Mette Marit

Åpner opp om sykdommen

- Jeg tror det har endret måten jeg lever livet mitt på, sier Kronprinsessen.

METTE MARIT: - Det er vanskelig å snakke om sykdommen, sier Kronprinsessen. ARKIVFOTO: Ole Berg-Rusten / NTB
METTE MARIT: - Det er vanskelig å snakke om sykdommen, sier Kronprinsessen. ARKIVFOTO: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Man føler seg sårbar når man ikke får gjort alle de tingene man ønsker å gjøre. Det er vanskelig å snakke om, kjenner jeg.

Det sier Kronprinsesse Mette Marit i TV2-dokumentaren, «Kronprinsparet – vårt Norge».

Det var i 2018 at kongehuset åpnet opp om at Mette Marit var rammet av den kroniske sykdommen, lungefibrose. Dette er en sykdom som gir betennelse og arrdannelse i lungevevet som kan gjøre det vanskeligere å puste normalt, ifølge LHL.

- Blir flau

I dokumentaren utdyper Kronprinsessen at tung pust, som er en av symptomene ved sykdommen, kan være vanskelig å håndtere.

– Blant annet har jeg utviklet angst for å gå opp bakker. Det går på de mest absurde tingene. Jeg blir veldig flau når jeg puster mye, for eksempel i mikrofoner. Da blir jeg superstressa. Jeg tror det har endret måten jeg lever mitt eget liv på. Jeg lever mye roligere nå.

Disse feirer ikke jul med den danske kongefamilien. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

- God periode

Det er viktig at diagnosen stilles tidlig, opplyser LHL. Da vil behandlingen være mest effektiv og kan gi stabilitet i flere år. Men de arrene som allerede er der vil ikke forsvinne, og ettersom sykdommen er kronisk, går behandlingen ut på å bremse sykdomsforløpet og forbedre livskvaliteten.

- Vi vet ikke hvordan det går med medisinene, men akkurat nå er en veldig god periode. Nå føler jeg meg ikke, jeg vet ikke, så liten, utdyper Kronprisessen i dokumentaren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet