Asperger

Anna Cicilie (27) har Asperger syndrom

Hun har hele livet slitt med det sosiale, men ble først diagnostisert som 18-åring. Mange jenter med Asperger oppdages aldri.

ASPERGER SYNDROM: Anna har fått diagnosen, men mange jenter lever udiagnostisert.  Foto: Privat
ASPERGER SYNDROM: Anna har fått diagnosen, men mange jenter lever udiagnostisert. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg at du ikke aner om personen ovenfor deg er sint eller ikke. Du prøver å tolke situasjonen, men du klarer rett og slett ikke lese ansiktsuttrykket til vedkommende. Dette er en del av de hverdagslige utfordringene personer med Asperger syndrom opplever. Mila Dimitrova Vulchanova er professor ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU. Hun forklarer at Asperger er en del av autismespekteret. 

- Det er stor variasjon mellom de som har diagnosen, og man beskriver det som forskjeller på høyt-fungerende og lavt-fungerende individer med autisme. 

Asperger hører til blant de høytfungerende. En person med diagnosen vil ha problemer med sosiale ferdigheter og kommunikasjon, i tillegg til spesielle og begrensede atferdsmønstre og interesser. 

LES OGSÅ: De «skjulte» årsakene til angst og depresjoner 

- De har spesielle problemer med pragmatiske aspekter av språk. Det vil si vitser, humør, faste uttrykk, metaforer og ironi, forklarer Vulchanova. 

Personer med Asperger skiller seg ut med spesielle talenter. De er flinke til å oppdage mønstre i ting, de kan tenke logisk, er flinke i matte og noen kan tegne veldig bra. Men de sosiale utfordringene gjør at hverdagen kan oppleves som svært slitsom. 

Det er flere menn enn kvinner med diagnosen, men grunnen til dette er derimot uklar.

- Det kan skyldes biologiske forskjeller mellom kjønn, men kan også være resultat av diagnostisering, fordi jenter er flinkere med sosiale ting og har bedre sosiale ferdigheter.

Ifølge Autismeforeningen i Norge viser forskning at rundt 1 prosent av befolkningen kan ha en form for ASD (Autism Spectrum Disorders), som Asperger Syndrom går inn under.  

Så tegn allerede i barnehagen

Anna Cicilie Saur (27) ble diagnostisert med Asperger syndrom da hun var 18 år. Da hadde hun gått hele livet med vansker i sosiale sammenhenger, i tillegg til flere år med anoreksi.

- Første gang jeg ble innlagt for spiseforstyrrelsen, lurte psykiateren og miljøpersonalet på om det kunne være noe mer, sier Anna. 

- Jeg husker at jeg brukte å stå bak barnehagen i regntøy og støvler for å slippe unna de andre barna.

På klinikken hun var innlagt på var det lagt opp til mye sosialt samvær, men Anna var, som hun stort sett alltid hadde vært, mest for seg selv. Siden barnehagealder hadde hun visst at hun var annerledes. 

- Jeg gikk ikke så lenge i barnehagen, fordi det ble for overveldende for meg; mange barn og mye støy. Jeg husker at jeg brukte å stå bak barnehagen i regntøy og støvler for å slippe unna de andre barna, forteller Anna. 

Hjemme fra barnehagen måtte ofte foreldrene bruke resten av ettermiddagen til å roe henne ned etter alle inntrykkene. Men da Anna fikk en lillebror fikk hun lov til å være hjemme med moren, og senere hos en dagmamma. 

- Der stortrivdes jeg. Det var få barn, og jeg fikk stort sett holde på med mine egne ting; bygge togbane, tegne, skrive og se tegnefilmer vi ikke hadde hjemme. 

LES OGSÅ: - Ensomheten har fulgt meg hele livet 

- Ble fornærmet av diagnosen

Da behandlerne til Anna begynte å lufte tankene om Asperger, ble hun først fornærmet. 

- Etter å ha pratet mye om det ble det bedre, men det var fremdeles vanskelig for meg å «plutselig» ha en utviklingsforstyrrelse, selv om det er noe jeg er født med. Når jeg ser tilbake til barndommen, og hvorfor jeg fikk anoreksi, så forklarer aspergerdiagnosen mye av det jeg har strevet med gjennom livet. 

Aksepten til diagnosen kommer og går for Anna, men stort sett har hun slått seg til ro med at hun er som hun er. Etter at hun deltok på sitt første aspergertreff, kom mesteparten av aksepten. 

- Jeg visste ikke så mye om diagnosen, men jeg traff jo så mange flotte mennesker. Mange strevde med det samme som meg, men mennesker med Autisme og Asperger er utrolig forskjellige, og man pleier å si at «har du møtt én, så har du bare møtt én», sier hun. 

LES OGSÅ: Vanlige symptomer på ADHD

Sosiale usikkerheter

Aspergerdiagnosen gjør at Anna er veldig usikker sosialt. Det andre mennesker gjør i møte med hverandre, må hun hele tiden være bevisst på. Hun sliter også med å lese og forstå ansiktsuttrykk og følelser. 

- Jeg tror ofte andre er sinte eller misfornøyde, og som regel tar jeg feil. Jeg spør ofte om det går bra, eller om noen er sinte, for å sjekke. Det har hendt at jeg har spurt så ofte at personen faktisk har blitt sint selv om vedkommende ikke var det i utgangspunktet, forteller hun. 

All usikkerheten i det sosiale tar mye energi fra Anna. Det er heller ikke enkelt å få nye venner. Hun har noen få svært gode venner, som er viktigere for henne enn et stort nettverk. 

Anna forteller at de som ikke vet så mye om diagnosen, ofte tror at personer med Autisme og Asperger ikke har behov for å være sosiale. Hun mener det som regel er motsatt. 

- Vi har behov for å være sosiale og ha vennskap. Vi vet bare ikke helt hvordan vi får det til. 

LES OGSÅ: Angst og depresjon er de psykiske lidelsene flest rammes av

Vil fullføre utdanningen

Anna er en intelligent jente, og ønsker å fullføre utdanningen. Men alt som hører med å gå på skole holder henne tilbake. 

- Skole for min del er en utfordring. Å sitte i et klasserom med andre, organisere seg, i tillegg til ymse forstyrrelser man finner i et klasserom gjør at det er fryktelig slitsomt. Selv når jeg bare tar noen få fag er jeg utslitt når jeg kommer hjem. Da kan jeg gjerne ligge utslått helt til leggetid. 

Målet hennes er å fullføre utdanning og få en jobb, selv om det tar lengre tid og energi. Hun har også et ønske om å etablere seg etterhvert, men kjæresteforhold er ikke det letteste.

- Det er vanskelig for meg. Et forhold blir ofte så tett, og jeg behøver mye alenetid. Det holder ikke alltid å sitte i samme rom og gjøre hver våre ting, jeg må være helt alene. Men hunden kan godt få være der, da!

LES OGSÅ: Så viktig er alenetid for forholdet

- Mange får diagnosen for sent

Asperger blir ofte referert til som et  «misforståelsessyndrom», forklarer Anna.

- Jeg er ekspert på misforståelser. Mange med Asperger føler seg kanskje heller misforstått enn forstått, sier hun, men understreker at alle med diagnosen er forskjellige. 

- Jeg skulle likevel ønske at helsevesenet og skoleverket hadde mer kunnskap om hvor bredt autismespekteret er. Og særlig mer kunnskap om oss jentene. Mange av oss får diagnose alt for sent, og har gått gjennom et helt liv med tilleggsvansker som kunne vært unngått om vi fikk hjelp tidligere. 

Ifølge Autismeforeningen i Norge blir jenter ofte senere diagnostisert eller oversett fordi de har mindre tydelig problemer i hverdagen. Utredning for ASD blir derfor ofte ikke gjennomført.

LES OGSÅ: - Du kan dø av hjertesorg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer