Koriander:

- At man ikke liker koriander er genetisk og ikke noe vi kan venne oss av med

For noen av oss smaker det rett og slett som såpe.

KORIANDER: Koriander er en krydderurt som mange av oss ikke kan fordra, og det kan skyldes gener. FOTO: NTB Scanpix
KORIANDER: Koriander er en krydderurt som mange av oss ikke kan fordra, og det kan skyldes gener. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Selv om mat er noe som ofte fører folk sammen i hygge og kos er det enkelte matvarer som også kan dele oss opp i grupper. De som liker ananas på pizza (ja, til og med på taco), og de som hater det, de som elsker sjampinjong, og de som ikke fikser konsistensen.

Smaken er som baken – den er delt, sier uttrykket, og når det gjelder koriander kunne det vel ikke være mer sant. For mens noen av oss elsker det, er det mange som rett og slett ikke fikser smaken til denne grønne urteplanten.

– Korianderbladene inneholder et stoff som noen av oss – ganske mange faktisk – alltid vil oppleve som såpesmak, sier Gunn Helene Arsky, som jobber frilans som ernæringsfysiolog, til KK.no.

– Dette er genetisk og ikke noe vi kan venne oss av med. Derfor er det helt legitimt med både barn og voksne som griner på nesen av korianderblader, legger hun til.

Malt og tørkede korianderfrø smaker derimot av sitron, og dette byr som regel ikke på like store problemer.

– Mellom 4-14 prosent av befolkningen har genet for lukt- og smaksoppfattelse av aldehyder, deriblant såpe og koriander. Genet heter OR6A2 og ble oppdaget for noen år siden, forklarer Arsky.

LES OGSÅ: Slik kan du lære deg å ELSKE mat du egentlig hater

ULIK SMAK: Matvarer kan faktisk smake noe ulikt fra person til person. FOTO: NTB Scanpix
ULIK SMAK: Matvarer kan faktisk smake noe ulikt fra person til person. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mat smaker ikke likt for alle

Dette bekrefter også Valérie L. Almli, seniorforsker ved Nofima, og henviser til Forskningsrådets Smak-deg-frem kampanje fra 2015 kjørt i samarbeid med Miljølære og Nofima. For selv om koriander smaker og lukter friskt for noen mennesker, kan andre altså oppfatte lukten og smaken som såpe.

– Forskere mener at forskjellen i hvordan vi oppfatter koriander er genetisk avhengig, men det er altså enda ikke bekreftet hva som påvirker oppfattelsen, sier hun til KK.no.

Hun minner også om at mat generelt sett ikke smaker likt for alle. For det første varierer styrken på hvordan vi kjenner grunnsmakene i munnhulen, altså søtt, surt, bittert, salt og umami.

– Vi snakker om forskjellig smakssensitivitet. Du har sikkert hørt om supersmakere; de som opplever smaker ekstra sterkt. Og ikke-smakere; som opplever smaker ekstra mildt. Smakssensitivitet varierer blant annet med kostholdet. Bruker man mye salt i måltidene blir man mindre sensitiv til saltsmaken og trenger dermed mer salt for å oppnå samme smak, forklarer Almli.

– I tillegg finnes det også genetiske forskjeller som fører til helt annerledes opplevelse av bestemte smaker og lukter, legger hun til.

I tillegg til koriander er Beta-ionon – et aromastoff (duftstoff) som blant annet finnes i bringebær, blomster og rødvin, også et eksempel på dette. Noen kan lukte beta-ionon ved veldig lave konsentrasjoner, mens andre ikke kan det, og også dette har med gener å gjøre.

Når det er sagt er det er ikke bare produktets smak og din egen smakssentivitet som påvirker dine preferanser.

– Våre forventninger har veldig mye å si. For eksempel vil en vin med høy prislapp ofte oppleves bedre enn samme vin med lav pris. Eller at en økologisk produsert grønnsak smaker bedre enn den samme grønnsaken merket som konvensjonelt produsert, forteller seniorforskeren.

LES OGSÅ: Nå kommer glasset som får vann til å smake vin

KRYDDERURT: Ingen skal tvinge deg til å spise «såpe», bytt heller ut koriander med en annen urt. FOTO: NTB Scanpix
KRYDDERURT: Ingen skal tvinge deg til å spise «såpe», bytt heller ut koriander med en annen urt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Bytt ut koriander med disse urtene i stedet

Koriander er en gammel krydderplante som ble dyrket allerede i oldtidens Egypt og Vest-Asia, og har siden spredd seg til resten av verden. I dag er dette en vanlig ingrediens i en rekke eksotiske matretter.

– Koriander er vanlig i retter fra Latin- og Mellom-Amerika, som i salsa og på taco. De er også veldig glade i koriander i Sørøst-Asia, da i retter som supper og wok, forteller Arsky.

I tillegg brukes koriander ofte i mange kinesiske, thailandske og indiske retter. Og hvis du er av typen som ikke kan fordra denne krydderurten så har du sikkert holdt deg langt unna alt på menyen merket med «koriander».

Men det må du ikke nødvendigvis. Hvis du lager hjemmelagde varianter kan du ifølge Arsky bytte ut koriander med andre krydderurter.

– Du kan gjerne bytte ut koriander med bladpersille. I asiatiske retter kan sitronmelisse eller thaibasilikum (med spisse blader) også være et alternativ, foreslår hun.

​ LES OGSÅ: Slik får du krydderurtene til å vare lenge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer