Stamming

Andrea (25) slet med angst på grunn av stamming

Etter å ha vært taus i mange år oppfordrer hun nå alle som stammer til å heve sin røst.

STAMMING: I tenårene begynte Andrea å bli mer bevisst på at hun stammet, noe som førte til mange år med skam og angst. Til slutt ble hun rett og slett redd for å snakke. FOTO: Privat
STAMMING: I tenårene begynte Andrea å bli mer bevisst på at hun stammet, noe som førte til mange år med skam og angst. Til slutt ble hun rett og slett redd for å snakke. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Egentlig er jeg en sosial person som elsker å prate og treffe nye mennesker, men angsten for å stamme gjorde meg til en person jeg ikke ønsket å være. Det var forferdelig vanskelig å konstant være redd for å prate, sier Andrea Stéen.

I store deler av oppveksten har den svenske 25-åringen levd i skam og angst på grunn av at hun stammer. I perioder har hun opplevd det så vanskelig at hun rett og slett valgte å være helt taus.

Andrea forteller at stammingen alltid har preget livet hennes. Hun husker tilbake til da hun som niåring skulle være med i et skoleteater. På en av øvelsene spør læreren om hun kan forsøke å stamme mindre når hun skal si replikken sin.

– Det er noe som har fulgt med meg siden, men bortsett fra det tenkte jeg ikke så mye over at jeg stammet som barn. Jeg ble ikke mobbet, men jeg kunne få slemme kommentarer og venner som ertet meg innimellom – slik barn gjør.

Vanskelig tenåringstid

I tenårene begynner Andrea å tenke mer på stammingen. I en alder hvor det er vanlig å bli veldig selvbevisst, kommer skammen for fullt.

– På ungdomsskolen ble jeg utfryst og det påvirket selvsagt også selvfølelsen min, for jeg sa til meg selv at det var på grunn av stammingen at jeg ikke hadde noen venner. Det var veldig tøft og jeg hadde det dårlig under hele tenåringstiden, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.