KRYSTALLSYKE: Anna Erixon (44) ble rammet av svimmelhetsanfall som fikk hele verden til å snurre rundt.
KRYSTALLSYKE: Anna Erixon (44) ble rammet av svimmelhetsanfall som fikk hele verden til å snurre rundt. Vis mer

Krystallsyke:

- Alt snurret med en enorm kraft. Jeg ble livredd for at det var noe alvorlig galt med meg

Anna ble rammet av svimmelhetsanfall som fikk alt til å snurre rundt. Helt til hun lærte seg et par knep som fikk det til å stoppe for godt.

Anna Erixon (44) husker de første svimmelhetsanfallene for fire år siden med et grøss. Hun var på ferie og campet med sin daværende samboer og tre tenåringsdøtre. En morgen våknet hun av at hun var voldsomt svimmel.

– Det kjente som senga snudde seg opp-ned. Alt snurret med en enorm kraft. Jeg ble livredd for at det var noe alvorlig galt med meg, forteller hun.

Da hun fikk roet seg ned litt, tenkte Anna, som er massør og soneterapeut, at svimmelheten kanskje kom av at hun hadde stive muskler både i nakke og skuldre.

– Hele dagen masserte jeg nakken min, men det hjalp ikke. Så fort jeg la hodet bakover eller nedover, begynte alt å snurre rundt igjen.

Etter noen dager ga den verste svimmelheten seg.

– Det var en enorm lettelse da svimmelheten forsvant. Jeg er vant til å ha full kontroll, og svimmelheten gjorde meg hjelpeløs. Jeg kunne ikke engang støvsuge før alt gikk rundt for meg!

LES OGSÅ: Er du ofte svimmel? Vær obs dersom det oppstår i kombinasjon med kvalme, hodepine, synsendringer og hørselstap

Måtte holde seg i veggene

Men for to år siden slo den til igjen: Anna våknet enda en gang med den fryktelige følelsen av å befinne seg i en karusell som gikk rundt i høy fart.

– Jeg satte meg rett opp i sengen, og karusellen saknet farten en anelse. Å gå ut døra var ikke til å tenke på. Jeg måtte holde meg i veggene for å ta meg fram.

Til og fra gjennom hele den sommeren slet Anna med svimmelhetsanfall. Så fort hun la hodet bakover eller framover, kom svimmelheten tilbake. Hun forsøkte hele tiden å unngå å se opp eller ned. Balansen ble også påvirket.

– Jeg hadde problemer med å gå ut i vannet og bade, ettersom småbølgene gjorde meg ustødig.

Mr. Google hjalp til

Etter en del googling forsto Anna til slutt at det kunne være krystallsyke hun var rammet av, og oppsøkte legevakten. Helt riktig, legen forklarte at små partikler i det indre øret, krystallene, hadde havnet på feil plass.

Løsningen skulle være å vri hodet på en bestemt måte, såkalt Epleys vrimanøver, slik at krystallene la seg på plass igjen. En fysioterapeut skulle utføre manøveren, som skulle være effektivt mot krystallsyke.

Men på Anna hjalp det ikke. Tvert imot ble hun bare enda mer svimmel.

– Det gynget mer enn tidligere, og nå begynte det også å snurre vertikalt i stedet. Jeg måtte hjelpes ut i bilen, jeg kunne ikke gå selv. Jeg var kjempeskuffet og redd; tenk om jeg aldri ble bra!

Livredd

At vridningen ikke hjalp Anna, tror hun nå var fordi fysioterapeuten som utførte den, var uerfaren. En annen forklaring er at det finnes opp til seks ulike varianter av krystallsyke, og at alle behandles på ulike måter.

Gjennom høsten hanglet Anna seg fram mellom hjem og jobb.

– Jeg hadde lest at krystallsyke kan gå over av seg selv, og innstilte meg på å vente. Men å leve med svimmelhet et helt år til klarer jeg ikke, tenkte jeg. Da gir jeg opp.

Hun gikk på nettet og fant en annen øvelse, Half somersault maneuver (halv kollbøtte-manøver) mot krystallsyke.

– Man skulle gjøre øvelsen når det snurret som verst. Jeg var livredd og gikk en hel dag og samlet mot.

På kne

Da helgen kom og Anna ble rammet av enda et svimmelhetsanfall, satte hun seg på kne og gjorde manøveren. Først tippet hun hodet opp, og så helt ned.

– Øvelsen framkaller et svimmelhetsanfall, og visst kjente jeg at det gikk rundt. Men etter noen minutter slapp svimmelheten. Anna gjentok manøveren hver gang hun fikk anfall de neste dagene, og ble sakte bedre. Anfallene ble færre og færre.

Hun fulgte også rådet om i en ukes tid å sove på den siden der det friske øret sitter.

– Da forsvant svimmelheten helt!

LES OGSÅ: Derfor kan du få hodepine etter trening

Endelig frisk

Så, endelig, etter å ha strevd med svimmelhet i sju lange måneder, ble Anna helt symptomfri. Visst har hun tenkt en helt del på hvorfor hun ble rammet.

– Den vanligste årsaken til krystallsyke er at man har fått et slag mot hodet. Men det gjaldt ikke meg. Min egen teori er at den hadde sammenheng med stress. I dag forsøker jeg å ta det roligere, sette grenser og tørre å si nei til ting jeg ikke har lyst til eller orker.

Og så snart Anna kjenner den minste anelse av svimmelhet igjen, gjør hun øvelsen sin.

– For meg har den fungert best, og det fantastiske er at den hjelper i løpet av bare noen minutter!

Øvelsen som hjalp Anna Øvelsen heter Half somersault (halv kollbøtte). Slik gjør du den:

 • Sitt på kne med beina under deg.
 • Bøy hodet bakover og se opp i taket.
 • Plasser hendene i gulvet foran deg.
 • Knekk så hodet raskt ned mot knærne, som om du skal stupe kråke.
 • Plasser så hodet med issen i gulvet. Vri deretter hodet mot høyre, om det er det høyre øret som skal behandles, eller mot venstre i motsatt fall. Hold stillingen i 30 sekunder.
 • Hold hodet i samme stilling og reis deg raskt, slik at du står på alle fire. Hold stillingen i 30 sekunder.
 • Sett deg langsomt opp, rett opp hodet og sitt sånn en liten stund. Ferdig!
  PS: Sjekk øvelsen på youtube.com. Søk på ‘half somersault’.

Slik tester du hvilket øre som er rammet

Oftest er bare det ene øret rammet av krystallsyke. Vil du vite hvilket, kan du gjøre denne testen:

 • Sitt på sengekanten. Vri hodet mot høyre.
 • Legg deg raskt ned på ryggen i et par sekunder. Ha en pute under skuldrene, slik at hodet tipper litt bakover.
 • Gjør akkurat det samme, men vri hodet mot venstre.
 • Snurrer det når du vrir hodet mot venstre, er det venstre øre som er rammet, og snurrer det når du vrir mot høyre, er det høyre øre som har uorden i krystallene.

LES OGSÅ: Er du mye svimmel? Da kan det hende du har krystallsyke

Slik gjør du øvelsen «Half somersault» (halv kollbøtte).
Slik gjør du øvelsen «Half somersault» (halv kollbøtte).
Slik gjør du øvelsen «Half somersault» (halv kollbøtte).
Slik gjør du øvelsen «Half somersault» (halv kollbøtte).

– Sykdommen er ufarlig

Det første anfallet kommer vanligvis i 40-årsalderen. Men hvorfor man blir rammet, vet man ikke helt.

– Krystallsyke er en godartet stillingssvimmelhet. Det betyr at det er stillingen på kroppen som forårsaker svimmelheten, sier Tatjana Tomanovic, spesialist ved svimmelhet- og balanseavdelingen ved Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Symptomene er korte og dramatiske svimmelhetsanfall som varer opp til 40 sekunder eller et minutt, og da hele verden snurrer rundt. Man kan bli kvalm og ha problemer med balansen, samt ha vansker med å gå rett og feste blikket.

– Mange våkner av at soverommet snurrer rundt eller at karusellen starter når de legger seg ned i sengen, henger opp tøy eller bøyer seg ned for å knytte skolissene eller klappe hunden. Det trenger ikke være raske bevegelser, det kan bare være at man vrir hodet fram og tilbake, eller «bukker».

LES OGSÅ: - Cirka 1 prosent av befolkningen kan oppleve orgasmehodepine i løpet av livet

Krystaller på tur

Hun forklarer at vi har krystaller i ørene, såkalte otolitter, som skal gi deg beskjed om hva som er opp og hva som er ned. De sitter i ørets bueganger. Hos noen dannes små klumper av krystaller som svever rundt i buegangene og forstyrrer balansefølelsen.

Krystallsyke trigges ofte av en hjernerystelse eller et slag mot hodet. Den kan også ha en forbindelse med migrene, hjerneslag, øresykdommer eller det at man har vært sengeliggende over en lengre periode.

– En annen tenkbar årsak er at det er noe galt med den geleen som skal holde fast på otolittene inne i øret, sier Tomanovic.

Sykdommen er uansett helt ufarlig.

– Hos de aller fleste er det lett å behandle sykdommen. Går den ikke over av seg selv, forsvinner den som oftest helt med Epleys manøver. Epleys manøver går ut på at legen med vridninger av pasientens hode fører krystallene tilbake i posisjon i det indre øret. Manøveren tar bare noen minutter.

LES OGSÅ: Du kan legge deg frisk og stå opp syk: 30.000 nordmenn får krystallsyken hvert år

Sjekk YouTube

– Det er ikke farlig å gjøre Epleys manøer på egen hånd, det finnes bra filmer på Youtube som viser hvordan. Ofte blir man hjulpet etter en eller to omganger med manøveren. Mange opplever det som et mirakel, sier Tomanovic.

Rundt 50 prosent opplever likevel nye anfall i løpet av de neste fem årene, og må da gjenta behandlingen.

LES OGSÅ: Anne har krystallsyken og er svimmel døgnet rundt

Til info: Denne saken har stått på trykk i magasinet Må Bra, som også eies av Aller Media.