I den kalde årstida er de fleste av oss flinke til å ta på oss lue når vi går ut, men vi er kanskje ikke like flinke til å kle resten av kroppen. Men vi bør være obs på at varmetapet er størst der vi ikke har klær, ifølge fysiolog og kulde-ekspert Øystein Wiggen i SINTEF.
I et intervju med forskningsmagasinet Gemini avliver han myten om at størsteparten av varmetapet skjer via hodet.
- Det stemmer ikke. Det er ikke sånn at en kroppsdel avgir mer varme enn andre kroppsdeler, sier han.
Men kroppsdelene våre har ulik følsomhet. Derfor opplever vi samme temperatur forskjellig på fingre og bein. Fingrene føles kaldest selv om de ikke er det.

Tina trodde hun var tungt deprimert: – En lettelse å få riktig diagnose
Lår og legger føles mindre kalde
Det er ingen grunn til å droppe lua. Lue er en god idé for å holde varmen, men lår og legger er mindre sensitive for kulde enn andre steder på kroppen. Går du ut i kulda godt kledd på overkroppen, men med tynn dongeribukse så vil mer enn 50 prosent av kroppens totale varmetap komme fra beina.
Vil du unngå å fryse når det er kaldt anbefaler Wiggen at du tar på deg en ekstra longs heller enn en ekstra ulltrøye.
Triks for å unngå kalde føtter
Så hva med føttene våre? Vil vi bli lettere syke hvis vi fryser på apostlenes hester?
Å fryse på føttene er skikkelig ubehagelig, men ifølge Wiggen er det ingen forskning som viser at vi blir syke av å bli kalde på beina. Det vi blir syke av derimot er kald luft som svekker immunforsvaret vårt.
For å unngå kalde føtter må vi sørge for å holde dem tørre.
- Samene holder varmen på føttene med å fylle skaller med senegress som varmer og trekker til seg fuktighet. Ellers kan du lage såler av avispapir til vinterskoene. Jeg bruker det trikset selv kombinert med ullsåler på tur, sier Wiggen.
Og skulle du fryse du på fingrene har SINTEF-forskeren dette rådet:
Er du i fysisk aktivitet sendes blodet til de store muskelgruppene først. Hvis fingrene fortsatt er kalde når du har gått deg varm kan du stoppe en liten stund. Da vil blodstrømmen transportere overskuddsvarmen til huden og fingrene. Slipper du armene ned vil fingertuppene bli enda fortere varme.

Stine (40) la ut bunaden på Finn.no - for å få penger til ved
Slanke mennesker fryser mer
Er du slank er det en god grunn til å kle seg bedre når det er kaldt. For ifølge Wiggen stemmer nemlig myten om at slanke mennesker blir raskere kalde enn andre. For fett isolerer godt. Slanke personer har større overflate i forhold til kroppsmassen sammenlignet med større personer. Derfor blir varmetapet større.
Og vi bør fortsatt kle oss i ull fordi det isolerer bra og transporterer fuktighet. Men: Syntetiske fibre kan faktisk transportere fukt mer effektivt. Ifølge Wiggen vil det derfor tørke raskere på kroppen enn ull.
- Det finnes i dag mange hybride løsninger av ull og syntetiske materialer. Hva som er best avhenger av aktivitet og personlige preferanser og om du har mulighet til å skifte til tørt tøy etter aktiviteten, sier forskeren.