Fjerne hudfliker

- Antallet vil øke med årene

Såkalte hudfliker eller hudtagger kan dukke opp på visse deler av kroppen, og gjerne blir det flere med økt alder.

HUDFLIKER: Det er veldig vanlig å få hudfliker som voksen. Syns du de er skjemmende kan de fjernes relativt enkelt. Foto: NTB
HUDFLIKER: Det er veldig vanlig å få hudfliker som voksen. Syns du de er skjemmende kan de fjernes relativt enkelt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Har du opplevd å få små utvekster i huden, eksempelvis i området rundt halsen, og stusset på hva det er?

Ifølge den amerikanske foreningen for dermatologi er såkalte hudfliker, eller hudtagger, en utvekst på huden som henger fra en stilk. Disse er svært vanlige og i utgangspunktet ufarlige, og dukker vanligvis opp i halsområdet, armhulene og lysken.

Hudflikene er relativt enkle å få fjernet - men vær obs på at det å få mange slike i verste fall kan være et tegn på diabetes.

Dukker opp på hals og i armhuler

Ifølge fagansvarlig hudlege Xiaotong Li ved Volvat Majorstuen i Oslo, er det vanlig å få slike hudfliker fra 30-årene og oppover.

- Antallet vil øke med årene. Debutalder og antall er genetisk betinget – noen familier har mange, andre har lite, forklarer hudlegen, og legger til at overvektige personer gjerne er mer utsatt for å få slike hudfliker i huden.

De dukker vanligvis opp på utvalgte ormåder på kroppen.

- Det vanligste er å få disse rundt halsen og under armene. Noen har disse også rundt øyene, har Xiaotong Li tidligere uttalt til Vi.no.

SKABB: En Lommelegen-leser lurer på hvorfor det «kjennes ut som at noe bor» i underlivet hennes. Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid svarer. Vis mer

Mange slike hudfliker kan i verste fall være et tegn på diabetes, og denne studien slår fast at langt flere av de med slike hudfliker har diabetes, enn de som ikke har hudfliker.

Hvordan fjerne hudfliker?

Synes du hudflikene er skjemmende og vil fjerne disse, sier hudlegen at han ikke kjenner til gode måter å fjerne de på hjemme. En sjekk på apotekenes nettsider viser at de selger produkter som frysebehandler hudflikene og slik skal fjerne dem, men Vi.no har ikke erfaring med hvor godt disse produktene virker.

På Volvat fjerner de dem som regel kirurgisk.

- Det er snakk om et lite inngrep. Lokal bedøvelse gis, men er ikke alltid nødvendig. Laser kan også brukes i noen tilfeller, forklarer han.

- Kan en hudflik vokse ut igjen etter endt behandling?

- Som regel ikke. Men det vil kunne vokse ut nye i samme område, sier Xiaotong Li.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer