Riktig Antibiotikabruk

Avslutter du antibiotikakuren for tidlig kan du risikere å ikke bli frisk

Men dette er ikke det eneste problemet det kan medføre.

ANTIBIOTIKA: Bør du alltid fullføre antibiotikakuren selv om du føler deg bedre? Avslutter du kuren for tidlig kan du faktisk risikere å bli syk igjen. Foto: Shutterstock / funnyangel
ANTIBIOTIKA: Bør du alltid fullføre antibiotikakuren selv om du føler deg bedre? Avslutter du kuren for tidlig kan du faktisk risikere å bli syk igjen. Foto: Shutterstock / funnyangel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antibiotika fungerer ved at det hemmer veksten av eller dreper bakterier i kroppen, og er ofte gitt som behandling mot en rekke tilstander (Noen ganger kan det også drepe bakterier vi trenger, og derfor skape ubalanse i skjeden eller med fordøyelsen - som igjen gir sopp).

Det er viktig å huske på at du ikke skal bruke antibiotika unødvendig. Men legen vet best, og når du først har fått antibiotika av legen din bør du selvsagt ta det. 

Og du har kanskje også hørt at det er veldig viktig å fullføre antibiotikakuren slik legen har bestemt? Dette er nemlig et råd mange eksperter gir når det kommer til antibiotikabruk.

– Selv om man begynner å føle seg frisk og rask, er det ikke sikkert at man har fått has på selve infeksjonen. Det betyr at hvis man slutter for tidlig kan man risikere at infeksjonen blusser opp igjen, sier Eirik Rustan, farmasøyt og fagredaktør i Apotek1, til KK.no. 

LES OGSÅ: Antibiotikatabben mange kvinner begår

Frykter økning i resistente bakterier

Avslutter du antibiotikakuren for tidlig kan du altså risikere at du ikke blir frisk likevel, og derfor må begynne på nytt igjen med en ny kur. Men dette er ikke det eneste problemet det kan medføre. 

– Vi ser også at bakterier kan bli resistente mot antibiotika hvis man ikke bruker det riktig, noe som er et økende problem for helsevesenet både i Norge og på verdensbasis, legger han til.

Det er likevel ikke alle som er helt enige i at man alltid  fullføre kuren. Overlege Dag Berild ved Infeksjonsavdelingen på Oslo Universitetssykehus har selv skrevet en doktorgrad om multiresistente bakterier, og er svært engasjert i å spre riktig og viktig kunnskap om antibiotikabruk.

– Det er så mye tull man hører om antibiotikabruk, og det er en del gamle myter som må avlives. Dette er et viktig tema som folk bør vite mer om, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Slik blir kylling trygt å spise

Du bør alltid lytte til legen din

Ifølge Berild er det ikke nødvendigvis så negativt å avslutte en antibiotikakur tidlig hvis man skulle føle seg bedre.

– Det er ok å avslutte kuren, spesielt hvis antibiotikaen er gitt på feilindikasjon, for eksempel ved virusinfeksjon, forteller han og legger til:

– Antibiotika fungerer veldig raskt, og dette er noe vi fortsatt driver forskning på. Med årene så har lengden på antibiotikakurer blitt kortere og kortere. Men vi vet at jo lengre en antibiotikakur er, jo større er sjansen for at det oppstår resistente bakterier.

Morten Lindbæk som er professor i allmennmedisin, fastlege og leder for Antibiotikasenteret, sier til KK.no at man i utgangspunktet bør ta kuren ferdig. 

– Grunnen til det er at man kan få tilbakefall selv om man føler seg bedre. En annen sak er at lengden på antibiotikakurer nå er oppe til diskusjon. Det mest ideelle er hvis folk fortsatt kan bli friske, selv med kortere kurer, forteller han.

Halsbetennelser er et eksempel, her venter vi på resultater på studier som gjøres i Sverige, om hvorvidt man kan korte ned kuren fra 10 til 5 dager, legger han til. 

Han påpeker at man bør vente på svarene fra studier før man bestemmer seg for å korte ned antibiotikakurene. Men hovedpoenget er uansett at du bør lytte til legen din.

LES OGSÅ: Kjøper du reseptfrie medisiner i utlandet?

RETNINGSLINJER: Har legen gitt deg antibiotika? Berild anbefaler pasienter å spørre om legen følger de norske retningslinene for antibiotikabehandling før de tar i mot. Foto: Shutterstock / racorn
RETNINGSLINJER: Har legen gitt deg antibiotika? Berild anbefaler pasienter å spørre om legen følger de norske retningslinene for antibiotikabehandling før de tar i mot. Foto: Shutterstock / racorn Vis mer

Kan gi en «vent-og-se-resept»

Når det gjelder hvor lenge en pasient skal behandles med antibiotika og hvilke doser som er best forteller Berild at det fortsatt er mye vi ikke vet, og mye er basert på synsing.

– Det er vanskelig å svare generelt på hvor lang en kur skal være, for det kommer veldig an på hva man har fått behandlingen for. Veldig ofte gir jo legene antibiotika på feil grunnlag, er det for eksempel en virusinfeksjon så fungerer det jo ikke, sier overlegen. 

Berild og Lindbæk er begge enige i at det er viktig at leger er mer restriktive med å skrive ut resepter på antibiotika.

– Vi skal unngå å gi antibiotika når det ikke er nødvendig. Vi kan være mer restriktive med antibiotika når det kommer til luftveisinfeksjoner og ørebetennelse. Dersom legen er usikker på om du trenger antibiotika, kan det hende du får en «vent-og se-resept», sier Lindbæk.

En «vent-og-se-resept» gis til pasienten med en oppfordring om å vente et viss antall dager før du henter ut antibiotikaen. Hvis ikke du er bedre etter de gitte dagene så tar du ut behandlingen. 

LES OGSÅ: Denne kjønnssykdommen har du sikkert ikke hørt om

EKSPERTEN: Dag Berild er overlege ved Infeksjonsavdelingen på Oslo Universitetssykehus og har selv skrevet en doktorgrad om multiresistente bakterier. Foto: Foto: UiO
EKSPERTEN: Dag Berild er overlege ved Infeksjonsavdelingen på Oslo Universitetssykehus og har selv skrevet en doktorgrad om multiresistente bakterier. Foto: Foto: UiO Vis mer

Et økende folkehelseproblem

Berild påpeker at antibiotikaresistente bakterier er et økende folkehelseproblem, ikke bare i utlandet, men også her i Norge, og er noe som må tas på alvor. 

– Det har nylig vært et dødsfall her til lands, der en kvinne ble syk på en feriereise til Pakistan og døde på sykehuset i Bergen på grunn av antibiotikaresistente bakterier, forteller han.

Han mener derfor at det sjeldnere bør gis antibiotika, spesielt ved tilstander som ofte vil gå over av seg selv, som for eksempel halsbetennelser, mellomørebetennelser og bihulebetennelser. Og at det er viktig at legen retter seg etter de nasjonale retningslinjer for antibiotikabehandling. 

– Her står det angitt både behandlingslengde og når man bør gi antibiotika og når man ikke bør gi antibiotika. Hvis jeg var pasient og legen vil gi meg antibiotika, da ville jeg spørre legen om vedkommende følger de norske retningslinene for antibiotikabehandling, anbefaler han.

Selv om det er viktig å spre kunnskap, ligger mesteparten av ansvaret på legene – det er tross alt de som skriver ut antibiotika. Når du henter antibiotikakuren hos apoteket vil de ansatte som regel påpeke at du bør følge antibiotikakuren slik legen har bestemt. 

– Det vil si, ta riktig antall doser hver dag, til riktig tid, og vær nøye med å følge kuren helt ut. For noen antibiotikatyper vil vi også informere hvis det er noe ekstra man på passe på, for eksempel hvis man ikke kan ta den sammen med jern, forteller Rustan.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer