Symptomer Kreft

Anette (34) gikk i 10 år med udiagnostisert kreft

Mageproblemene viste seg å være NET-kreft.

FIKK KREFT: Anette Tveit oppdaget etter mange år med vondt i magen at hun hadde NET-kreft.  Foto: Privat
FIKK KREFT: Anette Tveit oppdaget etter mange år med vondt i magen at hun hadde NET-kreft. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anette Tveit (34) hadde hatt symptomer i ti år da hun for drøyt fire år siden fikk diagnosen nevroendokrin kreft, også kjent som NET-kreft. Det kom som et sjokk på småbarnsmoren med en datter på ni og en fostersønn på fire år.

– Jeg hadde aldri hørt om NET-kreft før, og ble livredd. Ordet kreft er skremmende, og man tenker at det er en dødelig sykdom, forteller hun.

LES OGSÅ: Kreftsymptomer vi ofte overser

Oppstår oftest i tarmen 

NET-kreft en kreftform som oppstår i celler i kroppen som kan produsere hormoner, og disse nevroendokrine cellene finnes overalt i kroppen. Ifølge overlege ved Kreftklinikken på St. Olavs Hospital, Stein Harald Sundstrøm, så er det vanligst at disse svulstene oppstår i tarmene.

– Disse svulstene forekommer hyppigst i tynntarmen, men de kan også forekomme i andre områder, og da er det nok lunge som er det nest hyppigste. De kan også forekomme i tykktarm, bukspyttkjertel, i endetarm og de kan forekomme i magesekk, forklarer han.

NET-kreft kan deles inn i en rasktvoksende type og en saktevoksende type, og det var den saktevoksende typen Anette fikk, og som gjorde at det tok år før den ble oppdaget. Årlig blir rundt 300 nordmenn rammet av denne formen for NET-kreft i følge Kreftforeningen, og Sundstrøm kan fortelle at den forekommer oftest hos voksne fra 50 år og oppover.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer