Syk på ferie

Ane (22) var på vei til Gran Canaria da brystsmertene kom

- Uvanlig at så unge blir rammet av dette.

SYK PÅ FERIE: Ane lever et hektisk liv som håndballspiller for Storhamar, og som regel går hverdagen i ett med treninger og kamper. Det var derfor nærliggende å tenke at kroppen hennes bare var sliten. Foto: Stian Bye Høgsveen.
SYK PÅ FERIE: Ane lever et hektisk liv som håndballspiller for Storhamar, og som regel går hverdagen i ett med treninger og kamper. Det var derfor nærliggende å tenke at kroppen hennes bare var sliten. Foto: Stian Bye Høgsveen. Vis mer
Publisert

Da 22 år gamle Ane Cecilie Høgseth fikk brystsmerter og tung pust i hverdagen, tenkte alle rundt henne at det bare skyldtes stress.

Det er jo sjelden at så unge personer rammes av alvorlig sykdom i lungene eller hjertet, og som regel går slike symptomer over av seg selv.

Ane lever et hektisk liv som håndballspiller for Storhamar, og som regel går hverdagen i ett med treninger og kamper. Det var derfor nærliggende å tenke at kroppen hennes bare var sliten.

Det viste seg derimot at hun hadde en alvorlig livstruende sykdom.

En skade i ankelen ble starten

I februar i år gikk Ane på en smell da hun skadet ankelen i Champions League-matchen borte mot Lokomotiva Zagreb. Hun ble operert og begynte opptrening kort tid etterpå, men det var noe som ikke var som det skulle.

- Det første jeg merket var at jeg hadde smerter i leggen, men det trodde jeg hadde en sammenheng med at jeg gikk med en skinne. Leggen var også veldig stor, men jeg trodde det var normalt etter en slik operasjon, forteller Ane til KK.

I tiden etter operasjonen var hun mye sliten, pusten var tyngre enn normalt og kroppen føltes ikke helt som den pleide. Hun fikk også smerter i brystet, var trøtt, sliten og følte seg tidvis helt utslitt.

- Alle rundt meg merket at det var noe galt, men jeg tenkte at jeg sikkert bare trengte en pause og en ferie, sier Ane.

SMERTE: - Det var vondt å puste og jeg begynte å bli veldig bekymret. Jeg hadde aldri følt en slik smerte før. FOTO: Privat
SMERTE: - Det var vondt å puste og jeg begynte å bli veldig bekymret. Jeg hadde aldri følt en slik smerte før. FOTO: Privat Vis mer

Havnet på sykehuset i utlandet

Kort tid etterpå reiste hun alene på ferie til Gran Canaria for å lade batteriene. Da hun kom frem etter en fem timer lang flytur, var hun veldig sliten og konkluderte med at hun sikkert var i ferd med å bli syk.

- Jeg tok Ibux og la meg ned, for jeg hadde ikke sjans til å bevege meg. Det var vondt å puste og jeg begynte å bli veldig bekymret. Jeg hadde aldri følt en slik smerte før, og jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, sier hun.

Til slutt tok hun kontakt med et lokalt sykehus på Gran Canaria, men der var det ingen som forsto engelsk og kommunikasjonen på spansk ble veldig vanskelig.

- Etter hvert forsto de alvoret og sendte en ambulanse, men legen på sykehuset gjorde ingen undersøkelser eller prøver. Legen sa at jeg bare hadde angst, ba meg ta smertestillende og sendte meg tilbake på hotellet, forteller hun.

Tilbake på hotellet ble smertene så sterke at hun ikke klarte ligge i ro. Ane bestemte seg derfor for å reise hjem til Norge så fort som mulig.

SKADET ANKELEN: I februar i år gikk Ane på en smell da hun skadet ankelen. Det har sannsynligvis ført til at hun ble alvorlig syk. Foto: privat.
SKADET ANKELEN: I februar i år gikk Ane på en smell da hun skadet ankelen. Det har sannsynligvis ført til at hun ble alvorlig syk. Foto: privat. Vis mer

CRP på over 100

- Neste morgen tok jeg fly hjem til Norge og dro til legen her hjemme. Han tok CRP, som var på over 100, og sendte meg rett videre til Ahus, forteller Ane.

Et par dager senere tok de ultralyd og oppdaget mye væske i lungen hennes. Etterpå viste CT-undersøkelsen at hun hadde blodpropp i lungen, noe som sjeldent forekommer før 40-50-årsalderen.

- Væsken i lungen min har sannsynligvis kommet på grunn av trykket under flyturen. Etterpå fikk jeg blodfortynnende medisiner gjennom sprøyter og tabletter, slik at væsken og blodproppen ville forsvinne, forklarer hun.

Nå får Ane oppfølging på sykehuset for å finne ut hvorfor blodproppen oppstod. Legene tror det kan skyldes en blanding av genetisk disposisjon og operasjonen i leggen.

- Det er veldig sjelden at så unge personer får blodpropp, og de mistenkte absolutt ikke det da jeg kom inn på sykehuset. Jeg har fått et nytt perspektiv på livet etter denne hendelsen, sier Ane, som er glad for at alt endte så bra som det gjorde.

Potensielt dødelig tilstand

- En blodpropp oppstår når blodet klumper seg, også kalt koagulerer, inne i en blodåre. Dette skjer oftest i de dype venene i beina.

Det sier Sigrid Kufaas Brækkan, som er professor ved Institutt for klinisk medisin ved UiT, til KK.

Dersom hele eller deler av blodproppen løsner, vil den føres med blodstrømmen til lungene, hvor den setter seg fast og blokkerer blodstrømmen.

- Dette kalles da lungeemboli. Lungeemboli er en alvorlig og potensielt dødelig tilstand, sier Brækkan.

Det er rundt 4-5000 tilfeller av lungeemboli i Norge hvert år.

Symptomer på blodpropp

Ifølge NHI er dette vanlige symptomer på blodpropp i lungene:

  • Plutselige, skarpe brystsmerter som forverres ved dyp innpusting eller ved hoste.
  • Kortpusthet er vanlig.
  • Hoste er vanlig og i enkelte tilfeller også feber.
  • Hurtig puls er et tegn på nedsatt tilgang på oksygen.

Små blodpropper kan forekomme nesten helt uten symptomer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer