Overgangsalder

- Årsaken er som oftest ukjent

Én prosent av norske kvinner kommer i overgangsalderen når de er mellom 30 og 40 år. Christine er én av dem.

<strong>TIDLIG OVERGANGSALDER:</strong> Rundt én prosent av norske kvinner kommer i overgangsalderen mellom 30 og 40 år. Foto: NTB Scanpix
TIDLIG OVERGANGSALDER: Rundt én prosent av norske kvinner kommer i overgangsalderen mellom 30 og 40 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For Christine Alexandersen (39) startet symptomene å opptre for tre år siden. Da hun var 38 år, tok legen en blodprøve, som bekreftet at Christines plager skyldes tidlig overgangsalder. (PSST: Dette er symptomene på en hormonell sykdom)

– Jeg hadde hyppige og uregelmessige blødninger, ofte så mye som fire ganger i måneden, forteller Christine.

– Og da jeg begynte å få hjerteklapp og søvnproblemer i tillegg, var jeg redd noe var alvorlig galt med meg.

Det var kjæresten som anbefalte Christine å oppsøke lege i 2016. 

– Selv var jeg livredd for at det var noe med hjertet, sier Christine.

<strong>TIDLIG OVERGANGSALDER:</strong> Christine (39) får god oppfølging hos legen og bruker mye tid på å være aktivitet ute. Foto: Privat
TIDLIG OVERGANGSALDER: Christine (39) får god oppfølging hos legen og bruker mye tid på å være aktivitet ute. Foto: Privat Vis mer

– Legen undersøkte meg grundig, og fant heldigvis ikke noe galt. Blodprøver ble også tatt.

Da Christine fikk brev fra legen i januar 2017, hadde hun blitt 39 år, og var svært plaget med smertefulle blødninger, hjerteklapp, nattlig uro, kvalme, svimmelhet, dårlig matlyst, livløst hår og generell slitenhet.

Christine ble likevel deppa da hun leste brevet som fastslo at hun var i overgangsalderen. Hun var jo så ung, bare 36 år da det startet. Ettersom hun var så ung da hun kom i overgangsalderen, kan hun fortsatt ha gjenværende, umodne egg i eggstokkene, som av og til kan medføre eggløsning. Men eggene vil aldri bli modne, så Christine kan ikke bli gravid.

– Heldigvis har jeg fått de barna jeg skulle ha, sier Christine som har to sønner på 14 og 18 år fra tidligere ekteskap.

– Ellers hadde jeg nok følt at det var tungt. Mine jevnaldrende venninner kan jo fortsatt få barn.

LES OGSÅ: Røyking kan framskynde overgangsalderen

Sent utviklet

– Det er vanskelig å snakke med venninnene mine om overgangsalderen, ettersom de ikke har kjent den på kroppen, sier Christine.

– Selv var jeg sent utviklet, og kom ikke i puberteten før jeg var nesten 15 år, så min fruktbare tid har vært langt kortere enn normalt, forteller Christine.

Hun går jevnlig til kontroll til legen og får god oppfølging.

– Jeg synes tidlig overgangsalder er slitsomt, særlig uroen om natten. Men jeg har bestemt meg for å følge legens råd, så jeg trener og er mye ute i frisk luft. Plagene gir seg vel før jeg blir 60, sier hun og ler.

LES OGSÅ: Depresjon kan skyldes vitaminmangel

Én prosent rammes

Gynekolog Åsle-Marit Ullern forteller at én av 100 norske kvinner rammes av for tidlig overgangsalder, noe som medfører at de ikke lenger kan få barn, og at aldringsprosessen kommer tidligere.

Omtrent 0,1 prosent kommer i overgangsalderen før de fyller 30 år, mens cirka 1 prosent opplever å gå i overgangsalder før de fyller 40 år. Tilstanden kalles prematur menopause.

<strong>GYNEKOLOG:</strong> Åsle Marit Ullern forklarer at tidlig overgangsalder ikke kan forebygges. Foto: Privat
GYNEKOLOG: Åsle Marit Ullern forklarer at tidlig overgangsalder ikke kan forebygges. Foto: Privat Vis mer

– Kvinner er født med et bestemt antall umodne egg i eggstokkene. I et samspill mellom eggstokker og hypofysen i hjernen, forbrukes et visst antall egg hver måned. Dette resulterer i eggløsning og menstruasjon, sier gynekologen.

LES OGSÅ: Dette er tidlig overgangsalder

Hun forklarer at det kan skje en hormonell svikt i eggstokkene, som fører til at samspillet brytes, enten forbigående eller permanent. Det kan være at antallet umodne egg er redusert, eller en dysfunksjon i eggstokkene. Dette kalles primær ovariell svikt, POF. Når menstruasjonen har uteblitt i 12 måneder, kalles tilstanden en naturlig prematur menopause.

– Årsaken er som oftest ukjent, sier Ullern.

– Men i omtrent en tredjedel av tilfellene kan tilstanden relateres til annen sykdom, operasjon eller behandling som cellegift eller stråling.

LES OGSÅ: Marte var 23 år: -Du er nesten ferdig med overgangsalderen

Kan ikke forebygges

– For tidlig overgangsalder kan ikke forebygges, og det er umulig å teste i forkant hvem som vil gå fra midlertidig ovariell svikt, til endelig for tidlig overgangsalder, sier Åsle-Marit Ullern.

Hun forklarer at det i tillegg til å vurdere kvinnens sykehistorie og foreta en gynekologisk undersøkelse, gjerne med ultralyd, også tas hormonprøver (blodprøver). På bakgrunn av disse resultatene, fastsettes diagnosen.

For tidlig overgangsalder sees også i forbindelse med visse autoimmune sykdommer, og at det er noe grad av arvelighet. 

– De viktigste helsemessige konsekvensene på lang sikt, bortsett fra fertilitet, er økt risiko for hjerte-kar sykdom og benskjørhet, forklarer gynekologen.

LES OGSÅ: Stadig flere kvinner i 30-årene står i fare for å bli benskjøre

– Riktig kosthold, trening og en sunn livsstil er derfor ekstra viktig, spesielt må kvinnen passe på at hun får nok kalk og D-vitamin. 

<strong>FET FISK:</strong> Et kosthold med rikelig D-vitamin og kalsium anses som gunstig. Foto: NTB Scanpix
FET FISK: Et kosthold med rikelig D-vitamin og kalsium anses som gunstig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ullern forklarer at kvinner med prematur menopause, i henhold til internasjonale retningslinjer, og så sant det ikke finnes kontraindikasjoner mot hormontilskudd, skal ha hormonsubstitusjon frem til «vanlig» overgangsalder ved cirka 50 år. Dette gjøres for å forebygge benskjørhet og hjerte-kar sykdom. 

– For tidlig overgangsalder kan også ha betydning for psykisk helse, sier gynekologen. 
– Seksuallivet kan være i endring, både følelsesmessig og rent fysisk, med tørre slimhinner.

LES OGSÅ: Slik påvirker hormonene deg

Risikofaktorer for tidlig overgangsalder:


1. Røyking (reduserer gjennomsnittsalder for menopause med cirka to år.)
2. Medikamenter (cellegift).
3. Hysterektomi (fjerning av livmor) 
og oophorektomi (fjerning av en eller begge eggstokker).
4. Stråleterapi.
5. Alkohol.
6. Underernæring.
7. Vegetarkost.
Kilde: Den Norske Legeforening

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer