Droppe frokost

Annenhver nordmann dropper frokosten – men gjør det noe?

- Det er bare en myte at frokosten er så viktig, mener professor.

MANGE DROPPER FROKOSTEN: Det er fortsatt en viss uenighet blant ekspertene om hvorvidt det er lurt å droppe frokosten eller ikke. FOTO: NTB Scanpix
MANGE DROPPER FROKOSTEN: Det er fortsatt en viss uenighet blant ekspertene om hvorvidt det er lurt å droppe frokosten eller ikke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frokosten omtales ofte som «dagens viktigste måltid», men mye tyder på at folk flest ikke er like opptatt av å starte dagen med mat som de var tidligere.

De siste årene har mange kastet seg på fastedietter som 16:8-metoden og i en ny undersøkelse gjennomført av YouGov for Herbalife Nutrition, svarer hele 48 prosent av de spurte at de dropper frokosten.

Men gjør det egentlig noe at vi ikke spiser frokost? Nei, mener Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås.

Påstanden om at frokosten skulle være viktigere enn alle andre måltider, er ifølge Svihus en myte som kan spores helt tilbake til 30-tallet.

Den gangen var det harde tider i Europa og stor fattigdom i deler av den norske befolkningen, noe som førte til feilernæring og underernæringsproblem.

– På den tiden var ikke fokuset på sunn ernæring så stort som det er i dag, men interessen hadde begynt å vekkes i fagmiljøene. Fordi mange fattige barn i Oslo kom på skolen uten å ha spist frokost, ble det besluttet at barn skulle få servert frokost på skolen. Dette var den såkalte Oslofrokosten, som blant annet bestod av melk og brød. For at elevene skulle bli motiverte til å spise, ble frokosten omtalt som dagens viktigste måltid, og slik oppstod den myten, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer