Artrose: Mindre smerter - og operasjonen er satt på vent

Som tidligere håndballspiller fikk Kristin Utgård (61) tidlig kjenne på «dårlige knær», og måtte droppe idretten. Først i 2021 fikk hun diagnosen artrose – og skjønte hvordan hun kunne redusere smertene.

GOD OPPFØLGING: – Ennå vet jeg ikke om jeg til slutt må operere, men øvelsene jeg har lært, gjør at jeg i hvert fall kan skyve det problemet foran meg, sier Kristin, her med fysioterapeut Trille Staubo ved Trimhuset i Horten, som har lært Kristin øvelser som reduserer smertene. Foto: Xenia Villafranca
GOD OPPFØLGING: – Ennå vet jeg ikke om jeg til slutt må operere, men øvelsene jeg har lært, gjør at jeg i hvert fall kan skyve det problemet foran meg, sier Kristin, her med fysioterapeut Trille Staubo ved Trimhuset i Horten, som har lært Kristin øvelser som reduserer smertene. Foto: Xenia Villafranca Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Kristin kommer gående med raske skritt til vårt avtalte møtested på gjestehavna i Horten. Små bølger kruser på fjorden der Bastøfergen snart skal legge til kai.

– Vi pleier å kalle oss klimaflyktninger, sier hun med en liten latter.

– Jeg setter stor pris på det milde klimaet i Vestfold, og har aldri savnet skiterrenget rundt Lillehammer, hvor jeg vokste opp. Dessuten var jeg ikke særlig glad i å gå på ski.

Den unge Kristin foretrakk heller å delta i sportslige aktiviteter innendørs. Hun var ivrig håndballspiller, og laget var i tredje divisjon. Men den karrieren tok slutt allerede da hun var 17 år gammel. Det var med stor sorg hun la favorittsporten på hylla fordi knærne ikke lenger taklet belastningen.

– Jeg forsøkte meg i stedet på fotball, i håp om at det kunne gå bedre, men måtte gi opp, og kom aldri så langt som til å spille en kamp, forteller hun.

– Etter det har jeg måttet ta hensyn til de vonde knærne mine. Noe av årsaken er vel at jeg fikk meg noen smeller på håndballbanen, og noe er kanskje medfødt. Jeg kan ikke løpe, og har alltid måttet være forsiktig i bakker og trapper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.