Grått Hår

Anja (34) fikk grått hår allerede i 20-årene

Stadig flere velger å farge håret sitt, og forklaringen er enkel.

GRÅ TIDLIG: Anja Renée Eriksen (34) har langt, brunt hår. Men allerede i 20-årene dukket de første grå stråene opp i den skinnende manken.  Foto: Astrid Waller
GRÅ TIDLIG: Anja Renée Eriksen (34) har langt, brunt hår. Men allerede i 20-årene dukket de første grå stråene opp i den skinnende manken. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anja Renée Eriksen (34) har langt, brunt hår. Men allerede i 20-årene dukket de første grå stråene opp i den skinnende manken. 

– Jeg ble ikke hysterisk, jeg visste at de kom. Det er noe alle får, sier Anja til KK.
Men nå skal hun farge håret, hensikten er å skjule det grå: - Jeg gjør det ikke fordi jeg er flau, men fordi håret er litt blast.

Grått hår skyldes at hårsekkene produserer mindre pigment, dette ifølge Store medisinske leksikon. Det er genene dine som bestemmer når det skjer. 

LES OGSÅ: Feil sveis kan gjøre deg eldre

– Det varierer fra person til person, sier frisør Anniken Sagmoen på Floww Frisør & Café til KK. 

– Jeg har en kunde som er 65 år som har færre grå hår enn mange i 30-årene. Hvor lang tid det tar fra de første grå hårene kommer til du er helt grå, varierer også. Det er sånn kroppen er. Man har heller ikke klart å bevise noen sammenheng mellom livsstil og grå hår

Her blir du grå først

De første grå hårene kommer som regel først i tinningene og i front. Har du hvitt hår, skyldes det at det ikke er melanin igjen i håret. 

– Grått hår er også stivere, sier frisøren. 

Det er altså få gode nyheter å få hos frisøren. Men hun kan hjelpe deg med å få din «naturlige» farge tilbake. Eller hvilken som helst farge. 

GRÅ HÅR: Det har kommet noen flere grå hår siden sist, konstater frisør Anniken Sagmoen.  Foto: Astrid Waller
GRÅ HÅR: Det har kommet noen flere grå hår siden sist, konstater frisør Anniken Sagmoen. Foto: Astrid Waller Vis mer

– Flertallet av kundene våre farger håret sitt. Også menn. De bruker ofte en mini-colorasjon. De vil ikke vise at de farger håret, sier hun. 

Det er ikke mange tiår siden vi begynte å farge håret, kommer det fram av boken «Rapunzel’s Daughters: What Women’s Hair tells Us About Women’s Lives». Fram til 1950-tallet var det forventet at kvinner kledde seg etter alderen. Å farge håret ble sett på som like tøvete som jålete. Hårfargene var dessuten skadelige og lite anvendelige. Men så kom det nye remedier på markedet, og produsentene sendte ut budskap om at det var akseptabelt å skjule grå hår. 

LES OGSÅ: Slik kamuflerer du etterveksten

farge håret

I dag er bildet annerledes. Det finnes knapt noen kvinner med grått hår i mediebildet. Forfatter Rose Weitz skriver at det i enkelte bransjer er umulig for kvinner å bli grå. Arbeidsgiverne tror rett og slett at de ikke er sterke og kapable nok. Men nå har det kommet en grå hår-bevegelse som manifesterer seg blant annet i hashtager i sosiale medier. Men den trenden sier Anja nei takk til. 

– Jeg respekterer valget. Selv vil jeg se best mulig ut. Å farge håret er som å barbere et skjegg, sier Anja. 

Og etter to timer har hun fått sin «naturlige», mørke farge tilbake og en glans vi andre kan speile oss i. Så bærer det ut på date.

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 31

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer