Fritt behandlingsvalg

Avvikling av fritt behandlingsvalg: Hva må du selv gjøre?

Fritt behandlingsvalg avvikles fra nyttår. - Pasienter som er usikre på oppstart av planlagt helsehjelp, kan ta kontakt med den virksomheten de står på venteliste hos, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

FRITT BEHANDLINGSVALG FJERNES: Stortinget har vedtatt å avvikle fritt behandlingsvalg. For pasienter som står på ventelister kan dette bety at de må flyttes til andre helsevirksomheter som også er godkjent etter de nye reglene som kommer fra nyttår. Foto: NTB/Scanpix
FRITT BEHANDLINGSVALG FJERNES: Stortinget har vedtatt å avvikle fritt behandlingsvalg. For pasienter som står på ventelister kan dette bety at de må flyttes til andre helsevirksomheter som også er godkjent etter de nye reglene som kommer fra nyttår. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Arbeiderpartiet har ønsket å skrote fritt behandlingsvalg siden Høyre-regjeringen innførte det i 2015. Og nå er det bestemt:

Stortinget vedtok denne uka at fritt behandlingsvalg slik det er i dag, avvikles. Forslaget ble banket igjennom med 57 mot 43 stemmer på Stortinget - og motforestillingene var flere:

- I dag knuses mange drømmer og håp, denne dagen er bare trist, uttalte Bård Hoksrud under saksbehandlingen, og sa videre:

- Vi kommer faktisk ikke utenom at det er mange som kommer til å måtte vente i måneder ekstra, for kanskje å få vite om man har kreft eller en alvorlig hjertesykdom. Paradoksalt nok gjelder ikke dette hvis du har penger, for da kan du kjøpe deg forbi helsekøen.

Helseforetakene og offentlige helsetjenester gikk i forkant av stortingsbehandlingen ut med informasjon om hvilke konsekvenser avviklingen kan få for pasientene - som Vi.no skrev om tidligere denne uka.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har uttalt at avviklingen har vært planlagt gjennom to år, og at det vil være en overgangsordning på tolv måneder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer