Ortoreksi

Anniken (25) ble sykelig opptatt av mat og trening

- Jeg trente så å si hver eneste dag. Først var jeg på skolen fra åtte til fire, så dro jeg gjerne på to-tre gruppetimer etter hverandre. I tillegg spiste jeg altfor lite.

ORTOREKSI: Da Anniken (25) flyttet fra Skien til Drammen etter videregående begynte treningen og kostholdet hennes å skli over til det ekstreme. Hun fikk ortoreksi. Foto: Ida H. Bergersen
ORTOREKSI: Da Anniken (25) flyttet fra Skien til Drammen etter videregående begynte treningen og kostholdet hennes å skli over til det ekstreme. Hun fikk ortoreksi. Foto: Ida H. Bergersen Vis mer
Publisert

Anniken C. Søvik (25) har alltid vært en aktiv jente med et sunt forhold til mat. Hun spilte håndball og fotball i mange år, før hun gikk over til å trene på treningssenter. Da hun flyttet fra Skien til Drammen etter videregående begynte det å skli over til det ekstreme.

– Jeg begynte å trene mer og mer, og etter hvert strammet jeg inn kostholdet mitt. Jeg lagde egne regler i hodet på hva som var greit å spise og hva jeg ikke kunne spise. Jeg kuttet ut enkelte matvarer, og utelukket alt av søtsaker.

Anniken utviklet ortoreksi, en sykdom hvor man er ekstremt opptatt av å spise riktig og sunn mat, og trene mest mulig. Det blir så altoppslukende at det blir en spiseforstyrrelse.

– Jeg trente så å si hver eneste dag. Først var jeg på skolen fra åtte til fire, så dro jeg gjerne på to-tre gruppetimer etter hverandre. I tillegg spiste jeg altfor lite.

LES OGSÅ: - For mange handler trening og kosthold først og fremst om utseende, ikke helse

Omkring seks prosent har ortoreksi

Ortoreksi er ingen offisiell diagnose, og forekomsten er derfor noe uklar. Man regner med at minst seks prosent av den generelle befolkningen sliter med dette – sannsynligvis flere jenter enn gutter. Denne sykdommen kan være forstadiet til anoreksi eller andre spiseforstyrrelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer