Matoma

Åpner opp om kronisk sykdom

- Jeg burde tatt det mer seriøst, sier Matoma.

MATOMA: Matoma fortelle rom utfordringer med diagnosen. tFoto: Christian Roth Christensen
MATOMA: Matoma fortelle rom utfordringer med diagnosen. tFoto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert

I dagens podkast-episode av «Ida med hjertet i hånden» forteller Tom Stræte Lagergren (32), bedre kjent som Matoma, at han lever med kronisk sykdom. Han har fått diagnosen leddgikt.

Diagnosen fikk han etter en periode hvor han ikke hadde prioritert å ta vare på kroppen.

- Det er jo litt kjipt. Jeg har kronisk vondt i kroppen hele tiden, men det er noe jeg må lære å leve med. Det er spesielt kjipt på alle reisedøgn, når jeg flyr og sånt. Ved å sitte i en statisk posisjon i syv timer, da kommer betennelsen. Men jeg har alltid et valg, og det gir meg fortsatt så mye å reise rundt og spille for folk – det er ikke et alternativ å legge det på hylla ennå, sier han i podkasten.

Han er likevel positivt innstilt, og noe va det første han tenkte da han fikk diagnosen, var at det finnes verre ting man kan leve med. Han får behandling i form av en sprøyte som han tar en gang i uken.

Kjæresten må sette på bremsen

Tom forteller at samboeren hans, Maren Sofie Gjertsen, hadde vært ganske bekymret for helsen hans en periode.

- Jeg burde tatt det mer seriøst, men jeg følte at det var så mye dritt som hadde skjedd, så jeg ville bare leve. Jeg hadde den mentaliteten. Helt til Maren sa at jeg måtte bremse ned, og da bremser jeg ned, forteller han.

Videre forteller han at han skal tilegne seg kunnskap om tilstanden, og forsøke å leve med det så godt det lar seg gjøre.

- Jeg må bruke kroppen som eksperiment, og prøve ut nye ting. Det er ikke noe synd på meg. Jeg lever jo like fint, og klarer å spille konsertene mine. Men det er en ekstra utfordring i hverdagen jeg må ha fokus på.

IKKE LUKK VENTILEN: Lukker du ventilen kan det forårsake dårlig inneklima. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer