Solstudio:

- At nesten halvparten av landets solstudioer mangler system for å kontrollere 18-årsgrensen, er skuffende og uetisk

Altfor mange unge tar solarium, noe som kan øke risikoen for hudkreft.

SOLSTUDIO: Altfor mange unge tar solarium, noe som kan øke risikoen for hudkreft. FOTO: NTB Scanpix
SOLSTUDIO: Altfor mange unge tar solarium, noe som kan øke risikoen for hudkreft. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I fjor høst utførte Statens strålevern, i samarbeid med nesten 200 kommuner, en stor tilsynsaksjon over hele landet, hvor de blant annet undersøkte om solstudioene overholdt regelverket for alderskontroll. Det er 18-årsgrense på solarium, og alle kunder skal få informasjon om helsefarer ved solariumsbruk.

– Halvparten hadde ikke god nok alderskontroll, og hos over halvparten av solstudioene fikk ikke kunden den informasjonen de skulle ha. Det er et veldig skuffende resultat, og det er ganske dramatisk at det er så omfattende brudd på regelverket, spesielt når vi vet at risikoen for hudkreft er ekstra høy når man begynner med solarium i ung alder, sier Hanne Kofstadmoen avdelingsdirektør ved Statens strålevern.

Solstudioene må ha et tilfredsstillende system for alderskontroll. Dette kan gjennomføres ved å ha betjening som sjekker legitimasjon, eller at de har et godt nok elektronisk system, hvor man må benytte Bank-ID eller lignende løsninger.

– Halvparten av solstudioene hadde ikke dette. Kunden skal også få en brosjyre første gang de soler seg, som skal gjentas en gang i året, men her fant vi også mange avvik. Daglige ledere og ansatte med kundekontakt i solstudio skal ta en obligatorisk solaiumsprøve slik at de skal kunne veilede kundene, men hele 60 prosent hadde ikke solarieprøven.

Det er ingen tvil om at solstudioene må forbedre seg. Det som skjer i etterkant, er at alle som hadde avvik blir fulgt opp med pålegg om å rette opp i løpet av kort tid. Dersom ikke påleggene etterkommes, vil solstudioene bli ilagt tvangsmulkter. Kofstadmoen forklarer at det planlegges en ny kontrollaksjon i 2019, som de håper vil gi bedre resultater.

– Vi jobber også med en nasjonal hudkreftstrategi, hvor målet er å redusere forekomst av hudkreft i Norge, og redusere dødeligheten. Det er spesielt viktig å opplyse unge om skadevirkningene av solarium, og hvorfor de ikke bør ta det, sier Kofstadmoen.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på hudkreft og føflekkreft?

SKUFFENDE RESULTAT: Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern er skuffet over at så mange solstudioer ikke forholder seg til alderskontrollen. FOTO: Privat
SKUFFENDE RESULTAT: Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern er skuffet over at så mange solstudioer ikke forholder seg til alderskontrollen. FOTO: Privat Vis mer

Større risiko for føflekkreft hos de som starter med solarium tidlig

UV-stråler øker risikoen for føflekkreft, uavhengig av om strålene kommer fra sol eller solarium, og for de aller fleste kommer solariumsbruk i tillegg til annen sol.

Risikoen for føflekkreft øker desto tidligere du starter med solarium, og jo mer du sol du tar. Studier viser også at de som får føflekkreft, får diagnosen tidligere hvis de har vært solariumsbrukere. Det er altså god grunn til å stå over denne kreftrisikoen, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Det er nok mange som lurer på om det er greit å ta litt solarium – alt med måte, ikke sant? Men risikoen er der likevel, ifølge Ryel.

– Det er ingen nedre grense for bruk av solarium som noen kan si er trygg. Derfor er det best å unngå det helt. Dette er jo rett og slett en kjent kreftrisiko som vi enkelt kan velge bort.

Norge på verdenstoppen i tilfeller av føflekkreft

For å få Norge ned fra verdenstoppen i antall føflekkreft-rammede, er det behov for å vurdere alle mulige tiltak. Ryel mener at resultatene fra Strålevernets tilsynskampanje var nedslående.

– Solariumsbransjen lever av å selge soltimer til kundene sine, så det er ikke overraskende at så få orienterer om kreftfaren. At nesten halvparten av landets solstudioer mangler system for å kontrollere 18-årsgrensen, er skuffende og uetisk.

I flere år har føflekkreft vært den kreftformen som øker mest i Norge, og vi ligger i verdenstoppen på antall tilfeller hudkreft, og dødelighet som følge av hudkreft. Forskere anslår at solarium er årsaken til føflekkreft hos opptil ni prosent av kvinner. Likevel virker det ikke som at unge lar seg skremme.

– På kort sikt er det på sin plass å ha reklameforbud og tydeligere helseadvarsel. Det finnes også grunn til å stille spørsmål om det er riktig at det offentlige fortsatt skal måtte bruke mye ressurser på regulering og tilsyn, eller om solarium er en tjeneste som bør fases ut, sier Ryel.

LES OGSÅ: - Det ville bli utfordrende for oss å drifte solariene forsvarlig og i henhold til myndighetenes retningslinjer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer