Symptomer på revmatisme

Anne Bjørg (57) hadde intense smerter hver dag - 25 år senere fant legene ut hva som var galt

- Jeg fikk voldsomt vondt i knærne, så spredte det seg til hele kroppen. Da skjønte jeg at det var noe som ikke stemte.

RAMMET AV REVMATISME: Etter 25 år med store smerter, ble Anne Bjørg Evenstad diagnostisert med den revmatiske sykdommen Psoriasis artritt. Foto: Privat.
RAMMET AV REVMATISME: Etter 25 år med store smerter, ble Anne Bjørg Evenstad diagnostisert med den revmatiske sykdommen Psoriasis artritt. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): - I perioder har jeg hatt så fryktelig vondt at jeg bare ville låse døren og ikke se andre mennesker. På det verste sto jeg opp fire-fem ganger hver natt for å bevege meg, smertene var så sterke at jeg ikke kunne ligge i sengen lenge.

Anne Bjørg Evenstad (57) har psoriasis artritt, en revmatisk sykdom som hun må leve med resten av livet.

Men det skulle gå mange år før riktig diagnose ble stilt.

Rammer skjelett og bindevev

Evenstad er en av over 300.000 nordmenn som er diagnostisert med en form for revmatisme. Per i dag finnes det over 200 forskjellige revmatisme diagnoser, ifølge Norsk Revmatikerforbund.

Nina C. Bryhn, indremedisiner og fast ekspert hos Lommelegen.no, forteller at revmatisme er en fellesbetegnelse på sykdommer som rammer muskler, skjelett og bindevev.

De revmatiske sykdommene kan ifølge Bryhn deles inn i fire grupper:

  • de inflammatoriske sykdommene
  • de degenerative sykdommene
  • bløtdelssykdommer
  • revmatiske symptomer - manifestasjoner av ikke -revmatiske sykdommer

- Sykdommene er ofte kroniske eller residiverende, det vil si at de kommer og går. Symptomer er ofte smerter i muskler, ledd, skjelett og nedsatt funksjon i større eller mindre grad, sier Bryhn til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer