Astma Og Fertilitet

Astma kan gjøre det vanskeligere å bli gravid

Forskere anbefaler kvinner med astma å få barn tidligere.

SAMMENHENG: En fersk studie fra Danmark viser at kvinner med astma oftere kan oppleve problemer med å bli gravid. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
SAMMENHENG: En fersk studie fra Danmark viser at kvinner med astma oftere kan oppleve problemer med å bli gravid. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du astma så har du kanskje ikke tenkt på at dette kan påvirke dine sjanser for å bli gravid, og det er kanskje ikke så rart, for det har man faktisk ikke visst med sikkerhet før nå.

En fersk studie fra Danmark viser nemlig at det er en sammenheng mellom astma og fertilitet. Forskerne fulgte 245 kvinner som gjennomgikk fertilitetsbehandling, hvorav 149 av dem var friske og 96 hadde astma, i minimum 12 måneder i fruktbarhetsbehandling eller til de fikk barn. 

Da de sammenlignet disse to gruppene viste det seg at de friske kvinnene i snitt brukte 32 måneder på å bli gravide, mens astmatikerne i gjennomsnitt brukte 55 måneder.

– Vi så også at det lykkes for betydelig flere av kvinnene uten astma å gjennomføre graviditeten og få barn, sier lege og en av forskerne bak studien, Elisabeth Juul Gaade til Forskning.no.

Kvinnene i studien var mellom 23 og 45 år gamle, og alderen til kvinnene så også ut til å ha en del å si. De kvinnene som var 35 år eller eldre og hadde astma, hadde nemlig enda vanskeligere for å bli gravide.

Få barn tidlig!

Det er altså tydelig at astma er en sykdom som ikke bare påvirker lungene, men som også kan påvirke kvinners fertilitet, selv om det ikke vites helt hva som er grunnen til dette. Forskerne påpeker likevel at om du har astma og ønsker barn en gang i fremtiden, så bør du slett ikke vente for lenge, men starte tidlig med babyplanleggingen.

LES OGSÅ: Ble frisk fra astmaen med rugspiredråper

DRØMMER DU OM BARN? Har du astma og ønsker deg barn en gang i fremtiden gjør du lurt i å starte planleggingen tidlig. Foto: Shutterstock / 10 FACE
DRØMMER DU OM BARN? Har du astma og ønsker deg barn en gang i fremtiden gjør du lurt i å starte planleggingen tidlig. Foto: Shutterstock / 10 FACE Vis mer

Assisterende generalsekretær i Norges Astma- og allergiforbund (NAAF), Bo Gleditsch sier til KK.no studien viser en interessant kobling, men at de er nødt til å avvente mer forskning før NAAF kan gjøre noe mer offisielt med dette i sitt arbeid. Men at astma og graviditet kan påvirke hverandre er ikke noe nytt for dem. 

– Graviditet fører ofte til at graden av astmakontroll endres, og den gravide kan derfor ha behov for tett oppfølging og justering av medisinen, forteller han.

– Hos cirka en tredjedel av gravide vil astmaen bli bedre, hos en tredjedel er sykdommen uendret, men hos en tredjedel vil sykdommen forverres. Det er viktig å sørge for at astmasykdommen behandles tilfredsstillende også i svangerskapet, legger han til. 

Sykepleier Rose Lyngra ved Landsforeningen for hjerte- og lungesyke påpeker at det også har vært gjort andre studier som har indikert sammenhenger mellom fruktbarhet og astma.

– Det er blant annet en studie fra bergensmiljøet som har vist at kvinner i fruktbar alder som har uregelmessig menstruasjon, ofte har mer astma, mer allergi og dårligere lungefunksjon enn kvinner med regelmessig menstruasjon. Altså virker hormonstatusen inn på astmarisikoen, og for noen kan det vel også virke inn på vanskeligheter med å bli gravid, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor får du allergier i voksen alder

OPPFØLGING: Gravide med astma kan ha behov for tett oppfølging og justering av medisinen, både før og under svangerskapet. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
OPPFØLGING: Gravide med astma kan ha behov for tett oppfølging og justering av medisinen, både før og under svangerskapet. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

Ikke dropp medisinene

Årlig blir rundt 5000 kvinner med astma gravide, og disse trenger tett oppfølging av legen under svangerskapet.

En dårlig kontrollert astma med hyppige anfall, kan føre til at fosteret ikke vokser og utvikler seg tilfredsstillende. 

– Astma kan i fem prosent av svangerskapene gi komplikasjoner. Ubehandlet astma øker risikoen for fosterdød, svangerskapsforgiftning, for tidlig fødsel samt lav fødselsvekt. Det er viktig å ha god kontroll, sørge for god behandling og oppfølging under svangerskapet, forteller Lyngra.

Mange gravide kvinner med astma reduserer forbruket av astmamedikamenter som kortison til inhalasjon, av frykt for at medisinen ikke er bra for barnet. Men velger du å droppe astmabehandlingen under graviditeten, øker faktisk risikoen for at du får svangerskapsforgiftning, og det gir også større risiko for at barnet blir født for tidlig og har en lav fødselsvekt.

– For de fleste astmamedisinene er det få holdepunkter som tyder på økt risiko for fosteret. Som i andre situasjoner, skal fokuset for behandlingen være at den enkelte kvinnen har en best mulig sykdomskontroll, forklarer Gleditsch.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer