hun fikk problemer med å puste. FOTO: Privat
ALLERGISJOKK: Mina opplevde en kraftig allergisk reaksjon og måtte tilkalle ambulansen. Hun er overrasket over fort det gikk fra de første symptomene til hun fikk problemer med å puste. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Vi var akkurat ferdige med å spise middag, da jeg kjente at det begynte å klø ganske intenst i hendene mine. Etter noen få sekunder begynte det også å klø og svi i hodebunnen, etterfulgt av en like intens kløe under føttene, forteller journalist og blogger Mina Ghabel Lunde til KK.

Det var bare starten. Kløen og svien blir verre, og i speilet ser hun at hun er mørkerød i fjeset.

- Så blir det vanskelig å svelge og puste, sier Mina.

Mina var i ferd med å få en svært kraftig allergisk reaksjon. Den sterkeste allergireaksjoen man kan få, er et anafylaktisk sjokk. I løpet av sekunder kan situasjonen utvikle seg fra lett kløe, til pustestans, og tilstanden anses som livstruende dersom man ikke får hjelp. Da gjelder det å handle raskt.

Mina rekker nesten ikke tenke på hva hun skal gjøre fra hun først merker at noe skjer, til situasjonen oppleves som alvorlig.

- Alt skjedde ekstremt fort. Det tok kanskje tre minutter fra jeg kjente den første kløen til total krisestemning, forklarer Mina som heldigvis ikke var alene hjemme, men sammen med mannen sin.

- Det første minuttet snakket vi om hva det kunne være, det andre minuttet vurderte vi om det kunne være greit å ta en tur på legevakten før det eskalerte såpass at jeg for første gang i mitt liv var sikker på at det eneste riktige var å ringe 113, sier Mina som tror det tok fem sekunder fra hun sa hei, til en ambulanse var på vei.

Ingvil Schau Ystgaard er lege ved akuttmedisinsk avdeling på Oslo universitetsykehus. Hun bekrefter at aller viktigste er å ringe 113 så fort som mulig.

- Terskelen for å ringe 113 bør være lav, mange kvier seg litt for å ringe nødnummeret, men det er det ingen grunn til. I disse tilfellene kan det gå veldig fort fra de første tegnene på en allergisk reaksjon.

- Sørg for å være et sted hvor ambulansen kan møte deg, hvis du kan. Sett deg slik at du føler du får puste, ved svimmelhet eller mistanke om lavt blodtrykk er det viktig å få beina opp, forklarer Schau Ystgaard.

Er du sammen med en som får et slikt allergisjokk og personen er i ferd med å bli vanskelig å få kontakt med, er det ifølge legen viktig å sørge for frie luftveier.

EKSPERTEN: - Ring 113 med en gang, råder lege Ingvil Schau Ystgaard ved akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus. FOTO: Privat
EKSPERTEN: - Ring 113 med en gang, råder lege Ingvil Schau Ystgaard ved akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus. FOTO: Privat Vis mer

Mina får god instruksjon om hva hun skal gjøre over telefon. I tillegg svarer hun på spørsmål om hvor hun befinner seg, hva hun hadde gjort, berørt og spist den siste timen.

I løpet de minuttene hun venter på ambulansen, hovner hendene hennes opp til omtrent dobbel størrelse og kløen sprer seg over hele kroppen.

- Da ambulansen kommer får jeg en adrenalinsprøyte, hydrokortison intravenøst og så enda en adrenalinsprøyte før de kjører til sykehuset. På vei til sykehuset fikk jeg krampe i hele kroppen, det kjentes om det kravlet insekter under huden, forteller Mina.

En ny sprøyte blir satt i ambulansen.

- På sykehuset fikk jeg en stor dose antihistaminer intravenøst, som gjorde at jeg endelig ble bedre, sier Mina som nå noen dager etter episoden er i god form.

- Vet du hva som utløste det?

- Nei, men det er jo nærliggende å tro at det var noe av det jeg hadde spist like før det skjedde, mener Mina som umiddelbart mistenkte ananasen, ettersom hun har klødd litt i munnen tidligere av dette.

Nå vet hun at det like gjerne kan ha vært en såpe eller et konserveringsmiddel i hermetikkboksen ananasen kom fra. Tidligere allergitester har aldri påvist noen allergier, selv om hun har kjent lett kløe i halsen av noen matvarer, blant annet ananas, tomater og aubergine.

- Det eneste som er noenlunde sikkert ifølge legen, er at reaksjonen min ble utløst av et eller annet jeg hadde befatning med i løpet av den siste timen før jeg merket første symptom, sier Mina.

- Ikke være redd for å framstå hysterisk

Nå skal hun utredes for allergier og få en EpiPenn (adrenalinsprøyte), som skal settes umiddelbart dersom hun kommer i en lignende situasjon igjen.

- Jeg håper de finner ut hva jeg reagerer på, for tanken på at det kan skje igjen, og det kanskje på steder hvor hjelpen er langt unna, skremmer meg.

Rådet fra Mina til alle som måtte være like uheldige som henne, eller komme i lignende skremmende situasjoner er klart: ring 113 umiddelbart.

- Ikke vær redd for å fremstå hysterisk, sånn som jeg var i et lite sekund før jeg tok til vettet og ringte. Å ringe en nødetat er ikke ensbetydende med å kreve at at de sender en bil umiddelbart, du ringer fordi du ikke vet hva du skal gjøre i en akutt og ukjent tilstand, og de tar avgjørelsene om hva som er det riktige, sier Mina.

- Hva vet du nå, som du absolutt ikke visste om allergisjokk tidligere?

- Jeg har jo hørt om at sånt som dette kan skje med folk som har alvorlig allergi mot nøtter og skalldyr, men jeg ante ikke at en som ikke har noen kjente allergier plutselig kan få en så alvorlig reaksjon, sier Mina.

- Også kan jeg vil si at jeg har lært at man ikke skal nøle med å be om hjelp når man får en såpass voldsom og ukjent fysisk reaksjon, understreker journalisten som etterkant av dramaet fortalte om den dramatiske hendelsen - og viktigheten av å ringe ambulanse, via Instastories.

Brått og uventet

- En alvorlig anafylaktisk reaksjon kan oppleves som å komme ut av det blå, og det er vanskelig å forutse hvem som rammes, forklarer Schau Ystgaard til KK.

- En som vanligvis har klødd litt i munnen kan plutselig oppleve mer alvorlig reaksjon, men kraftige allergisjokk er sjelden.

Ifølge legen antas det at omtrent en av tusen voksne erfarer en anafylaktisk episode i løpet av livet. Åtte prosent av disse opplever det igjen.

- Alle som opplever en slik episode skal utredes av spesialist i etterkant, også dersom det ikke er første gang det skjer. Det er også viktig at man ikke nøler med å bruke EpiPennen dersom det skulle skje igjen. Bedre med en gang for mye enn for lite, fastslår legen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer