Slik Virker Antidepressiva

- Antidepressiva gjør deg ikke lykkelig eller oppstemt

Over 300.000 nordmenn bruker «lykkepiller»​, men hvordan funker egentlig antidepressiva?

ANTIDEPRESSIVA: Over 300.000 nordmenn bruker antidepressiva og over 200.000 av disse er kvinner. - Antidepressiva kan forkorte de depressive episodene, sier Jørgen Gustav Bramness. Foto: Shutterstock / Dima Aslanian
ANTIDEPRESSIVA: Over 300.000 nordmenn bruker antidepressiva og over 200.000 av disse er kvinner. - Antidepressiva kan forkorte de depressive episodene, sier Jørgen Gustav Bramness. Foto: Shutterstock / Dima Aslanian Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Depresjoner er en av de vanligste psykiske lidelsene i Norge i dag, og på ti år har bruken av antidepressiva økt med nær 20 millioner doser i året, ifølge tall fra Reseptregisteret.

Likevel er det ikke slik at antidepressiva gjør deg hoppende glad på et blunk:

- Det kalles misvisende «lykkepiller». Antidepressiva gjør deg ikke lykkelig eller oppstemt, sier professor Jørgen Gustav Bramness ved senter for rus- og avhengighetsforskning på Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Slik vet du at du er deprimert

Øker stemningsleie

Antidepressiva virker likevel slik at det øker stemningsleiet noe for deprimerte, forteller Bramness.

- Medisinen påvirker omsetningen av en nevrotransmitter som vi kaller Serotonin. Dette signalstoffet er viktig for reguleringen av stemningsleie. Depresjon er et forbigående fenomen, det antidepressiva gjør er å forkorte de depressive episodene, sier han.

Ifølge tall fra Reseptregisteret, brukte 322.647 personer antidepressiva i Norge i 2015, dette er en økning fra 316.929 personer i 2014.

Ut ifra tallene fra 2015 var 211.738 kvinner, som også en økning fra 2014. Siden 2004 har totalforbruket økt fra 81 til nærmere 99 millioner doser i året.

LES OGSÅ: Det finnes flere typer antidepressive medisiner, og de virker på forskjellige måter

Humøret flater ikke ut

- Depresjoner er noe vi er ganske gode på å behandle. Det er viktig å få frem, fordi mange av dem som er deprimerte, opplever at håpløsheten kommer over dem. Det er en del av depresjonen å tro at det ikke finnes håp, men det finnes, sier Bramness.

For deprimerte er det ikke slik at antidepressiva gjør at humøret flater ut. Det er heller de som har bipolar lidelse med store svingninger i humøret, som vil oppleve at antidepressiva gir dem en avflatning av humør.

- Det er noen som er redde for at antidepressiva gjør at man endrer personlighet. Det er ikke sant. Antidepressiva hjelper litt på depresjonen, og med en gang depresjonen letter, er man tilbake til sitt «gamle jeg», sier Bramness.

LES OGSÅ: Angst og depresjon er de psykiske lidelsene flest rammes av

IKKE EN LYKKEPILLE: Antidepressiva blir misvisende kalt en lykkepille, sier forsker Bramness. Foto: (c) Illustration Works/Corbis/All Over Press
IKKE EN LYKKEPILLE: Antidepressiva blir misvisende kalt en lykkepille, sier forsker Bramness. Foto: (c) Illustration Works/Corbis/All Over Press Vis mer

Kan gi nedsatt sexlyst 

Antidepressiva kan by på flere ulike bivirkninger. Bramness sier at det er veldig viktig å fortelle legen sin om bivirkninger man får.

Diaré, kvalme, hard mage, engstelighet, urolighet, nedsatt sexlyst eller manglende orgasme kan tyde på at man går på feil type antidepressiva:

- Det finnes flere typer antidepressiva å velge mellom. Snakk med legen om bivirkninger, slik at man sammen kan finne ut om man skal forsøke å bytte medisin, sier han.

I tillegg er det bivirkninger som man kan få i starten, men som går over etterhvert:

- Det er vanlig at man i begynnelsen av bruken av antidepressiva, ikke merker virkningen, men det virker etter hvert som man trapper opp dosen. I starten kan også noen oppleve forbigående angst eller urolighet. Derfor er rådet å ta dem om morgenen og ikke om kvelden når man skal være rolig. Uro i magen, slik som luft eller hard mage er også en vanlig bivirkning.

LES OGSÅ: Depresjon kan være «smittsomt»

Virker ikke på alle

Ifølge NHI defineres depresjoner som en tilstand som har en varighet på minst to uker, og det skilles mellom alvorlige, moderate og milde depresjoner.

Symptomene på en depresjon kan variere fra person til person og fra gang til gang.

Nettopp forskjellene mellom folk, gjør at antidepressiva virker ulikt på oss, og det trenger ikke nødvendigvis å virke på alle heller.

DEPRIMERT?: Da vet du sikkert at det er en del ting du bør unngå - og alkohol er gjerne en av dem, særlig hvis du går på antidepressiva i tillegg.
DEPRIMERT?: Da vet du sikkert at det er en del ting du bør unngå - og alkohol er gjerne en av dem, særlig hvis du går på antidepressiva i tillegg. Vis mer

- Det er noen som ikke får noen effekt og som ikke bør ha dem, og en god porsjon som får alvorlige bivirkninger og føler seg enda verre, har Arne E. Vaaler, overlege på Østmarka psykiatriske avdeling ved St. Olavs hospital og førsteamanuensis ved NTNU tidligere fortalt til VG.

Unngå alkohol

Bramness sier at man bør unngå alkohol når man går på antidepressiva: 

- Det er lurt å leve et normalt sunt liv, være fysisk aktiv, og forsøke å være sosial. Det er også lurt å legge seg og stå opp til normal tid.

- Man bør unngå alkohol. Alkohol er ikke farlig sammen med antidepressiva, men alkohol gjør at man blir mer deprimert, sier han.

LES OGSÅ: Drikker du for mye alkohol?

Her er noen viktige elementer i behandling av depresjoner:

  • Hvil ut! Slapphet, tretthet og manglende initiativ er vanlige symptomer ved depresjon. Lytt til kroppen din, og ta det med ro. Du trenger å sove når du er søvnig, og du trenger å ta det med ro når du er våken. Sett ned kravene til deg selv, og tilpass aktiviteten til det du føler du kan klare.
  • Kontakt lege. Det finnes gode behandlingsmuligheter ved depresjoner, og du trenger en fast legekontakt. Kanskje føler du at du ikke har krefter til å gå til lege, men gjør det likevel. Det er nyttig å få snakket om hvordan du har det, og det er en styrke å vite at noen forstår litt av det du sliter med.
  • Samtalebehandling. Regelmessig samtaler med fastlegen, en psykolog eller psykiater er fundamentet i behandlingen.
  • Medisinsk behandling. Legen vil hjelpe deg med å vurdere om det kan være nyttig for deg å bruke antidepressive medisiner. Virkningen kommer etter 2 til 3 uker. For å unngå tilbakefall må man vanligvis bruke medisinene i 3-6 måneder.
     

- Det viktigste man kan gjøre når man er deprimert, er å se at man er det og få behandling hos legen. Å snakke med en venn og gå turer er bra, men det er ikke nok om man er ordentlig deprimert. Da er rådet å få spesialbehandling, sier Bramness.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet opp igjen til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer