Barbeinte helsefordeler

Astrid jogger barbeint: Dette er helsefordelene

Visste du at det å gå barbeint faktisk har mange gode helsefordeler?

KAST SKOENE OG GÅ BARBEINT: Ifølge ekspertene er det mange helsefordeler ved å gå mer barbeint. FOTO: NTB Scanpix
KAST SKOENE OG GÅ BARBEINT: Ifølge ekspertene er det mange helsefordeler ved å gå mer barbeint. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Slipp føttene fri, det er det beste du kan gjøre, smiler Terje Haugaa.

Haugaa er universitetslektor i biomekanisk terapi ved Høgskolen i Sørøst-Norge og ekspert på sko, bevegelse og helse. Han har blant annet skrevet flere bøker om emnet.

– Skoindustrien har lenge forsøkt å få oss til å tro at vi er født med sko, men en sko skal bare verne foten og ikke noe mer. Det å gå barbeint har uhorvelig mange fordeler, sier han.

En av de viktigste grunnene til å gå mer barbeint i sommerhalvåret, er ifølge Haugaa at det styrker muskulaturen i foten.

– Noe av problemet i dag er at skoindustrien jobber mye med å lage sko som er for myke. De produserer joggesko og tursko med for mye demping slik at du ikke får aktivisert muskelvenepumpene og musklene under foten. Disse musklene trenger å bli utsatt for stimuli hele tiden for å opprettholde styrken i foten, forklarer han.

Han anbefaler spesielt at du kaster av deg skoene når du går på stranda i sommer, men variasjon i underlaget er også bra. Å gå i litt ulent terreng kan faktisk bidra til å bedre balansen.

– Hele balansen styres i foten og når du påvirker nervereseptorene styrker du ankelleddet som er med på å opprettholde balansen. Mennesker som hele tiden går på flatt underlag, utsetter ikke foten for de utfordringene du trenger for å opprettholde balansen. Gå derfor gjerne barbeint både på stranda og i skog og mark, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer