Solbeskyttelse:

Ansiktsspray med solkrem - funker det?

Det kommer stadig nye produkter med solfaktor, men fungerer de like godt som den vanlige solkremen?

SMØR GODT: Det er viktig med nok solkrem, om du skal ha den faktoren som står på flaska. FOTO: NTB Scanpix
SMØR GODT: Det er viktig med nok solkrem, om du skal ha den faktoren som står på flaska. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sommeren er rett om hjørnet og det betyr mindre klær, lange dager på stranden og forhåpentligvis mye sol. Solen er bra for både helsa og humøret, den hjelper oss å produsere vitamin D, og særlig for oss som tilbringer store deler av året i mørket er den svært etterlengtet for mange.

Men den etterlengtede solen har ikke kun positive effekter, og hvert år minnes vi om at solbeskyttelse er viktig, og da også nok av det. Den aller beste solbeskyttelsen er å ta pauser - særlig når sola er på sitt sterkeste, samt dekkende klær, og foruten det er det solkremen som gjelder.

De siste årene har det dukket opp flere former for solbeskyttelse og KK.no skrev i fjor sommer om sminke med solfaktor. Da var ekspertene enige om at kosmetikk med solfaktor er en fin ekstra beskyttelse, men at det ikke kan erstatte solkremen.

- Man kan vel egentlig si at SPF (sun protection factor) i sminke er en form for topping for litt ekstra beskyttelse. Den eneste solbeskyttelsen som er god nok, er å påføre nok mengde av krem, og da snakker vi om 3 milliliter til ansiktet om du ønsker den faktoren som står på flakongen, sa skjønnhetsblogger Tone Skipa da.

Viktig å få nok

I dag får du også tak i ansiktssprayer med solfaktor. Disse kan sprayes rett på ansiktet, gjerne over sminken - hvor som helst og når som helst, men spørsmålet da er jo om ansiktet ditt blir godt beskyttet av denne? Det skal vel tross alt godt la seg gjøre å spraye de tre anbefalte milliliterene i ansiktet med en slik spray?

- Det er bra at vi får produkter som gjøre det enklere å være ute i solen, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel til KK.no.

- En utfordring med spray er at man får et tynnere lag med krem og det kan være vanskelig å se hvor den dekker. Det beste vil være å smøre deg jevnt og godt med en god solkrem før sminken legges utenpå, fortsetter hun.

- Den aller beste beskyttelsen er å ikke være for lenge i de sterkeste solstrålene. Husk også at en god caps eller solhatt og et par store solbriller gir bra beskyttelse, minner hun om.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke ta solarium før sommerferien

En av mange som har kommet med ansiktsspray med solfaktor er Vichy, som eies av L'Oréal. På egne nettsider omtales deres spray med spf 50 som solbeskyttelse som skal kunne beskytte huden din hele dagen.

KK.no har vært i kontakt med L'Oréal Norge, og får opplyst av Asrah Asghar i Vichy at deres spray med solfaktor 50 er utviklet som en solbeskyttelse som skal kunne brukes uten annen solkrem. Hun påpeker imidlertid at for å oppnå rett solfaktor trengs et generøst lag med spray, gjentatte ganger i løpet av dagen - særlig om du for eksempel har blitt svett.

- Det vil si at hvis den brukes for å fikse make up-en, vil den ikke ha den samme effekten, da mengden produkt ofte da er mindre.

SOLBESKYTTELSE: I dag får du både sminke og sprayer og begge kan nok fungere som en ekstra beskyttelse, eller som litt påfyll utover dagen, men du bør nok likevel bruke vanlig solkrem. FOTO: NTB Scanpix
SOLBESKYTTELSE: I dag får du både sminke og sprayer og begge kan nok fungere som en ekstra beskyttelse, eller som litt påfyll utover dagen, men du bør nok likevel bruke vanlig solkrem. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

«Touch up» i løpet av dagen

Rolah Lønning er kosmetisk lege og innehaver av Rû-klinikken i Stavanger. Hun forteller at hun generelt er skeptisk til om sprayer kan gi samme beskyttelse som en vanlig solkrem, da du gjerne vil ende opp med å bruke langt mindre spray enn krem. Hun minner om at om du ikke bruker tilstrekkelig mengde, så synker også beskyttelsesgraden.

- For å få samme SPF-faktor som på flasken, må man bruke cirka en femkroning med produkt, og dette sier seg selv blir vanskelig med en spray, sier hun.

- Det kan dog være et ok alternativ som top-up-solkrem over sminke utover dagen, men jeg vil anbefale et nytt lag med krem hver andre time om man ligger på stranda.

LES OGSÅ: Trenger håret solfaktor og får man egentlig flere rynker i sola?

Vanskelig å avgjøre beskyttelsesgraden

Hudlege Per Helsing ved Asker Hudlegekontor påpeker overfor KK.no at det er vanskelig å avgjøre akkurat hvor god effekt solbeskyttelsen gir, men påpeker at vi fra før vet at de aller fleste av oss smører oss med for lite solkrem.

- Hva vi vet fra mange studier er at vi bruker mindre solkrem enn man gjør i testsituasjonen, og at solfaktoren reduseres tilsvarende. Typisk er at solfaktoren slik vi bruker produktene reduseres til mellom halvparten til kvartparten, altså at en faktor 30 faktisk er en faktor 7 til 15, påpeker han.

Rådet er gjerne en håndfull solkrem når vi smører hele kroppen. Til ansiktet trengs omkring en teskje.

En solkrem inneholder enten et fysisk solfilter, et kjemisk solfilter eller en kombinasjon av de to. Det kjemiske filteret trenger inn i huden og hindrer UV-stråler fra å komme lenger inn. Det fysiske filteret legger seg derimot utenpå huden og reflekterer UV-strålene. Helsing påpeker at om du sprayer en ansiktsspray med solfaktor over sminke, vil sminken, avhengig av hvor mye du bruker, trolig kunne hjelpe litt til med å blokkere for UV-strålene.

- Hvis du sprayer over et lag med sminke, vil jeg anta at sminken i seg selv beskytter noe som en fysisk blokker avhengig av sminken og tykkelsen av denne, påpeker han.

Sammen med et fysisk solfilter i sprayen vil altså dette kunne gi en beskyttelse, men om et eventuelt kjemisk solfilter også får trenge gjennom huden din når du også har på sminke er det vanskelig å si noe om.

- Om det endelig resultatet, summen av sminke og spray, blir mer eller mindre enn oppgitt faktor tror jeg ingen vet, men er nok bedre enn ikke å bruke noe i det hele tatt, mener Helsing.

LES OGSÅ: Du kan bli avhengig av solen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer