Ashley Tisdale

Åpner opp om sykdommen

– Vit at hvis du sliter med det, er du ikke alene, sier skuespiller Ashley Tisdale.

ASHLEY TISDALE: Skuespilleren åpner opp om sykdommen for å fjerne stigma, og for å vise andre som sliter med det samme, at de ikke er alene om det. FOTO: NTB
ASHLEY TISDALE: Skuespilleren åpner opp om sykdommen for å fjerne stigma, og for å vise andre som sliter med det samme, at de ikke er alene om det. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ashley Tisdale (37) deler mye fra hverdagen på sosiale medier. Mellom store og små opplevelser deler hun hvordan hun prioriterer å ta vare på sin egen mentale helse. Med råd basert på egne erfaringer, viser 37-åringen hvordan hun stresser ned i en travel hverdag, lytter til kroppen og sørger for en god balanse i livet.

Hun er også åpen om at livet ikke alltid er en dans på roser.

Nylig delte den amerikanske skuepsilleren en video hvor hun åpner opp om hvordan det er å leve med en kronisk sykdom det tradisjonelt sett er knyttet mye skam til.

Å være alene i det har vært tøft, og nå ønsker den tidligere Disney-stjernen å bidra til mer åpenhet, forståelse og økt bevissthet rundt sykdommen.

Frisøren mistenkte alopecia

Tidlig i 20-årene gikk 37-åringen til frisøren for å friske opp hårfargen. Hun hadde lagt merke til en hårløs flekk på toppen av hodet, og spurte frisøren om årsaken. Frisøren mistenkte alopecia, noe Tisdale like etterpå fikk bekreftet hos en hudlege.

På det tidspunktet hadde ikke skuespilleren hørt om tilstanden før, men fikk vite at det er en sykdom som ofte kan utløses av stress. Hun gikk gjennom en stressende periode da hun selv fikk påvist det.

For mange er hår og frisyre en grunnleggende måte å uttrykke hvem en er – hår er knyttet tett opp mot identitet. Et av de vanligste symptomene på alopecia er at du mister håret flekkvis, og i mange tilfeller vil det gro tilbake igjen over tid.

Det kan oppleves krevende å miste håret og ikke vite når det vil komme tilbake, og mange med sykdommen opplever at selvfølelsen får seg en knekk.

Ønsker å være åpen om sykdommen

«Alopecia og hårtap er veldig vanlig, men veldig mange mennesker skammer seg over å snakke om slike utfordringer. Hvilken som helst form for hårtap kan påvirke selvtillit, særlig om du føler at du er den eneste som går gjennom det.»

Det skriver hun i innlegget, og legger til at det er nettopp dét som er motivasjonen for at hun ønsker å snakke åpent om sin erfaring med hårtap.

De siste årene har hun brukt mye tid på stressmestring, som har god virkning når hun opplever hårtap.

– Jeg har lært meg å tenke på hva som er vits i å bry seg om, og hva som ikke er vits i å bry seg om, sier hun i videoen.

Tisdale forklarer har opplevd flekkvis hårtap som har vokst ut igjen, og per i dag har hun en hårløs flekk bak det ene øret.

Mange med sykdommen kan slite med at håret ikke vokser ut igjen på en stund, og i de mest alvorlig tilfellene kan håret aldri vokse ut igjen.

De aller fleste som er rammet av flekkvis hårtap, vil oppleve at håret vokser ut igjen i løpet av ett år uten behandling, skriver Lommelegen.

Vit at hvis du sliter med det, er du ikke alene, avslutter Tisdale videoseansen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer