Hoggormbitt

Aud (45) ble bitt av hoggorm to ganger og måtte hentes i luftambulanse

Var maksimalt uheldig på setra si i Trollheimen i fjor sommer. Dette bør du gjøre om du blir bitt.

GIFTIG: Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Foto: NTBScanpix
GIFTIG: Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Foto: NTBScanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– At det er hoggorm her ved setra er ingen hemmelighet. De holder til i et steingjerde noen meter unna setra. Og vi har sett dem flere ganger, forteller Aud Helgetun (45).

Men de har aldri før gjort noen noe fortred, så vidt hun vet.

Så skjedde det i fjor sommer. Aud var på Helgetunsetra i Trollheimen og drev med skogrydding. Hun var alene, hadde dratt opp dit kvelden før. Mannen hennes, Magne, skulle komme etter.

– Jeg hadde kuttet ned noe busk og kratt og var på vei tilbake mot setra igjen med ryddemaskinen i hånden. Det var en tørr og fin dag, og jeg hadde på meg joggesko. Med ett kjente jeg et stikk på yttersiden over ankelen. Det viste seg at jeg hadde tråkket på en liten hoggorm, forteller Aud.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå flåttbitt i sommer

Kvalm og magevondt

Ormen bet henne en gang til, før Aud rakk å løfte opp foten.

– Det sies at det er de unge hoggormene som er verst å bli bitt av. De har ennå ikke lært seg å dosere, sier hun.

Aud er sykepleier og visste godt hva som var lurt å gjøre. Hun gikk rolig inn på setra,
og la seg på sofaen med foten hevet.

– Det var en ekkel følelse å bli bitt. Jeg ringte mannen min, og deretter legekontoret. Legen ringte meg flere ganger etter hvert for å høre hvordan det gikk. Et ormebitt trenger ikke gi store utslag, det kommer an på. I mitt tilfelle ble det bare verre og verre. Etter et par timer var jeg skikkelig dårlig.

Aud hadde vondt i magen, var kvalm og følte seg rett og slett syk. Pusten hennes begynte å gå fortere enn normalt. Det var tydelig at giften virket i kroppen hennes.

Hun la også selv merke til at det var fire hull i huden, altså hadde ikke ormen bitt henne bare en gang – men to!

Fra setra til nærmeste parkeringsplass er det åtte kilometer.

BLE BITT: Aud Helgetun var alene på setra da hun ble bitt av en ung hoggorm – to ganger! Foto: Anne Kristiansen Rønning
BLE BITT: Aud Helgetun var alene på setra da hun ble bitt av en ung hoggorm – to ganger! Foto: Anne Kristiansen Rønning Vis mer

– Foten begynte å hovne opp mer og mer. Legen bestemte seg for å rekvirere luftambulanse. Siden det er så langt til parkeringsplass, var det umulig å gi meg rask legehjelp på en annen måte, forteller Aud. LES OGSÅ: Vokt deg for vepsen nå

I luftambulansen

Bittet skjedde kvart på to. Da klokken nærmet seg fem, hørte Aud lyden av helikopteret. Hun var fremdeles alene. Mannen hennes hadde ikke rukket å komme.

– Helikopteret landet like ved setra. Jeg fikk noen medikamenter intravenøst, og ellers væskebehandling.

Aud prøvde å gå ut til helikopteret, støttet av personellet, men holdt på å besvime. Ikke mange minutter etter landet helikopteret på St. Olavs Hospital. Aud ble innlagt på nyreavdelingen. En av effektene av hoggormbitt kan være nyreproblematikk. Heldigvis unngikk Aud det.

– De planla å beholde meg der over natten, men jeg ble der i tre dager. Dagen etter at det skjedde begynte foten å hovne opp ganske voldsomt. Den var stor og tykk helt opp til lysken. Presset førte også til at blodkar ble sprengt, noe som resulterte i at foten fikk en lite lekker blåfarge, sier hun.

Hevelsen førte til at legene observerte Aud for en eventuell nerveskade i foten. Heldigvis unnslapp hun det også.

Er mer obs

Tre uker etter begynte hun i jobb igjen. Det var godt å komme tilbake til hverdagen.

– Det var ingen trivelig opplevelse, men det gikk bra og jeg er takknemlig for hjelpen jeg fikk. Og setra kommer fremdeles til å være paradiset mitt, selv om det er slanger der, sier Aud.

– Men nå er jeg blitt mer obs, og er forsiktigere. Hadde jeg for eksempel brukt støvler den dagen, ville jeg nok unngått bittet.

LES OGSÅ: Kun cirka 2 av 100 flåttbitt gir borreliose

Dette gjør du om du blir bitt:

Mette Ekeland, seniorråd­giver ved Folkehelseinstituttet, har klare råd:

 

  • Hold deg mest mulig i ro, og prøv å holde kropps­delen der bittet skjedde høyt. Da kan du unngå at giften sprer seg mye rundt i kroppen. Må du ta beina fatt, gå rolig.
  • Vær sammen med noen.
  • Ring gjerne giftinformasjonen (telefon 22591300) eller legevakten og få råd.
  • Observer tilstanden din. Begynner du å føle deg dårlig, kom deg til legevakten. Reaksjonen kommer gjerne ikke med en gang, men etter et par timer. Det er dermed ikke nødvendig å ringe 113 med en gang. Se det heller an.

Ikke all bitt er giftige

  • Rundt en tredjedel av hoggormbittene er såkalt tørre, det vil si at de er uten gift. Da kommer det ingen reaksjon, bortsett fra et lite sår etter tennene til ormen.
  • Ulike personer tåler et giftig hoggormbitt på ulike måter. Noen får bare en liten reaksjon, som et blåmerke eller et sår, og det hele går over etter relativt kort tid. For andre kan det bli mer alvorlig.
  • I de verste tilfellene kommer en sjokklignende reaksjon i kroppen. Man blir kvalm, svimmel, føler seg dårlig. Man kan etter hvert få et kraftig blodtrykksfall og komme i sjokk. Da kan det bli aktuelt å gi motgift.
  • Ikke prøv det gamle kjerringrådet med å suge ut giften eller stramme av området med et tørkle. Da vil bare mer blod strømme mot såret og giften spre seg mer.
  • Ikke gå rundt og være veldig redd for hoggormbitt. Men ha respekt for ormen. Ferdes du i hoggormterreng kan det være en idé å bruke støvler i stedet for sko.

Kilde: Mette Ekeland, seniorrådgiver ved Folke­helseinstituttet

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer