Nordmenn spiser generelt for mye kjøtt – langt over hva som er anbefalt av helsemyndighetene. Nordmenns kjøttforbruk har ligget på rundt 70 kilo årlig. 80 prosent av den voksne befolkningen, har et for høyt inntak av mettet fett.
Selv om kjøttinntaket til den gjennomsnittlige nordmann er for høyt, er det stadig flere som hiver seg på vegetarbølgen. Hva som står bak valget om å bli vegetarianer, er individuelt. Noen gjør det for dyrene og miljøet. Andre gjør det for å ta vare på egen helse.
– Når det gjelder helsekonsekvensene av kjøtt, vil stort sett alle være tjent med å redusere kjøttinntaket og samtidig øke inntaket av plantekost som frukt, grønnsaker, fullkorn og nøtter. Oppsummeringer av forskningsstudier viser at plantebasert kosthold, med lite eller helt uten kjøtt, er forbundet med store helsegevinster, inkludert lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes, samt generelt lavere risiko for å dø tidlig, sier Lars T. Fadnes.
Fadnes jobber som fastlege, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, og forskningsleder ved Haukeland Universitetssykehus. Han har forsket mye på kostholdsmønstre, og hvordan det påvirker helsen vår.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger