Asperger

Anna Cicilie (27) har Asperger syndrom

Hun har hele livet slitt med det sosiale, men ble først diagnostisert som 18-åring. Mange jenter med Asperger oppdages aldri.

ASPERGER SYNDROM: Anna har fått diagnosen, men mange jenter lever udiagnostisert.  Foto: Privat
ASPERGER SYNDROM: Anna har fått diagnosen, men mange jenter lever udiagnostisert. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg at du ikke aner om personen ovenfor deg er sint eller ikke. Du prøver å tolke situasjonen, men du klarer rett og slett ikke lese ansiktsuttrykket til vedkommende. Dette er en del av de hverdagslige utfordringene personer med Asperger syndrom opplever. Mila Dimitrova Vulchanova er professor ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU. Hun forklarer at Asperger er en del av autismespekteret. 

- Det er stor variasjon mellom de som har diagnosen, og man beskriver det som forskjeller på høyt-fungerende og lavt-fungerende individer med autisme. 

Asperger hører til blant de høytfungerende. En person med diagnosen vil ha problemer med sosiale ferdigheter og kommunikasjon, i tillegg til spesielle og begrensede atferdsmønstre og interesser. 

LES OGSÅ: De «skjulte» årsakene til angst og depresjoner 

- De har spesielle problemer med pragmatiske aspekter av språk. Det vil si vitser, humør, faste uttrykk, metaforer og ironi, forklarer Vulchanova. 

Personer med Asperger skiller seg ut med spesielle talenter. De er flinke til å oppdage mønstre i ting, de kan tenke logisk, er flinke i matte og noen kan tegne veldig bra. Men de sosiale utfordringene gjør at hverdagen kan oppleves som svært slitsom. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer