Vi vet vel alle at stress kan være både ubehagelig og helsefarlig, og at spesielt negativt og langvarig stress kan påvirke både søvnen, humøret og konsentrasjonen din.
De færreste av oss liker å stresse, og du har gjerne prøvd ulike teknikker for å bli kvitt stresset i kroppen. Mange bruker pusteteknikker, mindfulness eller de prøver rett og slett å senke kravene til seg selv og kutte antall oppgaver på gjøremålslisten.
Men har du hørt om antistress-plaster, som skal bidra til å redusere stressnivået?
Nylig ble hertuginne Meghan Markle observert med et antistress-klistremerke på håndleddet, men har det virkelig noen effekt? Vi har spurt norske eksperter.

Dette er årsaken til striper på neglene

Finnes ulike typer
Først og fremst er det greit å vite at det finnes forskjellige typer anststress- og antiangst-plaster. Noen hevder å sende ut beroligende frekvenser, mens andre fungerer som en påminner og oppmuntrer til å gjøre pusteøvelser for å beholde roen.
Det finnes veldig lite forskning på slike plaster, og det kan være vanskelig å måle om det er plasteret i seg selv som bidrar til et eventuelt lavere stressnivå.
Så har plasteret egentlig noen effekt?

Ekspert fraråder disse tre vanlige styrkeøvelsene
Verdt et forsøk
- Negativt stress og dårlig eller manglende søvn er risikofaktorer for den psykiske helsen. Det er ikke uvanlig at konsekvensene av stress kan bli dårligere livskvalitet og psykisk uhelse. Ingen er på sitt beste når man opplever negativt stress og søvnmangel, særlig om dette pågår over tid.
Det sier Charlotte Lundgren, som er spesialrådgiver ved Rådet for psykisk helse, til KK.
På generelt grunnlag oppfordrer hun alle som sliter med disse problemstillingene til å se på ulike teknikker og råd som kan hjelpe, og i spesielle tilfeller vil ulike legemidler også bidra positivt.
- Det finnes en rekke ulike plastre som skal bidra til å forbedre søvn og fjerne negativt stress. Det vitenskapelige belegget bak produktene varierer, og vi i Rådet for psykisk helse har ikke grunnlag for å verken bekrefte eller avkrefte om slike produkter har en helsefremmende effekt, sier Lundgren.
Det er verdt å merke seg at hvis du bestemmer deg for å redusere negativt stress og forbedre din søvnhygiene, kan du totalt sett ofte oppleve gode synergieffekter av de grepene du tar.
- Det handler om å bestemme seg for å ta fatt på problemer og sette inn målrettede tiltak. Dersom du går til innkjøp av slike plastre, vil det som regel være ett av mange grep du foretar, og da er det den totale summen av disse grepene du kan se om hjelper, sier hun.

Psykolog: - Dette grepet frigjør deg fra hverdagsstresset

- Ingen dokumentert effekt
- Såvidt jeg kjenner til er det ingen dokumentert effekt av slike plaster, og jeg vil ikke anbefale det. Jeg vil heller anbefale mindfulness-trening som en del av systematisk stressmestring, sier Bjarte Stubhaug, som har doktorgrad i medisin og som er klinikksjef ved Klinikk for stressmedisin, til KK.
Mindfulness er en eldgammel meditasjonstradisjon med røtter i buddhistisk tenkning og praksis, og kan hjelpe deg til bedre stressmestring i en hektisk hverdag.
Mindfulness er rett og slett en tilnærmingsmåte til å nyte tilstedeværelse på.
Ifølge eksperter er det altså ikke farlig å bruke plasteret som en påminnelse om å slappe av og puste, men det er uvisst om plasteret i seg selv har noen effekt. Et lite antistress-dytt kan likevel være nyttig for noen.

- Jeg syns kvinner klager for lite!
Råd for å oppnå mer glede og mindre stress
NHI.no kommer med følgende råd for å føle mer glede og mindre stress i hverdagen:
1. Nyt øyeblikket.
2. Bruk tid hver dag sammen med familie eller venner - mennesker som gjør deg glad.
3. Sett deg mål som fokuserer på personlig vekst.
4. Hold fast ved verdiene dine og lytt til hjertet.
5. Forsøk å ta tak i negative tanker og omform dem til positive tanker
6. Vær fysisk aktiv. Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander.
7. Involver deg i noe du bryr deg om: Frivillig arbeid gir bedre mental helse.
8. Å gjøre noe fint for andre, er også bra for deg.
9. Lær noe nytt. Dette bedrer selvtilliten og gir følelse av mening. Det kan også hjelpe deg å komme i kontakt med andre.
10. Gled deg over enkle ting.
Hvis du har problemer med mye stress over tid, er det lurt å oppsøke lege.

- Noen sliter med slike tanker i årevis uten å fortelle en sjel om det
