Ortoreksi

Anniken (25) ble sykelig opptatt av mat og trening

- Jeg trente så å si hver eneste dag. Først var jeg på skolen fra åtte til fire, så dro jeg gjerne på to-tre gruppetimer etter hverandre. I tillegg spiste jeg altfor lite.

ORTOREKSI: Da Anniken (25) flyttet fra Skien til Drammen etter videregående begynte treningen og kostholdet hennes å skli over til det ekstreme. Hun fikk ortoreksi. Foto: Ida H. Bergersen
ORTOREKSI: Da Anniken (25) flyttet fra Skien til Drammen etter videregående begynte treningen og kostholdet hennes å skli over til det ekstreme. Hun fikk ortoreksi. Foto: Ida H. Bergersen Vis mer
Publisert

Anniken C. Søvik (25) har alltid vært en aktiv jente med et sunt forhold til mat. Hun spilte håndball og fotball i mange år, før hun gikk over til å trene på treningssenter. Da hun flyttet fra Skien til Drammen etter videregående begynte det å skli over til det ekstreme.

– Jeg begynte å trene mer og mer, og etter hvert strammet jeg inn kostholdet mitt. Jeg lagde egne regler i hodet på hva som var greit å spise og hva jeg ikke kunne spise. Jeg kuttet ut enkelte matvarer, og utelukket alt av søtsaker.

Anniken utviklet ortoreksi, en sykdom hvor man er ekstremt opptatt av å spise riktig og sunn mat, og trene mest mulig. Det blir så altoppslukende at det blir en spiseforstyrrelse.

TRENTE HVER DAG: - Først var jeg på skolen fra åtte til fire, så dro jeg gjerne på to-tre gruppetimer etter hverandre. Også spiste jeg altfor lite.  Foto: Privat
TRENTE HVER DAG: - Først var jeg på skolen fra åtte til fire, så dro jeg gjerne på to-tre gruppetimer etter hverandre. Også spiste jeg altfor lite. Foto: Privat Vis mer

– Jeg trente så å si hver eneste dag. Først var jeg på skolen fra åtte til fire, så dro jeg gjerne på to-tre gruppetimer etter hverandre. I tillegg spiste jeg altfor lite.

LES OGSÅ: - For mange handler trening og kosthold først og fremst om utseende, ikke helse

Omkring seks prosent har ortoreksi

Ortoreksi er ingen offisiell diagnose, og forekomsten er derfor noe uklar. Man regner med at minst seks prosent av den generelle befolkningen sliter med dette – sannsynligvis flere jenter enn gutter. Denne sykdommen kan være forstadiet til anoreksi eller andre spiseforstyrrelser.

– Det virker som at forekomsten er større nå enn for noen år siden. Det er blitt mer sosialt akseptert «å spise rent» eller å lage alt «fra bunnen av» som ofte inngår i ortoreksi, sier Marianne Hatle, lege og psykiatrispesialist ved Spiseforstyrrelsesklinikken.

Ifølge Hatle er det mye fokus i media på å spise sunt og «rent», noe som kan være medvirkende til økningen.

– Det er ofte en viss personlighetstype som blir fokusert på dette, slik som de som i utgangspunktet er perfeksjonister og opptatt av rutiner og regler.

LES OGSÅ: - Norske sykehus har rapportert om en voldsom vekst i forekomsten av rabdomyolyse de siste fem årene

Hvordan bli frisk?

For å bli frisk mener Hatle at det hjelper å tenke på hva «normale» mennesker spiser, i tillegg til å få en forståelse for ulempene som tilstanden medfører (både sosialt, psykisk og potensielt fysisk).

– Mat har en viss innflytelse på helsen, og kroppen trenger variasjon. Kroppen tåler også å få tilført for eksempel sukker og annen «forbudt mat», uten at man blir usunn av den grunn, sier Hatle.

Akkurat hva som utløste spiseforstyrrelsen hos Anniken, er hun usikker på. Hun tror at flyttingen kan ha vært en faktor, da hun havnet i en helt ny by med nye mennesker. Usikkerhet kan være utløsende. For Anniken sin del, ble mat og trening noe hun kunne ha kontroll over.

– Jeg ble ekstremt tynn. Jeg har alltid vært godt trent og veid over 60 kilo – da ortoreksien var på sitt verste veide jeg cirka 48 kilo og hadde en fettprosent på ni prosent. Det er absolutt ikke bra!

LES OGSÅ: - Man må huske at dette er et veldig vanskelig tema. Det er viktig å tenke godt igjennom det du skal si på forhånd

– Man blir utrolig egoistisk

Ved ortoreksi har man et ekstremt stort behov for å ha kontroll. Anniken måtte tilberede all mat selv, og dersom hun var invitert på jentekvelder med godteri og alkohol fant hun ofte på unnskyldninger for ikke å delta.

– Man blir utrolig egoistisk. Da jeg var på sydentur med mamma og lillesøster måtte jeg løpe én mil hver dag, og vi kunne ikke spise på restaurant i ukedagene, fordi jeg hadde fått for meg at jeg ikke kunne spise middag utenom helgene. De har vært nødt til å finne seg i mye.

I starten skjønte ikke Anniken at det ekstreme hardkjøret var usunt. Hun trodde det var sunt, men venner og familie så at hun ble sykere og sykere.

– Ortoreksi er ikke slik som anoreksia, hvor målet er å bli tynnest mulig. Men jo mer jeg klarte å pushe kroppen min, desto mer vellykket følte jeg meg. Man higer etter å trene hardere og lengre, og spise sunnere.

BLE EGOISTISK: - Da jeg var på sydentur med mamma og lillesøster måtte jeg løpe en mil hver dag, og vi kunne ikke spise på restaurant i ukedagene.  Foto: Privat
BLE EGOISTISK: - Da jeg var på sydentur med mamma og lillesøster måtte jeg løpe en mil hver dag, og vi kunne ikke spise på restaurant i ukedagene. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Har kjæresten blitt besatt av trening og sunn mat?

Innså etter hvert at hun hadde et problem

Etter et halvt års tid begynte Anniken å innse at hun hadde et problem. Hun fortale moren sin at hun trengte hjelp. Familien ønsket å støtte henne så godt de kunne slik at hun kunne bli frisk.

– Familien min har vært veldig støttende. Mamma skjønte at det ikke var noe poeng i å stappe i meg en sjokoladeplate for å gjøre meg frisk. Vi har jobbet med de små stegene, og de har vært flinke til å gi meg små utfordringer underveis.

For å få hjelp tok Anniken kontakt med en personlig trener, som satte opp en kostholdsplan. Hun besøkte også fastlegen månedlig for å veie seg. Sakte, men sikkert ble matmengden trappet opp, og etter hvert kuttet hun ned på antall treningstimer.

– Det var en lang prosess – bare det å spise middag var en stor endring. Etter hvert skjønte jeg at det ikke skjedde noe farlig. Kroppen trenger næring for å fungere – om man trener hardt må man spise næringsrik mat for å kunne prestere.

Akkurat hva som fikk Anniken til å innse at hun hadde et problem, er hun ikke sikker på. Men hun skjønte at hun måtte gjøre endringer.

FRISK: Det tok omtrent to år før Anniken ble kvitt ortoreksien. Det har vært en hard kamp.  Foto: Ida H. Bergersen
FRISK: Det tok omtrent to år før Anniken ble kvitt ortoreksien. Det har vært en hard kamp. Foto: Ida H. Bergersen Vis mer

– Jeg vil ikke se tilbake på denne perioden av livet mitt om 10-20 år, og tenke at det eneste som betydde noe var trening og sunn mat. Det er så viktig å ha minner å se tilbake på. Jeg er en ekstremt sosial person, og bryr meg veldig mye om familie, venner og kjæreste. Jeg setter stor pris på å kunne dra ut for å spise et godt måltid eller å ta en tur ut på byen og drikke et par glass vin. Bare det å komme seg ut var til stor hjelp.

– Man skal ikke hige etter det perfekte, for ingen er perfekt

Det tok omtrent to år før Anniken ble kvitt ortoreksien. Det har vært en hard kamp – hun måtte virkelig jobbe meg seg selv for å klare å gi slipp på kontrollen.

– Delmål er veien til suksess. Det har vært tungt, og det var veldig ubehagelig i starten – en slik endring skjer ikke over natta.

En slik spiseforstyrrelse kan være et sårt tema for mange. Anniken har mer enn 14 000 følgere på Instagram (@annikencsovik), hvor hun sprer treningsglede og fremmer en sunn livsstil. Ukentlig får hun meldinger fra jenter i alle aldre som sliter, i tillegg til pårørende som lurer på hvordan de kan gå frem for å snakke om det.

– Det er veldig vanskelig, fordi det er så individuelt hvordan man reagerer. Noen takler det bra, mens andre går i forsvarsposisjon og nekter å innse at de har et problem.

Anniken tror at sosiale medier som Instagram kan ha en uheldig effekt på noen, da mange følger ulike profiler til jenter som kun viser frem sine perfekte sider, med mye trening og utelukkende sunn mat. Hun mener at de som påvirkes i sterk grad, bør slutte å følge slike kontoer.

– Jeg er veldig opptatt av viktigheten av å kunne kose seg. Man skal ikke hige etter det perfekte, for ingen er perfekt. Vær fornøyd med den du er – du har bare ett liv, og det skal fylles med ting som gir deg glede. Det er så viktig å fokusere på at man er bra nok som man er.

LES OGSÅ: Disse pillene kan gjøre at du legger på deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer